Έρευνα: Το ανοσοποιητικό “θυμάται” και μπορεί να αποκτήσει μόνιμη ανοσία στον κορωνοϊό

“Όλα δείχνουν ότι ακόμα και αυτοί που ασθένησαν ελαφριά μπορούν να έχουν σημαντική ανοσία στον ιό”

Ενθαρρυντικά στοιχεία δείχνουν πρώτες μελέτες για τον κορωνοϊό οι οποίες αποκαλύπτουν πως οι ασθενείς που έχουν πληγεί από τον ιό δείχνουν σημάδια διαρκούς ανοσίας από αυτόν, ακόμα και ύστερα από ήπιες λοιμώξεις. 

Οι μελέτες, οι οποίες δημοσιεύτηκαν από τους New York Times, δείχνουν ότι τα αντισώματα είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τον ιό και να συνεχίζουν να τον “πολεμάνε” ακόμα και μήνες μετά τη λήξη της λοίμωξης.

“Αυτό ακριβώς θα περίμενε κανείς… Όλα τα κομμάτια είναι εκεί για να έχουν μια εντελώς προστατευτική ανοσοαπόκριση”, δήλωσε η Marion Pepper, ανοσολόγος του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον και συγγραφέας μιας μελέτης στους New York Times.

Η απόδειξη της διαρκούς ανοσίας στο COVID-19 θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για τις υγειονομικές αρχές που εξετάζουν πώς να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού, ο οποίος έχει ήδη αφήσει πίσω του περισσότερους από 770.000 νεκρούς σε όλο τον κόσμο. Οι ειδικοί έχουν πει κατ’ επανάληψη ότι ένα εμβόλιο είναι ζωτικής σημασίας για τη διακοπή της πανδημίας. Ωστόσο, εάν αυτοί που μολύνθηκαν αναπτύξουν ανοσία, θα χρειαζόμασταν λιγότερα εμβόλια για την προστασία του παγκόσμιου πληθυσμού.

«Αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο… Αυτό απαιτεί κάποια αισιοδοξία σχετικά με την ανοσία της αγέλης και ενδεχομένως ένα εμβόλιο», εξήγησε η Smita Iyer, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Davis Times.

Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν πει ότι η ανίχνευση αντισωμάτων δεν αποτελεί απόλυτη απόδειξη προστασίας έναντι του ιού, καθώς εκείνοι που έχουν ήδη μολυνθεί θα πρέπει να μολυνθούν από τον ιό για δεύτερη φορά για να διαπιστώσουν οι επιστήμονες εάν όντως υπάρχει ανοσία.

Ένα από τα πιο ενθαρρυντικά ευρήματα της μελέτης είναι το γεγονός ότι οι ανοσολογικές αντιδράσεις έχουν αναπτυχθεί ακόμα και σε εκείνους που δεν αρρώστησαν σοβαρά με τον κορωνοϊό, όπως δήλωσε ο Iyer στους New York Times. Σύμφωνα με έρευνες που είχαν γίνει μέχρι τώρα, φαινόταν ότι όσοι δεν είχαν ασθενήσει σοβαρά από τον κορωνοϊό ή ήταν ασυμπτωματικοί, δεν είχαν αποκτήσει “σοβαρή” ανοσία απέναντι του και τα αντισώματα τους δεν “είχαν ανάμνηση” του ιού για να τον καταπολεμήσουν ξανά μόλις εμφανιστεί και πάλι. 

“Η έρευνα δείχνει πως αυτό δεν είναι αλήθεια” ανέφερε η Iyer στους New York Times, “όλα δείχνουν ότι ακόμα και αυτοί που ασθένησαν ελαφριά μπορούν να έχουν σημαντική ανοσία στον ιό”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ