Έρχεται παράταση με.. “παγίδα” για τις φορολογικές δηλώσεις

;Oσοι καταθέσουν την δήλωση τους εντός του Αυγούστου, θα πρέπει να πληρώσουν διπλή δόση στην εφορία στο τέλος του επόμενου μήνα, που θα αντιστοιχεί δηλαδή στις δόσεις Ιουλίου και Αυγούστου. 

Προς παράταση οδεύει η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καθώς μέχρι στιγμής (και με μόλις μια εβδομάδα να απομένει μέχρι το τέλος Ιουλίου) δεν έχουν υποβάλει δήλωση 1,6 εκατ. φορολογούμενοι. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να ανακοινώσει παράταση της υποβολής δηλώσεων μέχρι το τέλος Αυγούστου, η οποία όμως θα κρύβει μέσα της μια “παγίδα” με την μορφή της διπλής πληρωμής. 

Πιο συγκεκριμένα, όσοι καταθέσουν την δήλωση τους εντός του Αυγούστου, θα πρέπει να πληρώσουν διπλή δόση στην εφορία στο τέλος του επόμενου μήνα, που θα αντιστοιχεί δηλαδή στις δόσεις Ιουλίου και Αυγούστου. 

Η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων πραγματοποιείται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται στο τέλος Ιουλίου, την τελευταία δηλαδή μέρα υποβολής των δηλώσεων και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 7 επόμενων μηνών.

Η παράταση στην υποβολή δηλώσεων, δεν φέρνει και παράταση στην πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων, έτσι οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν την δήλωση τους τον Αύγουστο (σε περίπτωση παράτασης) μπορεί  να μην χρειαστεί να πληρώσουν πρόστιμα και προσαυξήσεις, αλλά θα χρειαστεί να πληρώσουν μαζί τις δόσεις Ιουλίου και Αυγούστου. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η ΑΑΔΕ έχει ήδη προσαρμόσει ανάλογα τα συστήματα της, ενώ εξέδωσε και ενημερωτική εγκύκλιο. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ