Orfium: Η Startup που κατέκτησε τους “μεγάλους” της μουσικής βιομηχανίας με την τεχνολογία της

Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, η Orfium έχει καταφέρει να καθιερωθεί ως ο μεγαλύτερος σύμμαχος της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας, διατηρώντας την «καρδιά» της και 120 στο σύνολο υπαλλήλους στη χώρα μας, ενώ πρόσφατα τιμήθηκε με το 1ο Εθνικό Βραβείο «Νεοφυής Επιχείρηση της Χρονιάς» του Elevate Greece.

Σε μια βιομηχανία όπως η μουσική, η οποία υφίσταται τα τελευταία χρόνια έναν ραγδαίο μετασχηματισμό λόγω της τεχνολογίας, τα προβλήματα που προκύπτουν δεν είναι λίγα: το μεγαλύτερο ίσως εξ αυτών είναι η χρήση έργων άνευ αδείας και η μη απόδοση πνευματικών δικαιωμάτων, δύο ζητήματα τα οποία πλήττουν τόσο τους καλλιτέχνες, όσο και τις δισκογραφικές εταιρείες. Πρόκειται για προβλήματα τα οποία ταλανίζουν τη συγκεκριμένη βιομηχανία εδώ και χρόνια και πλέον «γιγαντώνονται» μαζί της, κάνοντας τους ανθρώπους του χώρου να αναζητούν διακαώς λύσεις.

Η απόφαση αυτή, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, ήταν μια κίνηση – ματ, καθώς έφερε στη βιομηχανία ακριβώς αυτό που είχε ανάγκη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Orfium σήμερα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία τεχνολογίας στο χώρο της και εξυπηρετεί, όπως θα δούμε παρακάτω, μερικά από τα μεγαλύτερα brands παγκοσμίως. Με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η εταιρεία εντοπίζει μουσικά έργα των δικαιούχων, ακόμα και εκεί όπου κανείς άλλος δεν μπορεί να εντοπίσει. Καταφέρνει να βρει δηλαδή περιεχόμενο που χρησιμοποιείται σε οποιαδήποτε μορφή στο διαδίκτυο και να εξασφαλίσει ότι οι δημιουργοί του θα πληρωθούν δίκαια και έγκαιρα.

Συμβάλλει έτσι καθοριστικά στη διαχείριση και την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων μουσικής και στην αύξηση των εσόδων που προκύπτουν από τη χρήση των προστατευόμενων έργων. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ευέλικτο επιχειρηματικό της μοντέλο, καθιστούν την Orfium μια go-to επιλογή για εμπλεκόμενους στο χώρο οργανισμούς και εταιρείες ειδικά σήμερα, σε μια εποχή όπου η πανδημία έχει επιβάλει νέους απρόβλεπτους κανόνες στο παιχνίδι. Μερικές από τις εταιρείες που έχει «κερδίσει» η Orfium είναι εκδότες μουσικής, όπως οι: Sony ATV, Warner Chappell, EΜΙ, Kobalt, και δισκογραφικές εταιρείες, όπως οι: Warner Music Group, Sony Music Entertainment και Red Bull Records.

Τα ονόματα αυτά αρκούν ίσως για να αντιληφθεί κανείς την επιτυχία που καταγράφει η Startup, όμως υπάρχουν πολλά ακόμα ενδιαφέροντα «αποδεικτικά στοιχεία». Αξίζει να αναφέρουμε, για παράδειγμα, ότι με τη δραστηριότητά της, η Orfium συνεισφέρει περίπου 200 εκατ. δολάρια αύξηση εσόδων στους πελάτες της, με αντίστοιχη αύξηση 40%, από τον εντοπισμό «ορφανού» περιεχομένου, εξυπηρετώντας παράλληλα το 60% της παγκόσμιας αγοράς. Σε αυτό προστίθεται και ο πολλαπλασιασμός εσόδων που προκύπτουν από τα συμβόλαια που διαχειρίζεται εξ ολοκλήρου. Ενδεικτικό της επιτυχίας της Orfium –όπως και σε κάθε Startup– είναι η ομάδα της.

Η Orfium έχει δει το ανθρώπινο δυναμικό της να αυξάνεται από 4 άτομα το 2015 σε 200 συνολικά άτομα το 2020, σε Ελλάδα, ΗΠΑ και υπόλοιπη Ευρώπη. Τα κεντρικά γραφεία της Orfium βρίσκονται στο Λος Άντζελες, όμως η καρδιά της εταιρείας, το τμήμα R&D, βρίσκεται εξ ολοκλήρου στην Αθήνα απασχολώντας 120 άτομα. Το ελληνικό τμήμα υπολογίζεται ότι στα επόμενα 4 χρόνια θα απασχολεί περισσότερα από 300 άτομα και μάλιστα μερικούς από τους καλύτερους επαγγελματίες στο χώρο.

Εφαρμόζοντας μια ανθρωποκεντρική κουλτούρα εργασίας στην πράξη, βασισμένη σε αρχές που ενθαρρύνουν την αυτονομία, τη δημιουργικότητα, την πρωτοβουλία, τη συμμετοχή και το σεβασμό στη διαφορετικότητα, η Orfium έχει καταφέρει να εντάξει στους «κόλπους» της κορυφαία ταλέντα, ενώ η αναζήτηση γι’ αυτά δεν φαίνεται να σταματά ποτέ. Η εταιρεία απευθύνεται κυρίως σε μηχανικούς λογισμικού και μηχανικούς αλγόριθμων, προσφέροντας δυνατότητες ανάπτυξης και εξέλιξης σε ένα εργασιακό περιβάλλον με διεθνείς προδιαγραφές και παγκόσμιο αντίκτυπο.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι στο επίκεντρο αυτής της αναζήτησης βρίσκεται η Ελλάδα, η οποία όχι μόνο διαθέτει άρτια καταρτισμένο προσωπικό, αλλά συνδυάζει και μια σειρά παραγόντων που την καθιστούν ιδανικό hub για την εταιρεία. Όπως λέει στο Startupper Mag η Orfium, το θετικό οικονομικό κλίμα, οι πολύ καλές ψηφιακές υποδομές και το επίπεδο ζωής ήταν ορισμένοι από αυτούς τους παράγοντες, στους οποίους προστέθηκαν αργότερα η ομαλότερη, σε σχέση με άλλες χώρες, εξέλιξη της πανδημίας αλλά και η εξέλιξη της Ελλάδας σε επίπεδο προσέγγισης της τεχνολογίας.

Αν μαζί με όλα αυτά υπολογίσει κανείς το γεγονός ότι το τοπίο των πνευματικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα έχει περάσει δύσκολες στιγμές τα τελευταία χρόνια, η παρουσία της Orfium εδώ είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Αυτό είναι κάτι που και η ίδια γνωρίζει και γι’ αυτό σκοπεύει με την τεχνολογία της αλλά και με την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει να συμβάλει στη μεταρρύθμιση και στον εκσυγχρονισμό του τοπίου της συλλογικής διαχείρισης και στη χώρα μας. Άλλωστε, όπως λέει η ιδρυτική ομάδα, η τεχνολογία από μόνη της συμβάλλει σε πολύ μεγάλο βαθμό στη διαφάνεια, τη δικαιοσύνη και την ταχύτητα στη συλλογή και τη διανομή των δικαιωμάτων στους δικαιούχους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ