Επένδυση για δορυφορικό internet στην Ελλάδα σχεδιάζει η Amazon!

Σε διαπραγματεύσεις για την παροχή υπηρεσιών στην Ελλάδα μέσω του δικτύου δορυφόρων χαμηλής τροχιάς «Project Kuiper» βρίσκεται η Amazon, εξετάζοντας την προοπτική μεγάλης επένδυσης στην χώρα μας για την μετατροπή της σε ευρωπαίκό «κόμβο».

Νέα μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα για την παροχή internet μέσω δορυφορικού συστήματος (broadband satellite internet) σχεδιάζει η Amazon στα πλαίσια του προγράμματος «Project Kuiper». Πρόκειται για δορυφορικό δίκτυο ανταγωνιστικού του Starlink (του Ίλον Μασκ), που έχει ξεκινήσει ήδη την διάθεση συνδρομών σε καταναλωτές από την Ελλάδα. Η συμφωνία για την νέα επένδυση αλλά και την διαχείριση των συνδρομών στην χώρα μας θα γίνει από την εταιρεία Kuiper Systems LLC της Amazon.

Σύμφωνα, με πληροφορίες των τελευταίων ημερών, σε εξέλιξη είναι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για την επίτευξη στρατηγικής συνεργασίας αλλά και με τοπικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών υποστήριξης, οι οποίες φέρεται να είναι σε προχωρημένο στάδιο. Ένα σημαντικό ποσό της επένδυσης από τον αμερικανικό κολοσσό θα καλύψει την δημιουργία σταθμού εδάφους της Amazon στην χώρα μας, για την σύνδεση με το δορυφορικό δίκτυο χαμηλής τροχιάς και την διαχείριση του ελληνικού δικτύου.

Εφόσον εγκριθεί η επένδυση στην Ελλάδα η Amazon θα εντάξει τον σταθμό στο Ευρωπαϊκό του τμήμα του προγράμματος παροχής δορυφορικού διαδικτύου μέσω δικτύου δορυφόρων χαμηλής τροχιάς. Παράλληλα, εξετάζεται να έχει η Ελλάδα κομβική συμμετοχή στο σχέδιο - όσον αφορά - καθώς εξετάζεται να δημιουργηθεί στη χώρα μας σταθμός εδάφους της Amazon που θα συνδέεται με το δορυφορικό δίκτυο χαμηλής τροχιάς που αναπτύσσει και είναι ανταγωνιστικό του Starlink.

Η εταιρεία Kuiper Systems LLC είναι θυγατρική της Amazon, έχει ξεκινήσει το σχέδιο κατασκευής και τοποθέτησης δορυφόρων από το 2019 ενώ στην τελική του φάση το δίκτυο θα έχει 3.236 δορυφόρους χαμηλής τροχιάς. Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό θα προσφέρει ταχύτητες 1Gbps με μόλις 25-35 millisecond απόκρισης χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς και άλλα προβλήματα, όπως με τα αντίστοιχα επίγεια συστήματα.

Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι οι υπηρεσίες του δορυφορικού δικτύου Kuiper της Amazon θα είναι διαθέσιμες το 2026 ενώ θα έχει ολοκληρώσει πλήρως το δίκτυο μέχρι το 2029. Όμως, μετά τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών και την ενεργή ανάμιξη του νέου Προέδρου της Kuiper Systems, Ρατζέεβ Μπαντγιάλ, ο οποίος ήταν πρών πρόεδρος του σχεδίου Starlink της SpaceX, έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες και έχουν αναθεωρηθεί τα χρονοδιαγράμματα. Μάλιστα, οι πρώτες δοκιμές του δικτύου Kuiper έγιναν με επιτυχία στις 21 Απριλίου ενώ ακολούθησε δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος σε διαφορετικές περιοχές μέσα στον Μάιο, σύμφωνα με εκπροσώπους της εταιρείας.

Όπως αναφέρουν ρεπορτάζ από αμερικανικά δίκτυα, η Amazon σκοπεύει να θέσει τους δορυφόρους της μεταξύ 590 και 630 χιλιομέτρων σε τρεις τροχιές (590 χλμ, 610 χλμ, 630 χλμ) από τη Γη με σκοπό να καλύψει πάνω από το 95% του πληθυσμού. Αν και αρχικά η προσπάθεια της Amazon είχε ανακοινωθεί πως θα βασιστεί στους πυραύλους της Blue Origin, μια εταιρεία που ιδρύθηκε από τον CEO της Amazon, Τζεφ Μπέζος και ειδικεύεται στο χώρο της αεροναυπηγικής και του διαστήματος, από το 2020 η κοινοπραξία της Boeing και της Lockheed Martin (ULA) με την σειρά πυραύλων Atlas V επιλέχθηκε για τις αποστολές των δορυφόρων του δικτύου Kuiper.