Εφαρμογή για την πρόβλεψη ξηρασιών σχεδιάζει η Νότια Αφρική

Το νέο app “παντρεύει” την επιστήμη με την παράδοση

Εφαρμογή για την πρόβλεψη των καταστροφικών περιόδων ξηρασίας στην Αφρική σχεδιάστηκε από την Κενυάτισσα computer scientist Muthoni Masinde, σύμφωνα με το CNN.

Το νέο app, που φέρει ως όνομα το ακρωνύμιο ITIKI (Information Technology and Indigenous Knowledge), συνδυάζει τα επιστημονικά δεδομένα με την παραδοσιακή γνώση των ντόπιων, η οποία ως ένα βαθμό έχει αποδειχθεί πολύτιμη για την πρόβλεψη των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα, η εφαρμογή στέλνει μετεωρολογικά δελτία με τη μορφή update και μηνυμάτων SMS, καθώς και ενημερώσεις για την πιθανότητα έντονης ξηρασίας.

Αν και  το app χρησιμοποιεί κυρίως μετεωρολογικά δεδομένα, o developer της εφαρμογής σημείωσε πως θα γίνεται χρήση καθώς και ανταλλαγή μη επιστημονικών στοιχείων, όπως η συμπεριφορά των ζώων και η τοπική βλάστηση, με τα οποία οι Αφρικανοί αγρότες μπορούν να ταυτιστούν ευκολότερα και πιο γρήγορα.

Οι ενδιαφερόμενοι αγρότες μπορούν να κάνουν χρήση της υπηρεσίας για μερικά μόνο σεντ και να λαμβάνουν ενημερώσεις στη δική τους γλώσσα και φωτογραφίες ώστε να βοηθηθούν στη λήψη αποφάσεων κρίσιμων για τις καλλιέργειες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ