“Λουκέτο” σε θέατρα, συναυλίες και κινηματογράφους εξετάζει η κυβέρνηση

Μέσα στα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι, είναι ο περιορισμός έως και η κατάργηση των συναυλιών, ειδικά μετά τις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα από αθρόα συγκέντρωση κόσμου χωρίς να τηρούνται οι αποστάσεις

Σε αναμονή των μέτρων για τον κορωνοϊό που θα ανακοινωθούν μέσα στην ημέρα, οι πληροφορίες “οργιάζουν” για σειρά αυστηρών μέτρων τα οποία έχει εισηγηθεί η αρμόδια επιτροπή λοιμωξιολόγων προς την κυβέρνηση. 

Από την μεριά τους οι ειδικοί προτείνουν μέτρα τα οποία θα έχουν την διάρκεια λίγων εβδομάδων και στοχεύουν στον δραστικό περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, μέτρα όμως που στο σύνολο τους δεν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στην κυβέρνηση, η οποία “φοβάται” τον αντίκτυπο που θα έχουν στην αγορά η οποία έχει δεχτεί ισχυρό χτύπημα από την πανδημία. 

Μέσα στα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι, είναι ο περιορισμός έως και η κατάργηση των συναυλιών, ειδικά μετά τις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα από αθρόα συγκέντρωση κόσμου χωρίς να τηρούνται οι αποστάσεις. Στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι και η αλλαγή της στάσης της αστυνομίας και των αρχών, καθώς όπως ειπώθηκε “δεν γίνεται να ζητάμε από τον κόσμο να φυλάγεται και να μην υπάρχουν επιπτώσεις σε συναυλίες όπως προχθές”.

Στο πλαίσιο αυτό, η επιτροπή ζητάει από την κυβέρνηση να ανασταλούν για 15 τουλάχιστον μέρες οι συναυλίες και οι παραστάσεις σε ανοιχτά θέατρα, ενώ θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η μείωση του ορίου των ατόμων που παραβρίσκονται σε θρησκευτικές εκδηλώσεις (γάμοι, βαφτίσια και κηδείες) από 50 που είναι τώρα σε μόλις 20. 

Οριζόντια μέτρα σε όλη την Αττική

Η δυσκολία εφαρμογής τοπικών lockdown στην Αθήνα, είναι ο λόγος που εξετάζεται η επιβολή οριζόντων μέτρων σε όλη την Αττική. Μέχρι χθες κυκλοφορούσε η φήμη ότι τα lockdown θα περιοριστούν σε συγκεκριμένες περιοχές οι οποίες δείχνουν να έχουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, όπως το κέντρο της Αθήνας, ο Πειραιάς και η Κηφισιά. Όμως η τεράστια δυσκολία και η τεράστια χρήση πόρων που θα απαιτούσε μια τέτοια εφαρμογή, έχει κάνει ειδικούς και κυβέρνηση να προσανατολίζονται σε επιβολή οριζόντιων μέτρων σε όλη την Αττική. 

Αυτό υποστήριξε και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ: «Αυτό που μας οδηγεί στα νέα μέτρα είναι ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιδημίας στην Αττική, όπως ο αριθμός των διασωληνώσεων, ο αριθμός των νοσηλειών, ο μεγάλος πληθυσμός και η πυκνότητα του πληθυσμού. Πρέπει προκαταβολικά να προστατεύσουμε τα σχολεία. Δεν πρόκειται για γενικευμένο lockodown, αλλά περιοριστικά μέτρα που αφορούν σε όλη την Αττική, οριζόντια σε όλη την Αττική», τόνισε ο κ. Σύψας. 

Αντιδράει η εστίαση

Οι πληροφορίες για τις εισηγήσεις της αρμόδιας επιτροπής περιλαμβάνουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και περιορισμό των ατόμων που θα μπορούν να κάθονται μαζί σε καταστήματα εστίασης, για τα οποία υπάρχει πρόταση από 6 που είναι τώρα να μειωθούν σε 4. Η πρόταση αυτή έχει φέρει τεράστιες αντιδράσεις από την μεριά των επαγγελματιών του χώρου οι οποίοι κάνουν λόγο για μέτρο που θα στραγγαλίσει την αγορά και θα οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις εστίασης “σε ένα λουκέτο το οποίο αποφεύγουμε με νύχια και με δόντια εδώ και 6 μήνες” όπως χαρακτηριστικά μας είπε εστιάτορας με τον οποίο επικοινώνησε το emea. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ