Άργησε αλλά “ξύπνησε” η Σουηδία – ετοιμάζεται να πάρει μέτρα για τον κορωνοϊό

Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος της χώρας, Άντερς Τένγκελ εξετάζει σε συνεργασία με την κυβέρνηση την επιβολή μέτρων για τον περιορισμό του ιού, σε μια περίοδο που το δεύτερο κύμα έχει αρχίσει να χτυπάει τη χώρα

Μετά από τα καταστροφικά αποτελέσματα που είχε η ήπια αντιμετώπιση του πρώτου κύματος του κορωνοϊού στην Σουηδία, η κυβέρνηση της χώρας ετοιμάζεται να πάρει μέτρα βρισκόμενη αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα του ιού. 

Η κυβέρνηση της Σουηδίας είχε αποφασίσει να μην πάρει κάποιο περιοριστικό μέτρο την Άνοιξη όταν και ο ιός “χτύπησε” το σύνολο της Ευρώπης, κάτι που την οδήγησε σε εκατοντάδες θανάτους ειδικά ηλικιωμένων. Η Σουηδία αποφάσισε να επενδύσει στην ανοσία της αγέλης, μια απόφαση σε συνδυασμό με την κουλτούρα της ώρας η οποία υπερασπίζεται μέχρι θανάτου (όπως αποδείχτηκε) τις “ελευθερίες” των πολιτών, μια απόφαση που οδήγησε στην παγκόσμια κατακραυγή. 

Όπως ανακοινώνει το Reuters, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος της χώρας, Άντερς Τένγκελ εξετάζει σε συνεργασία με την κυβέρνηση την επιβολή μέτρων για τον περιορισμό του ιού, σε μια περίοδο που το δεύτερο κύμα έχει αρχίσει να χτυπάει τη χώρα. Τα κρούσματα μειώθηκαν δραστικά στη διάρκεια του καλοκαιριού, την ώρα που καταγραφόταν αύξησή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία, η Γαλλία και η Βρετανία αυτό τον μήνα.

Αλλά από την περασμένη Παρασκευή οι Αρχές ανακοίνωσαν περίπου 1.200 νέα κρούσματα και πέντε θανάτους, από περίπου 200 κρούσματα ημερησίως τις τελευταίες εβδομάδες. Και όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της χώρας, η αύξηση των κρουσμάτων δεν εξηγείται μόνον από την αύξηση των διαγνωστικών εξετάσεων.

Ετοιμάζεται το “λουκέτο” για την Στοκχόλμη

Ο Τέγκνελ, αρχιτέκτονας του αμφιλεγόμενου σουηδικού πειράματος, παραδέχθηκε ότι «ο μέσος όρος αυξήθηκε κάπως, αλλά δεν έχει ακόμη επηρεάσει τις δομές Υγείας. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στις ΜΕΘ των νοσοκομείων είναι πολύ χαμηλός, όπως κι εκείνος των θανάτων». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν νέα μέτρα στη Στοκχόλμη.

“Συζητούμε με τις Αρχές της Στοκχόλμης κατά πόσον χρειάζεται να επιβάλουμε μέτρα για να μειωθεί η διασπορά των μολύνσεων. Θα επανέλθουμε τα επόμενα 24ωρα όσον αφορά στο ποια ακριβώς θα είναι τα μέτρα αυτά”.

Νωρίτερα, ο διευθυντής Υγειονομικών και Ιατρικών Υπηρεσιών της Στοκχόλμης, Μπγιορν Έρικσον, είχε ομολογήσει ότι “η πτωτική τάση έχει σταματήσει. Ελπίζουμε μόνον να είναι κάτι προσωρινό και η εξάπλωση του κορωνοϊού να ξαναρχίσει να μειώνεται. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά θα εφαρμόσουμε τις οδηγίες”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ