Γιώργος Πλατάνας: «Η SeedBlink είναι η κατάλληλη πλατφόρμα για όσους θέλουν ελευθερία επιλογής αλλά και ασφαλή ψηφιακή επενδυτική διαδικασία»

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, ο Country Director της SeedBlink στην Ελλάδα μιλάει για τη φιλοσοφία και τους στόχους της εξειδικευμένης επενδυτικής πλατφόρμας, που χρηματοδοτεί ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις με καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα, αφηγείται την άγνωστη ιστορία πίσω από την ίδρυσή της και αποκαλύπτει τις μεγαλύτερες τεχνολογικές και επενδυτικές προκλήσεις για την περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

 

S.M.: Κύριε Πλατάνα, θα είχατε την καλοσύνη να αναφερθείτε στο προφίλ αλλά και στο ιστορικό background της SeedBlink; Θα θέλαμε να μάθουμε περισσότερο για την ίδρυσή της, την έναρξη της λειτουργίας της, το βασικό σκοπό της αλλά και τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από το συγκεκριμένο εγχείρημα. 

Ως εκ τούτου, οι τέσσερις συνιδρυτές ανέλαβαν την αποστολή να δημιουργήσουν μια αποτελεσματική επενδυτική υποδομή που χρειαζόταν το οικοσύστημα καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας, ώστε ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές από κοινού να χρηματοδοτούν καινοτόμες ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας.

Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι σήμερα η SeedBlink έχει προσελκύσει περισσότερους από 11.800 μεμονωμένους επενδυτές από 62 χώρες και διαθέτει χαρτοφυλάκιο 60 χρηματοδοτημένων ευρωπαϊκών εταιρειών. Στους γύρους χρηματοδότησης, στους οποίους οι χρήστες της πλατφόρμας έχουν συμμετάσχει ως συνεπενδυτές, περιλαμβάνονται η FlowX με 1,6 εκατ. ευρώ (γύρος 7,3 εκατ. ευρώ), η Dronamics με 950.000 ευρώ (γύρος 3 εκατ. ευρώ) και η Hunch με 550.000 ευρώ (γύρος 3 εκατ. ευρώ).

Με βάση τα επίσημα στοιχεία το μέσο μέγεθος του χαρτοφυλακίου είναι 20.000 ευρώ και το μέγιστο συνολικό ποσό που επενδύει ένας επενδυτής από το χαρτοφυλάκιό του είναι σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ. Και το 25% των ενεργών επενδυτών έχει χαρτοφυλάκιο με περισσότερες από 5 εταιρείες, με τους πιο διαφοροποιημένους να έχουν 30 εταιρείες.

Η SeedBlink, που ας σημειωθεί είναι και η ίδια startup, τον Μάιο του 2021 συγκέντρωσε κεφάλαια 3 εκατομμυρίων ευρώ σε Series Α γύρο χρηματοδότησης, με κύριο στόχο την επέκτασή της στην Ευρώπη. Έτσι, πρόσφατα άνοιξε γραφεία στη Βουλγαρία και την Ελλάδα, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν εγκαίνια γραφείων και σε άλλες χώρες.

S.M.: Ποιο είναι το μοντέλο που έχει υιοθετήσει και ακολουθεί η SeedBlink ως προς τη λειτουργία και εν γένει αναπτυξιακή της πορεία, ενώ ποια κριτήρια και γενικά KPIs λαμβάνονται υπόψη σε ό,τι αφορά την πραγματοποίηση επενδύσεων στις startups εταιρείες που εν τέλει επιτυγχάνουν να περάσουν τη σχετική αξιολόγηση;

Γ. Πλατάνας: Η SeedBlink συνεργάζεται και συνεπενδύει με καθιερωμένα venture capital και δίκτυα επιχειρηματικών «αγγέλων», παρέχοντας έτσι στoυς επενδυτές της υψηλής ποιότητας deals και επενδυτικούς όρους παρόμοιους με εκείνους των VC’s. Δεδομένης αυτής της προσέγγισης των συνεπενδύσεων, εργαζόμαστε στενά με τον επικεφαλής επενδυτή για να αναλύσουμε το due diligence και το vetting που πραγματοποιείται από αυτούς. Ταυτόχρονα, οι δικοί μας investment managers χρησιμοποιούν διαδικασίες παρόμοιες με αυτές των VC για να αξιολογήσουν, να επανεξετάσουν και να λάβουν την τελική έγκριση σχετικά με την ετοιμότητα για χρηματοδότηση και βιωσιμότητα της startup. Μετά τις εσωτερικές μας αξιολογήσεις, οι ιδρυτές παρουσιάζουν τα συμπεράσματα στο Funding Committee, όπου οι τέσσερις εταίροι της SeedBlink μαζί με ειδικούς του τομέα αποφασίζουν για την ευκαιρία. Προτού μια startup καταστεί διαθέσιμη στους επενδυτές της SeedBlink, η ομάδα μας αναλύει το due diligence και βεβαιώνεται ότι ο γύρος είναι καλά δομημένος με τα ίδια δικαιώματα που έχει και ο lead investor.

Λιγότερο από το 5% των ευκαιριών που αξιολογούμε γίνεται αποδεκτό. Οι υποχρεωτικές μεταβλητές που εξετάζουμε είναι: Ευρωπαϊκή τεχνολογική startup ή scaleup με lead investor, MVP και user traction, ticket size από 100.000 ευρώ έως 2 εκατ. ευρώ. Για καθεμιά από τις startups, αναλύουμε την ομάδα, την ευκαιρία της παγκόσμιας αγοράς, την καινοτομία του προϊόντος και το επιχειρηματικό μοντέλο, τα οικονομικά στοιχεία και τους όρους της συμφωνίας.

S.M.: Ποια είναι τα σχέδια της SeedBlink για την ελληνική αγορά, τόσο σε ό,τι αφορά τις εταιρείες που θέλετε να επενδύσετε όσο φυσικά και τους επενδυτές που επιθυμείτε να προσεγγίσετε; 

Γ. Πλατάνας: Η επενδυτική μας ομάδα εντοπίζει και ερευνά χιλιάδες ευρωπαϊκές εταιρείες για να δημιουργήσει μια λίστα επενδυτικών ευκαιριών νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας, στις οποίες οι επενδυτές μπορούν να έχουν πρόσβαση και με τους ίδιους όρους μαζί με VC και επιχειρηματικούς «αγγέλους». Επενδύουμε σε Software & Digital (π.χ. corporate SaaS, HealthTech, EdTech, FinTech, AI/ML, cybersecurity), σε Tangible (π.χ. IoT, drones, hardware) και σε Health & Biotech startups.

Όσον αφορά τους επενδυτές, η SeedBlink είναι η κατάλληλη πλατφόρμα για όσους θέλουν να έχουν την ελευθερία της επιλογής της startup, με pre-vetted ευκαιρίες αλλά και ασφαλή ψηφιακή επενδυτική διαδικασία για 2 κατηγορίες επενδυτών: Πρώτον, ιδιώτες επενδυτές όπου οι επενδύσεις ξεκινούν από 2.500 ευρώ (ελάχιστο εισιτήριο 1.000 ευρώ για το SeedBlink Club), οι οποίοι επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους με ευκαιρίες που είναι lead από VC. Και δεύτερον, θεσμικούς επενδυτές & Family Offices που επωφελούνται από το due diligence αλλά και τις καλά δομημένες συμφωνίες και το deal flow.

S.M.:  Ήδη έχετε πραγματοποιήσει δύο επενδύσεις σε startups εταιρείες στη χώρα μας. Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος αριθμός επενδύσεων σε επιχειρήσεις που έχετε υπόψη ή έχετε ήδη προγραμματίσει; 

Γ. Πλατάνας: Η αλήθεια είναι ότι δεν αποτελεί θέμα πλάνου. Όλα εξαρτώνται από το μέγεθος της αγοράς, την ωριμότητα των startups και τη δυναμική των Ελλήνων επενδυτών, η οποία οφείλω να ομολογήσω είναι αρκετά μεγάλη. Εκτός της δυναμικής, το ελληνικό επενδυτικό κοινό είναι αρκετά sophisticated και γνώστης του οικοσυστήματος των startups. Αν έπρεπε να αναφερθώ σ’ ένα νούμερο, θα έλεγα σίγουρα πάνω από 20 επενδύσεις στους επόμενους 12 μήνες. Η επιτυχημένη αρχή στην ελληνική αγορά έγινε ήδη με τις 2 επενδύσεις που αναφέρατε και αυτό που εστιάζουμε πλέον είναι να δίνουμε τη δυνατότητα όχι μόνο στο ελληνικό αλλά και σε όλο το ευρωπαϊκό επενδυτικό κοινό να έχει πρόσβαση σε μοναδικά deals μέσω της πλατφόρμας μας.

S.M.: Σε προσωπικό επίπεδο, ως στέλεχος, ποια θεωρείτε ότι είναι τα στοιχεία που έχετε ήδη συνεισφέρει στη SeedBlink και την επέκτασή της στην Ελλάδα; Και πώς βλέπετε τη συνολική σας προσφορά στο εγχώριο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων; 

Γ. Πλατάνας: Σας ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση. Για να απαντήσω, όμως, θα πρέπει να κάνω μια μικρή αναφορά σε αυτά που με διαμόρφωσαν ως σήμερα. Έχω ένα πολύ diversified background που ξεκινάει από το Shipping finance με 15 χρόνια προϋπηρεσία ως Finance manager και συνεχίζει με Digital transformation, τη δημιουργία των δικών μου tech startups, όπου μαζί με το συνέταιρό μου Γιώργο Παμιαδάκη περήφανα δημιουργήσαμε disruption σε μια εποχή κατά την οποία όλα ήταν δύσκολα για τις startups. Επίσης, έχω προϋπηρεσία σε incubation/acceleration σε έναν από τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, καθώς και εμπειρία σε VC & European Funds Fundraising. Με αυτή την εμπειρία ως σύμμαχο έχω την πεποίθηση ότι μπορώ όχι μόνο να συνεχίσω αλλά και να διευρύνω την εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία της SeedBlink στην Ευρώπη, ξεκινώντας από την Ελλάδα αλλά και να καταστώ αρωγός ώστε το ελληνικό οικοσύστημα των startups να συνεχίσει να ευημερεί, όπως συμβαίνει τα τελευταία 3 χρόνια.

S.M.: Ως επικεφαλής της SeedBlink στην Ελλάδα, ποιοι κλάδοι ή τομείς της αγοράς εμφανίζουν μεγαλύτερη προοπτική μετεξέλιξης, ανάπτυξης και κατ’ επέκταση επενδυτικού ενδιαφέροντος κατά το προσεχές χρονικό διάστημα; 

Γ. Πλατάνας: Το investment thesis της SeedBlink βασίζεται στην τεχνολογία. Επομένως, εξετάζω όλες τις νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας που προέρχονται από την Ελλάδα και θέλουν να επεκταθούν παγκοσμίως. Πιστεύουμε στις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που παρέχουν οι κλάδοι τεχνολογίας, καθώς και στον εξαιρετικό αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν τα επόμενα χρόνια στην καθημερινή μας ζωή. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι στα deals της SeedBlink, συνεπενδύουμε και χρηματοδοτούμε παράλληλα με ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο δίκτυο επιχειρηματικών «αγγέλων», Family Offices και VC’s για να καλύπτουμε τις εταιρείες σε όλα τα στάδια, υποστηρίζοντας τους γύρους χρηματοδότησης με την τεχνογνωσία, την πείρα, την εμπειρία αλλά και την ομάδα μας.

S.M.: Σε σχέση με τη Νοτιοανατολική Ευρώπη ποια είναι η θέση της Ελλάδας, με δεδομένο πως και η Ρουμανία, χώρα από την οποία «έρχεται» η SeedBlink, ανήκει στην ίδια περιοχή; Ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος που ενδέχεται να έχει η χώρα μας σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή από επενδυτικής πλευράς; 

Γ. Πλατάνας: Το οικοσύστημα των startups της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι σε ακμή, με όλο και περισσότερες startups από την περιοχή να προσελκύουν την προσοχή των επενδυτών. Υπάρχει αυξανόμενη δυναμική σε όλο το ευρύτερο ελληνικό οικοσύστημα. Εξετάζοντας την πρόσφατη έκθεση του Sifted, οι νεοφυείς επιχειρήσεις της χώρας δέχθηκαν συνολικά 972 εκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις το 2021, σε σύγκριση με τα 882 εκατομμύρια δολάρια το 2020.

Η Ρουμανία είναι επίσης σε καλό μέρος. Οι ειδικοί είναι βέβαιοι ότι η χώρα βρίσκεται στο δρόμο για να γίνει ένας από τους πιο ζωντανούς κόμβους καινοτομίας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Το 2021, οι ρουμανικές νεοφυείς επιχειρήσεις συγκέντρωσαν τρεις φορές μεγαλύτερο όγκο κεφαλαίων σε σύγκριση με το 2020, δηλαδή από 30 εκατ. ευρώ σε περισσότερα από 116 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την ZZ.

S.M.: Επ’ ευκαιρία, κατά τη γνώμη σας, ποιες είναι οι σημαντικότερες ευκαιρίες ανάπτυξης τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη;

Γ. Πλατάνας: Όσον αφορά τις ευκαιρίες, το άφθονο ταλέντο και η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας έχουν καταστήσει τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης εξαιρετικά μέρη για την εγκατάσταση μιας νεοφυούς επιχείρησης. Πολλοί, όμως, νέοι επιχειρηματίες απογοητεύτηκαν από τις δυσκολίες στην άντληση ή πρόσβαση σε κεφάλαια. Αυτό πλέον δεν είναι πρόβλημα. Με πλατφόρμες να δραστηριοποιούνται στην αγορά –όπως η SeedBlink– η χρηματοδότηση είναι άμεσα διαθέσιμη για τους φιλόδοξους ιδρυτές. Επιπλέον, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το Crunchbase δείχνει ότι πάνω από 10 ευρωπαϊκά VC διαθέτουν φρέσκα ​​κεφάλαια για να υποστηρίξουν startups και ιδρυτές της Ανατολικής Ευρώπης σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Τα περισσότερα από αυτά τα VC αναζητούν ευκαιρίες πλέον εκτός των συνόρων τους για να προβούν σε νέες συμφωνίες. Ο νέος κανονισμός ECSP, ο οποίος έχει πλέον επιτρέψει ενιαίους κανόνες για crowdfunding στην Ευρώπη από τον Νοέμβριο του 2021, υποστηρίζει την ευρωπαϊκή επέκταση της SeedBlink και μας επιτρέπει να συνεχίσουμε το πλάνο μας να προσεγγίσουμε όλο και περισσότερες χώρες.

S.M.: Θα ήθελα να σας ρωτήσω και για τις προκλήσεις που αναδύονται στην περιοχή μας. Ποιες θεωρείτε μεγαλύτερες στο εγγύτερο περιβάλλον; 

Σχετικά με τις προκλήσεις θεωρώ ότι η συνεργασία μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και η αξιοποίηση των δυνατοτήτων κάθε χώρας είναι απολύτως απαραίτητες για την περαιτέρω επέκταση. Ανοίγουμε ενεργές συνεργασίες πριν από κάθε λανσάρισμα της χώρας με VC, Family Offices, accelerators και άλλους στρατηγικά επιλεγμένους φορείς που υποστηρίζουν τους επιχειρηματίες για να αναπτύξουν το τοπικό οικοσύστημα αλλά και να βρουν αυτές τις συμφωνίες με δυνατότητα global scale up και να γίνουν το Next Big Thing.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ