Τεχνητή νοημοσύνη θα εφαρμόσει η Optellum για την θεραπεία του καρκίνου

Με λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης θα ενισχύσει το έργο των γιατρών η εταιρία για την πρόγνωση και θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα.

Η Optellum ανακοινώνει στρατηγική συνεργασία με την Πρωτοβουλία για τον Καρκίνο του Πνεύμονα στην Johnson & Johnson εφαρμόζοντας τεχνητή νοημοσύνη για την μεταμόρφωση της πρώιμης θεραπείας του καρκίνου του πνεύμονα.

Η ταχέως αναπτυσσόμενη νεοσύστατη εταιρεία υγείας του πνεύμονα στοχεύει στον επαναπροσδιορισμό της πρώιμης παρέμβασης στον καρκίνου του πνεύμονα χρησιμοποιώντας λογισμικό αποφάσεων τεχνητής νοημοσύνης.

Η Optellum, εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης για την υγεία των πνευμόνων, έχει ξεκινήσει στρατηγική συνεργασία με την οργάνωση “Πρωτοβουλία για τον καρκίνο του πνεύμονα” της Johnson & Johnson. Μέσω της συνεργασίας αυτής, η Optellum θα εφαρμόσει πλατφόρμα κλινικών αποφάσεων που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη, με στόχο την αύξηση των ποσοστών επιβίωσης από τον καρκίνο του πνεύμονα μέσω της έγκαιρης παρέμβασης και πρόληψης.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου και η κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο στον κόσμο. Περίπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πεθαίνουν από καρκίνο του πνεύμονα κάθε χρόνο.

Το τρέχον ποσοστό πενταετούς επιβίωσης είναι μόνο 20%, κυρίως λόγω της διάγνωσης των περισσότερων ασθενών αφού η νόσος έχει ήδη προχωρήσει σε προχωρημένο στάδιο. Ωστόσο, το ποσοστό επιβίωσης για μικρούς όγκους που αντιμετωπίζονται στο στάδιο ΙΑ είναι εξαιρετικά υψηλό, περίπου στο 90%.

Στη καρδιά της συνεργασίας βρίσκεται το εμπορικό λογισμικό της Optellum,  Virtual Nodule Clinic, που περιλαμβάνει έναν ψηφιακό βιοδείκτη που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη και βασίζεται σε νευρωνικά δίκτυα και αναλύσεις εικόνας.

Προσδιορίζει και παρακολουθεί ασθενείς σε κίνδυνο και εκχωρεί βαθμολογία πρόβλεψης καρκίνου του πνεύμονα σε οζίδια πνευμόνων που εντοπίζει δηλαδή μικρές βλάβες, που συχνά ανιχνεύονται σε σαρώσεις αξονικής τομογραφίας θώρακα που μπορεί να είναι καρκινικές. Το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης θα χρησιμοποιηθεί για την ορθή έγκαιρη διάγνωση και τς βέλτιστες θεραπευτικές αποφάσεις με στόχο τη θεραπεία των ασθενών νωρίτερα, πιθανώς σε προ-καρκινικό στάδιο, αυξάνοντας τα ποσοστά επιβίωσης.

Το λογισμικό Optellum πέτυχε να αποσπάσει την έγκριση της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) τον Μάρτιο του 2021 και εφαρμόζεται στην κλινική περίθαλψη από κορυφαία νοσοκομεία αρχικά σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, με μερικές ακόμα κυκλοφορίες του σε επιλεγμένες αγορές της Ασίας και Ειρηνικού και Ευρωπαϊκών αγορών.

Στην κλινική μελέτη που βασίστηκε η έγκριση από τον FDA των ΗΠΑ, όλοι οι πνευμονολόγοι και οι ακτινολόγοι στη μελέτη έδειξαν στατιστικά σημαντική βελτίωση στη διαγνωστική ακρίβεια και κατά συνέπεια πήραν καλύτερες κλινικές αποφάσεις διαχείρισης.

Το όραμα της Optellum είναι να επαναπροσδιορίσει την πρώιμη παρέμβαση του καρκίνου του πνεύμονα επιτρέποντας σε κάθε ασθενή να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί στο νωρίτερο δυνατό στάδιο, όταν οι πιθανότητες ίασης είναι υψηλότερες.

Εκτός από το χαρτοφυλάκιο με τα προϊόντα για τον καρκίνο του πνεύμονα, η εταιρεία διερευνά λύσεις που εφαρμόζουν την ίδια τεχνολογική πλατφόρμα και σε άλλες θανατηφόρες ασθένειες των πνευμόνων, όπως η διάμεση πνευμονοπάθεια και η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ