Υπό εξέταση η διεύρυνση των δικαιούχων προσωρινής σύνταξης 

Το υπουργείο Εργασίας αναζητά λύσεις για τη στήριξη των συνταξιούχων σε αναμονή

Υπό εξέταση  βρίσκεται η διεύρυνση των δικαιούχων προσωρινής σύνταξης ,  τη στιγμή που το υπουργείο Εργασίας αναζητά λύσεις για τη στήριξη των συνταξιούχων που έχουν τεθεί  σε αναμονή. Παράλληλα, δέχεται εισηγήσεις για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί , ώστε να  βρεθεί μια λύση στο ζήτημα των  300.000 και πλέον εκκρεμών  συντάξεων.  Είναι χαρακτηριστικό πως, σήμερα,  προσωρινή σύνταξη λαμβάνουν περίπου 40.000 εν αναμονή συνταξιούχοι, τη στιγμή που  εκκρεμούν περί τις 150.000 με 170.000 κύριες συντάξεις. 

Οι περισσότεροι δικαιούχοι των προσωρινών συντάξεων είναι πρώην δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ από τον ιδιωτικό τομέα μόνο 1 στους 3 λαμβάνει προσωρινή. Για παράδειγμα, προσωρινή σύνταξη δεν λαμβάνουν σήμερα αυτοί που : 

  • Χρειάζεται να αναγνωρίσουν πλασματικά χρόνια ασφάλισης
    έχουν οφειλές
  • Έχουν διαδοχική ασφάλιση
  • προέρχονται από τον πρ. ΟΓΑ

Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, για  όσους διαθέτουν  διαδοχική ασφάλιση , λόγω του αποτελούν την  πλειοψηφία των ασφαλισμένων , θα μπορούσε  να διερευνηθεί το σενάριο  υπολογισμού του ποσού της προσωρινής μόνο με τον χρόνο του βασικού φορέα ασφάλισης,  στο σημείο ,δηλαδή, που εντοπίζονται τα περισσότερα χρόνια.

Σύμφωνα με όσα αναλύουν οι  ειδικοί, σήμερα για να γίνει δεκτό το αίτημα της προσωρινής πρέπει σε πρώτο στάδιο να δώσει απάντηση ο προηγούμενος φορέας, δηλαδή ο προτελευταίος, για τον χρόνο που υπάρχει εκεί και μετά να υποβληθεί η αίτηση για προσωρινή. Ειδάλλως αυτή  , θα απορριφθεί. 

Μια δεύτερη πρόταση είναι να δίνεται ως  προσωρινής σύνταξης το ποσό της Εθνικής Σύνταξης που είναι σταθερό και αποτελεί τη βάση της οριστικής σύνταξης για όλους. Σήμερα, η Εθνική Σύνταξη ανέρχεται στα  345 ευρώ για 15 έτη ασφάλισης και 384 για 20ετία και άνω.

Απαραίτητη προϋπόθεση , εντούτοις, είναι ο  συνταξιούχος να πληροί  τα δυο βασικά κριτήρια θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος: όριο ηλικίας και απαραίτητος χρόνος ασφάλισης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ