Ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού

Επαγρύπνηση των πολιτών ζητούν οι ειδικοί

Στις μεταλλάξεις που ανησυχούν  ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα αναφέρθηκε ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

Όπως εξήγησε, σε μια πόλη στη Βραζιλία το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού επικράτησε στο 50% των περιστατικών, ενώ έχει σημειωθεί ως τώρα και ένα κρούσμα στη Γερμανία. «Από τα τρία αυτά στελέχη προκύπτει, ιδίως για τα δυο τελευταία που δεν τα ξέρουμε, ότι έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να μπουν στα κύτταρά μας και να κάνει λοίμωξη ο ιός, έχουν δυνατότητα να προσδένονται πιο εύκολα και ταχυτέρα με την πρωτεΐνη ακίδα και να προκαλούν νόσο» δήλωσε ο Γώγος.

Οι μεταλλάξεις είναι το  μείζον πρόβλημα που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα, σχολίασε ο καθηγητής.  Ωστόσο, τόνισε πως υπάρχουν χιλιάδες μεταλλάξεις που δεν «ενθαρρύνουν»  τους  ιούς και πολλές από αυτές επιδιορθώνονται. 

Ανέφερε χαρακτηριστικά  ότι είναι προτιμότερο να είναι  50% βαρύτερος ένας ιός, παρά 50% μεταδοτικότερος γιατί στην περίπτωση αυτή οι θάνατοι αυξάνονται . «Μπορεί να υπάρξει πρόβλημα θεραπείας με τα μονοκλωικά αντισώματα»  δήλωσε για τις μεταλλάξεις.

Ο Χαράλαμπος Γώγος τόνισε και πάλι  ότι είναι απαραίτητη η σωστή χρήση της μάσκας . Συν τοις άλλοις ,  η  μάσκα προστατεύει και από τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού. «Πρέπει να κάνουμε συχνή επιτήρηση, με δειγματοληπτικό τρόπο, αλλά και με ιδιαιτέρες περιπτώσεις επαναμόλυνσης, άνθρωποι που επαναμολύνονται πιθανώς να σχετίζονται με τον μεταλλαγμένο ιό επομένως πρέπει να ελέγχονται. Αυτό σημαίνει περισσότερα τεστ και ειδικά τεστ με την ιδιαίτερη γενετική αλληλουχία» επισήμανε . «Οι άνθρωποι που μολύνονται με τον κορωνοϊό φαίνεται ότι έχουν μακροχρόνιες συνέπειες κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα με ιώσεις που προκαλούνται και παραμένουν, αλλά και με νευρολογικές επιπλοκές και ψυχιατρικές επιπλοκές, που παραμένουν σε βάθος χρόνου και μπορεί να προκαλέσουν νοσηρότητα και θνητότητα» πρόσθεσε ο καθηγητής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ