Η Ρωσία ετοιμάζει το… δικό της διαδίκτυο!

Εντατικές οι προσπάθειες ανεξαρτητοποίησης της Ρωσίας από το παγκόσμιο δίκτυο.

Σύμφωνα με την Ρωσική Υπηρεσία Ειδήσεων RBC, έγγραφα από Ρωσικά τμήματα που εργάζονται πάνω σε θέματα Ασφάλειας του Διαδικτύου αποκαλύπτουν ότι η Ρωσία, κατά τη διάρκεια του Ιουνίου και του Ιουλίου, αποσυνδέθηκε δοκιμαστικά από το παγκόσμιο δίκτυο.

Τους τελευταίους μήνες του 2019 η Ρωσία ψήφισε νομοθετικό πλαίσιο που στοχεύει στην προστασία του «Ρωσικού διαδικτύου» από εξωτερικές απειλές. Η ονομασία του νόμου ήταν «Κυρίαρχο Διαδίκτυο» και χρησιμοποιήθηκε ως απάντηση σε αυτό που η Ρωσία χαρακτήρισε «επιθετικό χαρακτήρα» των εθνικών πολιτικών, των Ηνωμένων Πολιτειών σε θέματα ασφάλειας του διαδικτύου. Με αυτόν τον νόμο η Μόσχα αύξησε τον έλεγχό του κράτους πάνω στις συνδέσεις των Ρώσων με το παγκόσμιο δίκτυο, κάτι που ωστόσο προκάλεσε ανησυχία στους ακτιβιστές της ελευθερίας τύπου, έκφρασης και προστασίας προσωπικών δεδομένων. Οι φόβοι τους για την κυβερνητική εξουσία στον διαδικτυακό χώρο της Ρωσίας, γνωστό και ως «Runet» είναι «μεγαλύτεροι από ποτέ».

Από τις 15 Ιουνίου μέχρι τις 15 Ιουλίου έγιναν δοκιμές σε τέσσερις μεγάλες εταιρίες τηλεπικοινωνιών της χώρας, με τις ομάδες εργασίες πάνω σε αυτές τις δοκιμές να δηλώνουν ότι τα αποτελέσματα ήταν επιτυχή. Όπως δήλωσαν οι  συμμετέχοντες: «Ο σκοπός των δοκιμών είναι να δοκιμαστεί η ικανότητα του “Runet” να ανταποκριθεί σε περιπτώσεις εξωτερικών προβλημάτων, μπλοκ και άλλων απειλών».

Η Ρωσική Υπηρεσία Ειδήσεων RBC ανέφερε ότι έγιναν δοκιμές για την αποκοπή του Ρωσικού διαδικτύου από το παγκόσμιο δίκτυο. Παρ’ όλα αυτά δεν έγινε σαφές το πόσο διήρκεσε η αποσύνδεση από το διαδίκτυο και εάν υπήρχαν αισθητές διακοπές στην χρήση και κίνηση του Διαδικτύου από τους χρήστες εντός Ρωσίας.  Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι «έτοιμη για το οτιδήποτε». Η νομοθεσία που έχει ψηφιστεί επιδιώκει να δώσει στο κράτος τη δικαιοδοσία να ελέγχει οτιδήποτε υπάρχει στο διαδίκτυο εντός Ρωσίας.  

Τον Ιούνιο του 2019, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι σίγουρη ότι το Ρωσικό δίκτυο ή αλλιώς «Runet» θα μπορέσει να λειτουργήσει με έναν ασφαλή και σταθερό τρόπο. «Ο στόχος είναι να προφυλαχθούμε από προβλήματα που θα μπορούσαν να προκληθούν εάν τα δίκτυα που βρίσκονται εκτός Ρωσικού ελέγχου, δηλαδή σε άλλες χώρες, έβγαιναν εκτός λειτουργίας ή μολύνονταν από ιούς υπολογιστών».

Η Κρατική Υπηρεσία Επικοινωνιών Ροσκομναντζόρ δήλωσε ότι οι δοκιμές που γίνονται στοχεύουν στη βελτίωση της ασφάλειας των διαδικτυακών συστημάτων της Ρωσίας και στη διατήρησή της ασφάλειάς τους στο μέλλον. Επίσης δήλωσε ότι η ίδια η Ροσκομναντζόρ είχε ήδη χρησιμοποιήσει τον εξοπλισμό που έχει εγκατασταθεί για τις δοκιμές, για να επιβραδύνει την ταχύτητα του Twitter από τον μήνα Μάρτιο. Αυτές οι ενέργειες έγιναν όταν το Twitter αρνήθηκε να αφαιρέσει περιεχόμενο που η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι ήταν παράνομο.

Η Μόσχα σύμφωνα με πληροφορίες από την Ίδια Ρωσική Υπηρεσία Ειδήσεων σκοπεύει στο μέλλον να προβεί σε αντικατάσταση πολλών κοινωνικών εφαρμογών και υπηρεσιών στο διαδίκτυο με αντίστοιχες Ρωσικές εφαρμογές και υπηρεσίες περιορίζοντας την πρόσβαση σε «αρνητικές επιρροές» από εξωτερικούς παράγοντες.