Huawei Watch 3 Pro: Πως το «καλό» μπορεί να γίνει «τέλειο»!

Μεγάλο review του νέου κορυφαίου Smart Watch της Huawei.

Όποιος παρακολουθεί την εξέλιξη της Huawei, από τα πρώτα της βήματα, διακρίνει ότι έχει αναπτύξει ένα μεθοδικό σχέδιο εξέλιξης και τεχνολογικής καινοτομίας και από ένα «άγνωστο» brand στα πρώτα της βήματα έχει μεταμορφωθεί, ειδικά τα τελευταία πέντε έτη, σε μια hitech εταιρεία ψηφιακών και φορητών συσκευών, με καινοτομίες και μοναδικά χαρακτηριστικά.

Εν αναμονή του ασύλληπτου φωτογραφικά Huawei P50, η Huawei κυκλοφόρησε πρόσφατα στην ελληνική αγορά το Watch 3 Pro. Ένα Smart Watch «γεμάτο» εντυπωσιακά χαρακτηριστικά, διάχυτη «πολυτέλεια» και «εξοπλισμένο σαν αστακό».

Η Huawei προσφέρει το Watch 3 σε δύο εκδόσεις. H συσκευή της δοκιμής μας είναι το Watch 3 Pro με υψηλής ποιότητας σώμα τιτανίου, κεραμικό κάτω μέρος, δερμάτινο λουράκι και διαστάσεις 45mm x 49,6mm x 14mm και βάρος 63 γρ.
Το «απλό» Watch 3 έχει σώμα από ανοξείδωτο χάλυβα είναι μικρότερο και ελάχιστα λεπτότερο. Η οθόνη αφής AMOLED έχει διαγώνιο 1,43 ίντσες και στα δύο μοντέλα και την ίδια ανάλυση 466×466 pixels με πυκνότητα PPI 326.

Η ποιότητα κατασκευής και η αίσθηση στο χέρι δεν διαφέρει από τα (κανονικά) ρολόγια υψηλής κατηγορίας. Το περιστροφικό κουμπί στη κορώνα είναι επίσης κατασκευασμένο από τιτάνιο και λειτουργεί τόσο ως κύλιση όσο και σαν πλήκτρο επιλογής, ωστόσο η διαδικασία της κύλισης απαιτεί κάποιο χρόνο εξοικείωσης μια και οι περισσότεροι θα χρησιμοποιήσουμε την οθόνη για πλοήγηση στο μενού. Υπάρχει και ένα δεύτερο πλήκτρο ακριβώς από κάτω που μπορεί να αλλάξει λειτουργία, με την προεπιλεγμένη να είναι η προπόνηση, ενώ το ρολόι είναι με ανοικτή την οθόνη.

Επεξεργαστής – Λογισμικό – eSIM

Η μεγάλη αναβάθμιση που έχει κάνει η Huawei με το Watch 3 Pro από το Watch GT 2 Pro είναι σίγουρα το λειτουργικό σύστημα. Πλέον βασίζεται στο HarmonyOS 2.0 και από περιβάλλον χρήσης η Huawei το έχει κρατήσει απλό, με όλα τα εικονίδια να κυλάνε στην εκπληκτική οθόνη, ενώ μεγάλωσε λίγο η γραμματοσειρά. Το HarmonyOS 2.0 είναι το λειτουργικό σύστημα που ανέπτυξε η εταιρεία για να αντιμετωπίσει το όλο ζήτημα με το Android και αναμένεται να το δούμε τόσο σε Smartphones όσο και σε Tablets.   

Η Huawei βασίζεται σε μια αρχιτεκτονική διπλού chipset για το Watch 3 Pro, τόσο για να είναι σε θέση να αυξήσει την απόδοση όταν χρειάζεται όσο και για να απαιτήσει λiγότερη ενέργεια σε κανονική χρήση. Η κύρια μνήμη είναι 2 GB, ο χώρος αποθήκευσης δεδομένων 16 GB ενώ διαθέτει ηχεία και μικρόφωνο.

Το νέο λειτουργικό αλλά και το chipset δίνει λειτουργίες κινητής τηλεφωνίας, άρα και επικοινωνιακή αυτονομία στο Huawei Watch 3 Pro, με ενσωματωμένη LTE eSIM αλλά και NFC για ανέπαφες πληρωμές και όχι μόνο. Φυσικά προσφέρει Wi-Fi, Bluetooth και GPS. Παράλληλα το HarmonyOS 2.0  ενσωματώνει για πρώτη φορά την φωνητική βοηθό Celia η χρήση της οποία απαιτεί σύνδεση στο Internet, είτε μέσω Wi-Fi, Bluetooth ή μέσω eSIM. Δυστυχώς όμως η “Celia” δεν είναι διαθέσιμη στα ελληνικά.

Η διαχείριση της eSIM, όπως και άλλες λειτουργίες πραγματοποιούνται από την συνοδευτική εφαρμογή Huawei Health, όπως για παράδειγμα η επιλογή των προσόψεων και ο εντοπισμός αποσύνδεσης eSIM και Bluetooth. Περισσότερες προσόψεις μπορείτε να κατεβάσετε από το Watch Face Store της Huawei ή να δημιουργήστε μια εσείς από μια φωτογραφία για παράδειγμα.

Μια κλήση μπορεί να ξεκινήσει μέσω της εφαρμογής Επαφές ή από τη λίστα κλήσεων και μπορεί είτε να γίνει μέσω μικροφώνου και ηχείου είτε μέσω ακουστικών Bluetooth που είναι συνδεδεμένα στο ρολόι. Αυτό λειτούργησε ομαλά με τα Huawei FreeBuds 4 που είχαμε στη δοκιμή μας, αλλά θα πρέπει να λειτουργεί εξίσου καλά με άλλα ακουστικά.

Σε γενικές γραμμές έχει πολύ γρήγορη απόκριση σε όλες τις λειτουργίες και ειδικά σε ότι έχει να κάνει με επανεκκινήσεις και τους αισθητήρες.

Μπαταρία και αυτονομία

Η μπαταρία του Watch 3 Pro έχει χωρητικότητα 790 mAh. Η Huawei αναφέρει μέγιστο χρόνο εκτέλεσης 21 ημερών για τη λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας “Ultra Long Battery Life”. Σε αυτήν τη λειτουργία, η Huawei απενεργοποιεί τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας, το Wi-Fi και ορισμένες εφαρμογές. Ωστόσο, πολλά πράγματα συνεχίζουν να εκτελούνται, όπως η παρακολούθηση των παραμέτρων υγείας και η προπόνηση. Με υπόλοιπο χωρητικότητας 5%, η μπαταρία εξακολουθεί να διαρκεί 5 ώρες στην τυπική λειτουργία (Έξυπνη λειτουργία). Στην “Έξυπνη λειτουργία”, η μπαταρία διαρκεί 3 με 5 ημέρες ανάλογα τη χρήση και με ενεργοποιημένες τις μετρήσεις υγείας ενώ η (ασύρματη) φόρτιση της μπαταρίας με τον φορτιστή του P30 Pro γίνεται σε περίπου τρεις ώρες. Για το απλό μοντέλο η μέγιστη αυτονομία είναι 3 μέρες μια και έχει μικρότερη μπαταρία.

Πολλές μετρήσεις και αισθητήρες και το Drain

Το Huawei Watch 3 Pro μετράει τους καρδιακούς παλμούς, ελέγχει τον ύπνο, μετράει το οξυγόνο (SpO2), την θερμοκρασία δέρματος, ανιχνεύει πτώσεις του χρήστη με αυτόματη ειδοποίηση ανάγκης μάλιστα, ενώ η ύπαρξη του Huawei App Gallery στο μενού προσφέρει ακόμα περισσότερες εφαρμογές που μπορούν να εκτελούνται είτε από μόνες τους είτε ως επέκταση μιας εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο.

Δοκιμάσαμε το έξυπνο ρολόι της Huawei με το Huawei P30 Pro και το iPhone 12 Pro. Το iPhone δεν υποστηρίζει τη λήψη επί πληρωμή προσόψεων, οπότε ο αριθμός εκεί μειώνεται αισθητά. Επιπλέον, η εφαρμογή μουσικής συνδέεται μόνο με την υπηρεσία μουσικής της Huawei στο Android μέχρι στιγμής. Κατά το άνοιγμα της εφαρμογής με το iPhone, εμφανίστηκε το μήνυμα το Huawei Music δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμο στο iOS κάτι που δίνει ελπίδες να συμβεί αυτό στο μέλλον, μετά από κάποια αναβάθμιση.

Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε και την ειδική λειτουργία Drain η οποία αναπαράγει ένα θόρυβο υψηλής έντασης για να αποβάλει οποιοδήποτε υγρό από την κοιλότητα των ηχείων, μια το Watch 3 Pro είναι αδιάβροχο έως 5 ατμόσφαιρες πίεση ή 50 μέτρα βάθος.

Ετυμηγορία

Το Huawei Watch 3 Pro προσφέρει ένα συναρπαστικό σύνολο χαρακτηριστικών που θα το έκαναν τέλειο σύντροφο για μεγάλο αριθμό χρηστών. Προσφέρει ό, τι μας αρέσει στο iWatch και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα καλύτερα, όπως για παράδειγμα στην πολύ κρίσιμη αυτονομία, έχει «διαστημική» ποιότητα κατασκευής, έχει πλήρες τηλεπικοινωνιακό  προφίλ, App Gallery για να κατέβασμα εφαρμογών ειδικά για αυτό, φωνητικό βοηθό και κοστίζει 499 ευρώ, μια ελαφρώς «τσιμπημένη» τιμή και ίσως να πρόκειται για το μοναδικό του μειονέκτημα. Το Watch 3 κοστίζει 399 ευρώ και ενσωματώνει eSIM και όλες τις μετρήσεις και αισθητήρες υγείας του μεγαλύτερου μοντέλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ