Ψηφιακό Πορτοφόλι από την ΕΕ: Τι είναι, πώς θα λειτουργεί, πότε θα είναι έτοιμο

Το ψηφιακό πορτοφόλι προορίζεται να είναι «απλό, ασφαλές και να προστατεύει τους χρήστες στο Διαδίκτυο»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί σχέδια για την κυκλοφορία ενός ψηφιακού πορτοφολιού, το οποίο θα προσφέρει στους πολίτες της ΕΕ ψηφιακή πρόσβαση σε δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Financial Times.

Το ψηφιακό πορτοφόλι προορίζεται να είναι «απλό, ασφαλές και να προστατεύει τους χρήστες στο Διαδίκτυο», ενώ ο κάθε χρήστης θα μπορεί να αποφασίσει μόνος του για το πόσες και ποιες πληροφορίες θα παρέχει σε αυτό, χωρίς τη μεσολάβηση της Google ή οποιασδήποτε άλλης εταιρείας, αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι πολίτες των 27 χωρών της ΕΕ θα μπορούν να χρησιμοποιούν το ψηφιακό πορτοφόλι για να αποθηκεύουν κωδικούς πρόσβασης και να συνδέονται σε κρατικές υπηρεσίες. Το πορτοφόλι θα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή καθημερινών λογαριασμών, χωρίς αυτό να είναι ωστόσο υποχρεωτικό.

Η πρόσβαση στην εφαρμογή θα γίνεται με τη χρήση δακτυλικών αποτυπωμάτων, αμφιβληστροειδούς ή άλλου ασφαλούς τρόπου ταυτοποίησης και η ίδια θα αποτελεί ένα προσωπικό “θησαυροφυλάκιο” που θα περιλαμβάνει έγγραφα όπως το δίπλωμα οδήγησης. Για την ασφάλεια και την προστασία των χρηστών, αξιωματούχοι της ΕΕ σχεδιάζουν αυτή τη στιγμή έναν διαρθρωτικό διαχωρισμό που θα εμποδίζει εταιρείες από το να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα οποιουδήποτε και να τα χρησιμοποιήσουν για σκοπούς μάρκετινγκ.

Οι Βρυξέλλες βρίσκονται παράλληλα σε συνομιλίες με τα κράτη μέλη σχετικά με τα τεχνικά και επιχειρησιακά πρότυπα και το πορτοφόλι αναμένεται να είναι προσβάσιμο εντός δώδεκα περίπου μηνών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ