Ψηφιακοί Νομάδες: Η νέα τάση που μπορεί να γίνει πλουτοπαραγωγική δυναμική για την Ελλάδα

Αλλάζουν τις χώρες σαν τα πουκάμισα. Διψούν συνεχώς για νέες εμπειρίες και σαν μοντέρνοι Φιλέες Φόνγκ φιλοδοξούν να γυρίσουν τον κόσμο. Αν όχι όλο όσο περισσότερο μπορέσουν. Βασικός τους εξοπλισμός ο υπολογιστής τους. Κυρίαρχη περιουσία τους, η υψηλού επιπέδου μόρφωση τους, οι γνώσεις ξένων γλωσσών.

Βασικό ζητούμενο; Να βρίσκονται κοντά σε γρήγορο internet. Αν υπάρχει αυτή η προϋπόθεση όλα βαίνουν καλώς. Ποιοι είναι αυτοί οι ενδιαφέροντες αινιγματικοί τύποι; Εκείνοι που πιστεύουν όπου γης Πατρίς. Δηλαδή οι ψηφιακοί νομάδες.

Οι ψηφιακοί νομάδες είναι ίσως το πιο θετικό προϊόν του φαινομένου της παγκοσμιοποίησης. Αντιλαμβανόμενοι, από τα σημάδια των καιρών, το πόσο ξεπερασμένη είναι η πυραμιδική διαστρωμάτωση στο δημιουργικό και επιχειρηματικό πεδίο ανατρέπουν τους κλασικούς κανόνες εργασίας. Σαν τον Τζακ Ντόρσει, τον CEO του Twitter δουλεύουν από την κουζίνα του σπιτιού τους. Όπου και αν είναι αυτό.

Τα τελευταία χρόνια βέβαια είναι δεδομένο ότι οι ψηφιακοί νομάδες κινούνται διαρκώς. Από περιέργεια να δουν τον κόσμο αλλά και από την ανάγκη να βρεθούν σε περιβάλλοντα που διεγείρουν την δημιουργικότητα τους δοκιμάζουν να βρουν νέα Ιθάκη.

Τα κριτήρια που θέτουν γι’ αυτή τη νέα πολυπόθητη Ιθάκη σχετίζονται με το κόστος διαβίωσης, τη φυσική ομορφιά, τις δραστηριότητες που θα μπορούν να τελέσουν στην ελεύθερο χρόνο τους και φυσικά τις καιρικές συνθήκες.

Πολίτες λ.χ. από οικονομικά εύρωστες χώρες, με δύσκολες όμως καιρικές συνθήκες, δεν το έχουν σε τίποτα να μετακομίσουν σε ζεστά μέρη ακόμη και αν πρόκειται για φτωχότερες χώρες με χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο. Αρκεί να περνάνε καλά.

Η Ελλάδα όπως δείχνουν οι οιωνοί βρίσκεται τον τελευταία έναν, ενάμιση χρόνο μέσα στις χώρες με καλές προοπτικές για να υποδεχθεί ψηφιακούς νομάδες. Ειδικά η Αθήνα μοιάζει με μια φιλόξενη μητρόπολη που έχει ανοιχτές τις αγκάλες σ’ όλους τους νεαρούς και όχι μόνον αυτοκράτορες του πληκτρολογίου που παράγουν πλούτο με την ψηφιακή τους διάνοια.

Περισσότερα στο startupper.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ