Σήμερα “κληρώνει” για το εμβόλιο της Οξφόρδης – Αισιοδοξούν οι επιστήμονες

Είναι ενδεικτικό πως η διαδικασία αυτή (κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους) συνήθως κρατάει 5 χρόνια και ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από 4 μήνες

Με αγωνία περιμένει όλη η επιστημονική κοινότητα αλλά και οι πολίτες όλου του κόσμου την δημοσίευση των αποτελεσμάτων του εμβολίου της Οξφόρδης, η οποία αναμένεται αργότερα σήμερα στο Lancet. 

Από την πρώτη στιγμή που έκανε την εμφάνιση του το εμβόλιο, οι προσδοκίες ήταν πολύ ψηλές με τους εμπλεκόμενους φορείς να είναι υπερβολικά αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα.

Το “εμβόλιο της Οξφόρδης” όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται, δοκιμάστηκε αρχικά σε 1.000 Βρετανούς ενώ θα ακολουθήσουν δοκιμές σε δέκα χιλιάδες ακόμη εθελοντές –από Ηνωμένο Βασίλειο,  Βραζιλία, Νότιο Αφρική και ΗΠΑ– για περαιτέρω έρευνες, η οποία είναι γνωστή ως “φάση 3”.

Είναι ενδεικτικό πως η διαδικασία αυτή (κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους) συνήθως κρατάει 5 χρόνια και ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από 4 μήνες, κάτι που μαρτυράει την διάθεση εταιρειών και ερευνητικών κέντρων να “τρέξουν” τις διαδικασίες. 

Αισιοδοξία από τον επιστημονικό κόσμο

Αισιοδοξία για τα αποτελέσματα των δοκιμών έχουν εκφραστεί από σύσσωμο τον επιστημονικό κόσμο, ο οποίος σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει μέχρι στιγμής στα χέρια του υποστηρίζει πως η έρευνα είναι προς την σωστή κατεύθυνση. 

Ενδεικτικά, ο γνωστός καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος ανέφερε σχετικά μιλώντας στην ΕΡΤ:

«Θα μας δώσει μάλλον ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της παραγωγής εμβολίου δεν έχει βγει εμβόλιο, δεν έχει γίνει η ανακάλυψη και η τεκμηρίωση της ανακάλυψης σε διάστημα οκτώ μηνών. Με την προϋπόθεση ότι οι ανακοινώσεις θα επιβεβαιωθούν στην τελική φάση των δοκιμών και ότι θα διασφαλισθεί ότι υπάρχει σχετική αποτελεσματικότητα του εμβολίου και ασφάλεια, τότε το εμβόλιο πιθανώς να το έχουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα»΅.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ