Elevate Greece: Όσα πρέπει να ξέρετε για τα πρώτα Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας

Oι νεοφυείς επιχειρήσεις που θα διακριθούν στις 10 κατηγορίες των πρώτων εθνικών βραβείων για startups, θα βραβευθούν σε ειδική τελετή στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ανοιχτή από τις 17 Ιουνίου είναι η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τα πρώτα Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας, τα οποία αφορούν αποκλειστικά τις επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, Elevate Greece. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής  συμμετοχής είναι η 30η Ιουνίου 2021, ενώ οι νεοφυείς επιχειρήσεις που θα διακριθούν, θα βραβευθούν σε ειδική τελετή στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Οι κατηγορίες των βραβείων του Elevate Greece είναι οι εξής:

  1. Νεοφυής επιχείρηση της χρονιάς
  2. Ταχύτερα ανερχόμενη νεοφυής επιχείρηση
  3. Τεχνοβλαστός (Spin-off) της χρονιάς
  4. Βραβείο Κοινωνικής συνεισφοράς
  5. Βραβείο Περιβαλλοντικού αντίκτυπου
  6. Βραβείο Γυναικείας επιχειρηματικότητας
  7. Βραβείο επιχειρηματικής ανάπτυξης και εξωστρέφειας
  8. Βραβείο αξιοποίησης τεχνολογιών 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης
  9. Startup hero: επίλυση προκλήσεων από την υγειονομική κρίση Covid-19
  10. Κορυφαία νεοφυής επιχείρηση από το οικοσύστημα \ Best Ecosystem choice, όπου «ψηφίζει» αποκλειστικά το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων στην αξιολόγηση.

Οι ενδιαφερόμενες νεοφυείς επιχειρήσεις του Elevate Greece μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους για συμμετοχή στα Βραβεία ηλεκτρονικά εδώ, ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζουν τα παρακάτω:

  1. Κάθε εταιρεία μπορεί να υποβάλει αίτηση μέχρι και σε τρία βραβεία εκ των οποίων τα δύο από τα τρία είναι τα γενικά βραβεία «Νεοφυής επιχείρηση της χρονιάς» (εφόσον πληρείται το ελάχιστο on-off κριτήριο) και «Κορυφαία νεοφυής επιχείρηση από το οικοσύστημα». Αν κάποια υποψήφια επιχείρηση υποβάλλει αίτηση σε παραπάνω από τρία βραβεία, θα απορρίπτεται η τελευταία υποβολή, μετά από έλεγχο της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας στο τέλος της αξιολόγησης.
  2. Η αξιολόγηση πραγματοποιείται από τρεις αξιολογητές, ενώ η τελική βαθμολογία κάθε αίτησης προκύπτει από το μέσο όρο των τριών βαθμολογιών. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων δεν αποκαλύπτει τα ονόματα αυτών, ωστόσο τονίζει ότι οι ίδιοι δεσμεύονται ρητώς για την αμεροληψία της αξιολόγησης, την μη ύπαρξη ασυμβίβαστου και την εχεμύθεια.
  3. Για να δηλώσει συμμετοχή μια επιχείρηση είναι απαραίτητο να μην τελεί υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση, ούτε να εκκρεμεί σε βάρος της ανάκτηση καταβληθείσας δημόσιας επιχορήγησης. Ωστόσο, καταργείται το μέχρι τώρα ισχύον κριτήριο του ελάχιστου κύκλου εργασιών και του ελάχιστου αριθμού εργαζομένων.
  4. Τα βραβεία περιλαμβάνουν: Χρηματικά έπαθλα από 5.000 έως 50.000 ευρώ, δικτύωση με στόχο τις συνεργασίες με άλλες επιχειρήσεις ανά κλάδο, επέκταση της δραστηριότητας κάθε επιχείρησης ακόμα και στο εξωτερικό και, τέλος, ανταποδοτικά οφέλη μεγάλης χρηματικής αξίας όπως υπηρεσίες cloud, hosting, συμβουλευτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες networking καθώς και ευνοϊκή αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων.
  5. Οι Επίσημοι Υποστηρικτές της πρωτοβουλίας Elevate Greece είναι οι: ABB, Accenture, Ansys, Alpha Bank, AstraZeneca, Attica Bank, BEAT, Bosch, COSMOTE, Hellenic Development Bank of Investments, ELPEN, Eurobank, HUAWEI, ΣΕΒ, VISA, Lancom και άλλοι τους οποίους μπορείτε να δείτε εδώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ