Startups: Από το Α στο Exit: Το βιβλίο που πρέπει να διαβάσει κάθε Startupper

Το βιβλίο «Startups: Από το Α στο Exit: Πρακτικές συμβουλές στον δρόμο για την επιτυχία» του Μιχάλη Δρίτσα και του Kaloian Kirilov αποτελεί τον απόλυτο οδηγό για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα

Δεν χωρά αμφιβολία ότι το ελληνικό οικοσύστημα τεχνολογίας έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια, αποτελώντας σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ως εκ τούτου όλο και περισσότεροι άνθρωποι, είτε είναι φοιτητές είτε είναι ήδη επιχειρηματίες ενδιαφέρονται πλέον να ασχοληθούν με την Startup επιχειρηματικότητα. Το βασικό ερώτημα όμως είναι πώς γίνεται κανείς Startupper; Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για να ανοίξει τη δική του επιχείρηση; Πού πρέπει να απευθυνθεί; Επίσης, εάν κάποιος θέλει να επενδύσει σε μια Startup εταιρεία ποια είναι τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας επένδυσης; Απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα έρχεται να δώσει το βιβλίο «Startups: Από το Α στο Exit: Πρακτικές συμβουλές στον δρόμο για την επιτυχία» του Μιχάλη Δρίτσα και του Kaloian Kirilov, το οποίο παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου σε μια λαμπερή εκδήλωση στο Κέντρο Επιχειρηματικότητας «Κωνσταντίνος Μίχαλος» Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας Θ.Ε.Α-Ε.Β.Ε.Α. Πρόκειται για ένα βιβλίο που κάθε άνθρωπος που ασχολείται ή επιθυμεί να ασχοληθεί με το οικοσύστημα καινοτομίας πρέπει να έχει στη συλλογή του. Και αυτό διότι με τρόπο μεθοδικό, απλό, κατανοητό και συνάμα εύγλωττο και τεκμηριωμένο, το βιβλίο καλύπτει όλα τα ζητήματα γύρω από τις Startups, κάτι το οποίο το καθιστά τον απόλυτο οδηγό για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα.

Ο Μιχάλης Δρίτσας, είναι Διευθύνων Σύμβουλος της νεοσυσταθείσας Elevate Greece ΑΕ και πρώην Διευθυντής του Γραφείου του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστου Δήμα, ενώ ο Kaloian Kirilov, είναι ιδρυτής σε δύο Startups και Σύμβουλος Επιχειρήσεων. Ο κ. Δρίτσας είχε υποστηρίξει ως μέλος στο Advisory Board τις δύο Startups και μέσα από αυτή τη συνεργασία στο τέλος «γεννήθηκε» αυτό το βιβλίο.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι το βιβλίο πραγματεύεται θέματα όπως τον εντοπισμό της κατάλληλης ιδέας, την εκκίνηση της επιχείρησης, το μίγμα των συνιδρυτών, την ανάπτυξη των προϊόντων, την προσέλκυση των πρώτων πελατών, τα επιχειρηματικά μοντέλα και τα οικονομικά των Startups, το Μάρκετινγκ και τις πωλήσεις, την Εταιρική κουλτούρα, τα Marketplaces, τη χρηματοδότηση και κλιμάκωση της Startup, την Κοινωνική επιχειρηματικότητα, τη συνεργασία με μεγάλες εταιρείες, το θέμα της εργασίας σε παρόμοιες εταιρίες, τον ρόλο της Συμβουλευτικής Επιτροπής, την αποεπένδυση (exit) αλλά και πότε η Startup πρέπει να διακόψει τη λειτουργία της.

Την ίδια ώρα, στο βιβλίο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο ελληνικό οικοσύστημα των Startups, αλλά και σε θέματα ηγεσίας και ανθρώπινου δυναμικού βάσει πολύ πρόσφατων μελετών σε μέλη του Elevate Greece. Επίσης, μέσα από το βιβλίο έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την πορεία 6 ενδεικτικών ελληνικών Startups, μέλη του Elevate Greece, οι οποίες συνεχίζουν το ταξίδι τους προς την διεθνή ανάπτυξη, ενώ παράλληλα καταγράφονται όλα τα διαθέσιμα και αναμενόμενα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Το βιβλίο προλογίζουν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Δρ Χρίστος Δήμας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Δρ. Χάρης Λαμπρόπουλος και το Επιμύθιο έχει επιμεληθεί η Λίτσα Παναγιωτοπούλου, Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαίδευσης-Καινοτομίας-Επιχειρηματικότητας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και καταξιωμένο στέλεχος της αγοράς.

Την εξαιρετικά θετική άποψή τους για το βιβλίο καταγράφουν η Ρούλα Μπαχταλιά, Διευθύντρια egg – enter grow go, Eurobank, ο Δρ. Σπύρος Αρσένης, Επικεφαλής Ανάπτυξης Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας, ΝΒG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, ο Γιώργος Καραντώνης, Partner του Venture Capital Fund «Metavallon VC» και η Κατερίνα Πραματάρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), επιστημονική υπεύθυνη της θερμοκοιτίδας ACEin του ΟΠΑ και της ερευνητικής ομάδας ELTRUN-SCORE, Partner του Venture Capital Fund «Uni.Fund».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «Startups: από το Α στο Exit» ΣΤΟ STARTUPPER.GR

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ