Αυτές είναι οι Covid-free χώρες σε όλο τον κόσμο

Παρά την “τύχη” της μη ύπαρξης κρούσματος, οι χώρες αυτές υποφέρουν από την διακοπή των ταξιδιών και τον περιορισμό των μετακινήσεων, καθώς μεγάλο μέρος του ΑΕΠ τους προέρχεται από τον τουρισμό

Με τον πλανήτη να περιμένει το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού και τα κρούσματα να αυξάνονται προκαλώντας ανησυχία σε ειδικούς και μη, υπάρχουν κάποιες χώρες οι οποίες δεν γνώρισαν ποτέ τον ιό, αν και γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις επιδράσεις του στην οικονομία. 

Σύμφωνα με το BBC, οι χώρες αυτές δεν έχουν αναφέρει ούτε ένα κρούσμα του νέου κορωνοϊού και αφαιρώντας τις Βόρεια Κορέα και Τουρκμενιστάν (για τις οποίες υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι αποκρύπτουν δείγματα) είναι:

Παλάου, Μικρονησία, Νησιά Μάρσαλ, Ναουρού, Κιριμπάτι, Νησιά Σολομώντα, Τουβαλού, Σαμόα, Βανουάτου και Τόνγκα.

Τα νησιά έχουν θέσει σε εφαρμογή αυστηρά μέτρα. Τα σύνορα στο Παλάου και στις Νήσους Μάρσαλ παραμένουν κλειστά από τον Μάρτιο, με σοβαρές επιπτώσεις στον τουρισμό και στην αλιεία. Στα νησιά Μάρσαλ απαγορεύεται η είσοδος σκαφών που έχουν περάσει από χώρες με κρούσματα. Άλλα σκάφη, συμπεριλαμβανομένων των βυτιοφόρων καυσίμων και των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, πρέπει να περάσουν 14 ημέρες στη θάλασσα πριν από την είσοδο στη χώρα.

Στο Βανουάτου υπήρχαν σκέψεις να ανοίξουν τα σύνορα από 1η Σεπτεμβρίου, αλλά με τα κρούσματα να αυξάνονται σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, τα σχέδια εγκαταλείφθηκαν.

Παρά την “τύχη” της μη ύπαρξης κρούσματος, οι χώρες αυτές υποφέρουν από την διακοπή των ταξιδιών και τον περιορισμό των μετακινήσεων, καθώς μεγάλο μέρος του ΑΕΠ τους προέρχεται από τον τουρισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Ασίας, η πτώση στο ΑΕΠ των χωρών αυτών θα κυμανθεί σε 9,8% για το Βανουάτου, στο 9,5% για το Παλάου, 6% για τα Νησιά του Σολομώντα, 5,5% για τα νησιά Μάρσαλ και 5% για την Σαμόα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ