AppGallery: Η HUAWEI κερδίζει το «στοίχημα» των εφαρμογών, με 184 δισ. downloads σε ένα εξάμηνο!

Μέσα σε δύο χρόνια, η HUAWEI έχει καταφέρει να καταστήσει το ΑppGallery ένα από τα πιο δυνατά της «όπλα» στη μάχη που συντελείται στην παγκόσμια αγορά

Όταν το 2018, η Huawei παρουσίασε για πρώτη φορά το HUAWEI AppGallery, το δικό της ανοιχτό κατάστημα εφαρμογών, οι άνθρωποι του χώρου εντυπωσιάστηκαν από το εγχείρημα και ταυτόχρονα «απόρησαν» καλοπροαίρετα για αυτό το γενναίο άνοιγμα της εταιρείας σε μια αγορά με ισχυρό ανταγωνισμό, στην οποία δεν είχε υπάρξει καμία νέα λύση για δέκα ολόκληρα χρόνια.

Πράγματι, τη στιγμή εκείνη, η επιλογή της HUAWEI αποτελούσε ένα μεγάλο στοίχημα – και αυτό φυσικά το γνώριζε και η ίδια η εταιρεία. Η έλευση ενός νέου καταστήματος στην αγορά που κυριαρχούσε μέχρι τότε το Play Store και το App Store, ενείχε κάποιο ρίσκο. Ένα ρίσκο που όπως κρίνεται εκ του αποτελέσματος, όμως, δεν ήταν τόσο μεγάλο, καθώς η HUAWEI… τα είχε σκεφτεί όλα.

Όραμα της εταιρείας, ήταν να δημιουργήσει «μια ανοιχτή πύλη για πρόσβαση στον κόσμο των εφαρμογών και των υπηρεσιών που προσφέρει ελευθερία, επιλογή και ευελιξία» – και αυτό έκανε. Παρουσίασε ένα «κατάστημα» πλήρες, οργανωμένο, αυτόνομο και ταυτόχρονα ασφαλές, το οποίο κατάφερε να κερδίσει αμέσως την εμπιστοσύνη των – εκατομμυρίων – χρηστών της. Το σημαντικό είναι όμως ότι η εταιρεία δεν έμεινε εκεί. Συνέχισε να επενδύει σε αυτό, «μπαίνοντας» σε όλο και περισσότερες χώρες και προσφέροντας όλο και περισσότερες επιλογές.

Το AppGallery, δύο χρόνια μετά

Το AppGallery, διαθέτει πλέον μία ευρεία γκάμα διεθνών και τοπικών εφαρμογών που ανήκουν σε 18 διαφορετικές κατηγορίες, όπως πλοήγηση, μετακίνηση, ειδήσεις, κοινωνικά δίκτυα κ.α.  Μόλις τον Σεπτέμβριο στην πλατφόρμα προστέθηκαν η Νο1 παγκοσμίως εφαρμογή για συγκοινωνίες Moovit, καθώς και η κορυφαία εφαρμογή πλοήγησης TomTom Go Navigation, με 3D χάρτες, παρακολούθηση της κίνησης στους δρόμους σε πραγματικό χρόνο κ.α.  Διαθέσιμη είναι επίσης και η εφαρμογή Bolt, κορυφαία εταιρεία μεταφορών στην Ευρώπη, με επιλογές μετακίνησης που συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων ενοικίαση ποδηλάτων και scooter, αλλά και το app HereWeGo, μια εφαρμογή που κάνει την πλοήγηση στην πόλη εύκολη ανεξάρτητα από το μέσο (ταξί, ΜΜΜ κ.ο.κ) που χρησιμοποιεί ο χρήστης.

Παράλληλα, η HUAWEI εμπλουτίζει το AppGallery με εφαρμογές που σχετίζονται με την παρακολούθηση υγείας και τη φυσική άσκηση, (οι οποίες μεταξύ άλλων αποτελούν ιδανικό συνδυασμό με τη σειρά wearables της Huawei), ενώ, με στόχο να βοηθήσει τους χρήστες, αναπτύσσει και καινοτόμες υπηρεσίες όπως το Petal Search. Tο Petal Search είναι ένα νέο εργαλείο αναζήτησης που βοηθά τους χρήστες των Huawei smartphones να βρίσκουν ό,τι χρειάζονται: εφαρμογές, ειδήσεις, φωτογραφίες κ.α. -απευθείας από την μπάρα αναζήτησης που εμφανίζεται στην κεντρική οθόνη του κινητού τους.  Σήμερα, το Petal Search διατίθεται σε περισσότερες από 45 χώρες και περισσότερες από 40 διαφορετικές γλώσσες. Είναι προεγκατεστημένο στα τελευταία Huawei smartphones της σειράς P40 (P40 Lite, P40 και P40 Pro), ενώ σε όλα τα υπόλοιπα Huawei smartphones μπορεί να εγκατασταθεί εύκολα και γρήγορα μέσω του AppGallery.  

«Επιθετική» επέκταση και στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, μια χώρα στην οποία έχει ισχυρή παρουσία, η Huawei συνεργάζεται στενά με τους παρόχους των κορυφαίων και πιο δημοφιλών εφαρμογών, προκειμένου να εξοπλίσει το AppGallery με όλες εκείνες τις υπηρεσίες που έχουν γίνει απαραίτητες στον σύγχρονο Έλληνα καταναλωτή, καθώς εξυπηρετούν καθημερινές ανάγκες όπως οι μετακινήσεις, οι συναλλαγές, η διασκέδαση, η διατροφή. Στο κατάστημα εφαρμογών της HUAWEI περιλαμβάνεται ήδη το efood (για παραγγελία φαγητού), το Taxiplon Passenger (για μετακίνηση με ταξί), το ParkAround (για εύρεση χώρων στάθμευσης), ενώ «καταφθάνουν» συνεχώς νέες εφαρμογές. Πρόσφατα, στο AppGallery εντάχθηκαν, για παράδειγμα, οι εφαρμογές και εφαρμογές Dominos, e-fresh, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Χρυσή Ευκαιρία, NOVA Go, ERTFlix, Viva.gr καθώς και τα mobile apps της Eurobank, της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας. Άμεσα αναμένεται να προστεθεί στο store και η αντίστοιχη εφαρμογή e-banking της Τράπεζας Πειραιώς.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να σημειωθεί εδώ το γεγονός ότι η είσοδος των ελληνικών τραπεζών στο AppGallery, αποτελεί ένα «ορόσημο» για την πορεία του στην Ελλάδα. Αφενός γιατί εκπληρώνει μια πολύ σημαντική ανάγκη των Ελλήνων χρηστών (την online τραπεζική), αφετέρου γιατί επιβεβαιώνει την ασφάλεια του συστήματος, το οποίο έχει περάσει με επιτυχία όλα τα απαιτούμενα τεστ ασφαλείας και αξιοπιστίας.

Ένα κερδισμένο στοίχημα

Με αυτόν τον τρόπο, τη συνεχή προσπάθεια, τις επενδύσεις – και παρά τον ανταγωνισμό και τον εμπορικό «πόλεμο» που δέχεται η εταιρεία – σήμερα το HUAWEI AppGallery έχει αναπτυχθεί με ραγδαίους ρυθμούς, μετρώντας αυτή τη στιγμή πάνω από  460 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες σε 170 χώρες παγκοσμίως. Το πρώτο εξάμηνο του 2020, τα συνολικά downloads που πραγματοποιήθηκαν μέσω AppGallery έφτασαν τα 184 δισεκατομμύρια!

Από τα νούμερα αυτά, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το «στοίχημα» το οποίο αναφέρθηκε στην αρχή, η HUAWEI το κερδίζει, προσφέροντας στον χρήση μια εναλλακτική επιλογή απολύτως βιώσιμη και διαρκώς αναπτυσσόμενη σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο. Βέβαια, το «παιχνίδι» αυτό δεν τελειώνει, και γι’ αυτό η εταιρεία έχει δηλώσει πολλές φορές ότι δεν επαναπαύεται. Αντιθέτως, φιλοδοξεί να αναπτυχθεί περαιτέρω για να προσφέρει τις πιο επαναστατικές και καινοτόμες λύσεις στους καταναλωτές του σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτό αποδεικνύεται κι από την ευρύτερη πορεία της και ειδικότερα από την εξέλιξη των συσκευών της. Όπως και με το AppGallery, η HUAWEI έχει επενδύσει σημαντικά στο να προσφέρει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στους πελάτες της, με ένα χαρτοφυλάκιο προϊόντων που διευρύνεται συνεχώς, και προνόμια που δεν θα βρουν εύκολα στην αγορά. Τα laptop της αποτελούν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα καθώς σημειώνουν τεράστια επιτυχία στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως.

Αν κάτι λοιπόν χαρακτηρίζει τη HUAWEI είναι η τεχνολογική υπεροχή και η καινοτομία – δύο από τα βασικά «συστατικά» που έχουν φτάσει την εταιρεία έως εδώ και, αναμφίβολα, τα στοιχεία που θα τη βοηθήσουν και στο μέλλον να βγαίνει πιο δυνατή, από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ