Startuppers ανεβαίνουν στην παγκόσμια διάταξη των επιχειρηματικών κολοσσών

Οι δύο milennials, Kevin Aluwi και William Tanuwijaya, αποτελούν πλέον δύο από τους πιο μεγάλους επιχειρηματίες του κόσμου. Ιδρυτές δύο ισχυρών εταιρειών στην Ινδονησία, της Gojek και της Tokopedia, συγχωνεύουν τις δυνάμεις τους σε έναν όμιλο, την GoTo.

Η καινούργια επιχείρηση αγγίζει το 2% του συνολικού GDP της Ινδονησίας αυτήν την στιγμή και πρόκειται να αυξηθεί περαιτέρω. Πώς, όμως, έφτασαν εδώ;

Αρχικά, η Tokopedia και η Gojek είναι εφαρμογές που ιδρύθηκαν το 2009 και το 2010 αντίστοιχα. Η πρώτη ξεκίνησε ως ένα e-commerce marketplace, ενώ η δεύτερη ήταν ο κύριο ανταγωνιστής της Uber

Στην συνέχεια, ξεκίνησαν να ασχολούνται και με άλλες δραστηριότητες, όπως η Tokopedia τοποθέτησε εξωτερικούς πωλητές, ενώ η Gojek επέκτεινε τις υπηρεσίες της ακόμα και στην παροχή μασάζ μετά από κράτηση. 

Το 2015 έγινε η πρώτη συνεργασία τους, όταν οδηγοί της Gojek ξεκίνησαν να διανείμουν προϊόντα της Tokopedia. Έτσι, έξι χρόνια μετά δημιουργήθηκε το αποκαλούμενο “superapp” που αντιστοιχεί στον συνεργατικό όμιλο GoTo.

“Φανταστείτε την Amazon, την DoorDash, την Uber, την Stripe, όλες μαζί μέσα σε μία εταιρεία”, λέει χαρακτηριστικά ο William Tanuwijaya, ο CEO της Gojek.

Ο όμιλος GoTo έχει μία τρομερή δυναμική με πάνω από 100 εκατ. ενεργούς χρήστες τον μήνα και περισσότερους από  11 εκατ. εμπόρους, 2 εκατ. οδηγούς αποτελώντας το 2% του συνολικού GDP της Ινδονησίας. Η ανοδική πορεία, όμως, δεν θα φτάσει μόνο εδώ, ενώ μάλιστα προβλέπεται ότι η διαδικτυακή αγορά της νοτιανατολικής Ασίας να αξίζει 309 δισεκατομμύρια ευρώ το 2025. 

Οι δυο startuppers στοχεύουν στην επέκταση των υπηρεσιών του ομίλου σε όλα τα νησιά της Ινδονησίας, ενώ φαίνεται ότι η παγκόσμια επίδραση τους μπορεί να υπάρξει στο μέλλον. Ήδη ο όμιλος δέχεται επενδύσεις από τους κολοσσούς Facebook, Alibaba και Softbank

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ