TikTok: Η εφαρμογή με τις πιο συχνές παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων

Με 732 εκατ. χρήστες παγκοσμίως, το TikTok, συνιστά μια πλατφόρμα ανταλλαγής βίντεο και ένα από τα πιο δημοφιλή δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης σήμερα. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, τα σύντομα και διασκεδαστικά βίντεο της εφαρμογής τράβηξαν το ενδιαφέρον όλων, μαζί και οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου να εκμεταλλευτούν τη φήμη του TikTok για δικό τους όφελος. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομάδας Atlas VPN, το TikTok ήταν η εφαρμογή με τις περισσότερες πλαστοπροσωπίες κατά τη διάρκεια της Covid-19 αναφορικά με απάτες εφαρμογών σε Android το πρώτο εξάμηνο του 2021. Συνολικά, εντοπίστηκαν 88 εφαρμογές αντιγραφής του TikTok που διέδιδαν κακόβουλο λογισμικό FakeApp 

Οι κακόβουλες εφαρμογές που παρίσταναν οργανισμούς που δίνουν δωρεάν φορητούς υπολογιστές σε φοιτητές ήταν επίσης ιδιαίτερα διαδεδομένες, αφού τουλάχιστον 37 ψεύτικες εφαρμογές εγγραφής Android φορητών υπολογιστών καταγράφηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2021.  

Την τρίτη θέση στη λίστα καταλαμβάνουν εφαρμογές που “υποδύονται” κανάλια καταγραφής εμβολίων με 14 τέτοιες κακόβουλες εφαρμογές εντοπίστηκαν το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.  

Οι ψεύτικες εφαρμογές συχνά μιμούνται τις σελίδες σύνδεσης των επίσημων εφαρμογών για να συλλέξουν τα διαπιστευτήρια του χρήστη και άλλα προσωπικά δεδομένα. Κατά βάση διανέμονται μέσω app stores τρίτων, αλλά κατά καιρούς οι “πλαστές” εφαρμογές καταφέρνουν να φτάσουν και στο επίσημο κατάστημα Google Play. 

Η Ruth Cizynski, ερευνήτρια κυβερνοασφάλειας και συγγραφέας στην Atlas VPN, αναφέρει σχετικά με το πώς αναγνωρίζονται οι ψεύτικες εφαρμογές, λέγοντας ότι αυτό που τις κάνει τόσο επικίνδυνες είναι ότι συνήθως είναι σχεδιασμένες να μοιάζουν ακριβώς με μια επίσημη εφαρμογή, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό τους.  

Η καλύτερη άμυνα για τους καταναλωτές ώστε να μην πέσουν θύματα λήψης ψεύτικων εφαρμογών είναι να γνωρίζουν τι πρέπει να προσέχουν. Να διαβάζουν τις κριτικές της εφαρμογής και των δικαιωμάτων που τις συνοδεύουν, αλλά και να αφιερώνουν χρόνο στην έρευνα των προγραμματιστών τους είναι μερικά από τα πράγματα που χρειάζεται να κάνουν οι χρήστες μιας εφαρμογής προτού την κατεβάσουν.  

Οι ΗΠΑ που έχουν πληγεί περισσότερο από τις απειλές  

Εκτός από τις ψεύτικες εφαρμογές, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έχουν εξαπολύσει πολλαπλές κυβερνοεπιθέσεις που εκμεταλλεύονται την παγκόσμια πανδημία, όπως οι εκστρατείες phishing, κακόβουλων διευθύνσεων URL, καθώς και κακόβουλου λογισμικού. 

Ενώ οι κυβερνοεπιθέσεις ήταν ευρέως διαδεδομένες παγκοσμίως, ορισμένες χώρες υπέστησαν μεγαλύτερη ζημιά από άλλες. Συνολικά, το 35,9% των εν λόγω απειλών επηρέασε τις Ηνωμένες Πολιτείες το πρώτο εξάμηνο του 2021. Άλλες χώρες που επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό είναι η Γερμανία (18,9%), η Κολομβία (10,5%), η Ιταλία (3%) και η Ισπανία (2,5%). 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ