Συμμαχία Spotify, Fortnite και Tinder εναντίον Apple

Όλο και περισσότερες μικρότερες και μεγαλύτερες εταιρείες στρέφονται εναντίον της Apple

Τρεις πολύ μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες στρέφονται και επίσημα εναντίον της Apple για τις πολιτικές που αυτή ακολουθεί στο App Store.

Ο λόγος για την Spotify Technology, την Match Group (μητρική του Tinder) και της Epic Games (μητρικής του Fortnite), οι οποίες εντάχθηκαν σε μία μη κερδοσκοπική οργάνωση με αυτόν αποκλειστικά τον σκοπό.

Γιατί τα βάζουν όλοι με την Apple;

Η Apple χρεώνει μία προμήθεια 15 – 30% για εφαρμογές που χρησιμοποιούν το σύστημα πληρωμών της, και επιβάλλει συγκεκριμένους κανονισμούς τους οποίους όλες οι εφαρμογές πρέπει να τηρούν προκειμένου να συνεχίσουν να περιλαμβάνονται στο “κατάστημα” της εταιρείας. Εάν κάποια εφαρμογή δεν τηρήσει τους κανόνες ή δεν επιθυμεί να προβάλλεται στο App Store τότε “χάνει” αυτόματα ολόκληρη την αγορά των iPhones, καθώς η εταιρεία απαγορεύει τη λήψη εφαρμογών από άλλες “πηγές”.

Οι πρακτικές αυτές έχουν γίνει αντικείμενο σφοδρής κριτικής τον τελευταίο καιρό, με αποκορύφωμα τη διαμάχη που έχει ανοίξει με αφορμή τη διαγραφή του Fortnite από το App Store. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, η Apple (και η Google) “μπλόκαρε” το Fortnite γιατί η Epic Games παραβίασε τους κανονισμούς, λανσάροντας έναν τρόπο προκειμένου οι παίκτες να πραγματοποιούν αγορές εντός παιχνιδιού, χωρίς να χρησιμοποιούν το ιδιόκτητο σύστημα πληρωμών του App Store.

H κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της Epic, η οποία απάντησε με μια αγωγή. “Η απομάκρυνση του Fortnite … είναι ακόμα μια προσπάθεια της Apple να επιδείξει την τεράστια δύναμή της προκειμένου να επιβάλει παράλογους περιορισμούς και να διατηρήσει παράνομα το 100% μονοπώλιο της στην αγορά επεξεργασίας πληρωμών εντός του iOS”, ανέφερε στην καταγγελία της.

Μετά τις καταγγελίες, η εταιρεία κυκλοφόρησε ένα βίντεο – παρωδία μιας δημοφιλούς διαφήμισης της Apple, στην οποία η εταιρεία έχει τον ρόλο του κακού. Στο βίντεο η Epic μιλά για μονοπώλιο, το οποίο η ίδια κατάφερε να σπάσει και καλεί τους παίκτες “να μπουν στη μάχη” για να μην γίνει το 2020 σαν το… δυστοπικό 1984.

Πίεση για αλλαγή πλεύσης

Με αφορμή όλα τα παραπάνω, δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση “The Coalition for App Fairness”, η οποία σχεδιάζει να πιέσει νομικά την Apple προκειμένου να αλλάξει τις πολιτικές της. Πέραν της Epic, της Match και του Spotify, στην οργάνωση συμμετέχουν πολλές ακόμα, μικρότερες εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι Basecamp, Blix, Blockchain.com, Deezer, και Tile.

Η Sarah Maxwell, εκπρόσωπος του ομίλου που είχε εργαστεί στο παρελθόν στην εταιρεία χρηματοοικονομικών τεχνολογιών Blockchain.com και στην εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε στο CNBC ότι η ομάδα ιδρύθηκε από «έλλειψη ελπίδας ότι τα πράγματα θα αλλάξουν ποτέ». «Ενώ είναι υπέροχο ότι έχουμε τα μεγάλα ονόματα όπως η Epic και το Spotify στην ομάδα, δεν μιλάμε μόνο για αυτούς», συμπλήρωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ