Greek Startup Universe: Η ελληνική πρωτοβουλία ετοιμάζεται να κατακτήσει την Ευρώπη

Στο πλαίσιο της τελευταίας ημέρας της δράσης για τη στήριξη των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων, τέθηκε ως επόμενος στόχος η ανάπτυξη του Greek Startup Universe σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η απολογιστική εκδήλωση του Greek Startup Universe, την Πέμπτη 3 Ιουνίου. Η δράση υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού και της Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, με την υποστήριξη του Enterprise Greece.

Οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας, Θάνος Παράσχος, Managing Director του Startup Greece και Δημήτρης Δημοσιάρης, συνιδρυτής του Founderhood – της πλατφόρμας στην οποία διεξήχθη το πρόγραμμα – ήταν οι πρώτοι που εμφανίστηκαν στην τελετή λήξης, δηλώνοντας πολύ χαρούμενοι για τη θετική έκβαση που είχε το πρόγραμμα και για το κλίμα υποστήριξης και συνεργασίας όλων των φορέων που συνεισέφεραν για να πραγματοποιηθεί.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Βλάσης, ο οποίος ήταν εξ αρχής θερμός υποστηρικτής του εγχειρήματος. Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, που επίσης συμμετείχε στην εκδήλωση, αναφέρθηκε στη σημασία του Greek Startup Universe για την εξωστρέφεια του Ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας, αλλά και στις δράσεις που υλοποιεί η ίδια η πολιτεία, μέσω του Elevate Greece, καθώς και στις βλέψεις που έχει ώστε να μετατρέψει την Αττική σε κέντρο καινοτομίας, τόσο για την Ελλάδα όσο και την ΝΑ Ευρώπη. Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και Πρόεδρος του Enterprise Greece, Γιάννης Σμυρλής, ως ένας ακόμη υποστηρικτής του προγράμματος, σχολίασε τον θετικό αντίκτυπο που έχει το πρόγραμμα στην προώθηση της Ελληνικής καινοτόμου επιχειρηματικότητας και την προσέλκυση επενδύσεων.

Ο Cabinet Expert του Γραφείου της Mariya Gabriel, Επιτρόπου για  θέματα Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας,  Isidro Laso Ballesteros, ο οποίος εκπροσώπησε την Ευρωπαία Επίτροπο, τόνισε τη διάθεση που έχει η Επιτροπή να βοηθήσει τα αδύναμα οικοσυστήματα καινοτομίας ανά την Ευρώπη, ενώ δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος που μια τέτοια πρωτοβουλία ξεκινάει από την Ελλάδα.

Στο κύριο μέρος της εκδήλωσης, ο Δημήτρης Δημοσιάρης παρουσίασε εκτενώς όσα έγιναν στο Greek Startup Universe, καθώς και στατιστικά στοιχεία που αφορούν τις 300 συμμετέχουσες startups. Αυτήν την στιγμή, περί του 10% αυτών βρίσκεται σε συζητήσεις με Έλληνες αγγέλους επενδυτές διεκδικώντας χρηματοδότηση. Πέρα από αυτό, σε επόμενα βήματα, όλες οι startups του προγράμματος θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στο US Soft Landing Program, το οποίο διοργανώνεται στις αρχές Ιουλίου από τους οργανισμούς CyprusInno και Greektech – στρατηγικοί συνεργάτες του Greek Startup Universe – με την υποστήριξη της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Κύπρο, με στόχο να βοηθήσει τις startups να εισέλθουν στην Αμερικανική αγορά.

Σημαντική είναι η δήλωση του Δημήτρη Δημοσιάρη σχετικά με τον επόμενο στόχο που έχει τεθεί, ο οποίος είναι η ανάπτυξη του Greek Startup Universe σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, δημιουργώντας το European Startup Universe. Αξιοσημείωτη δε, είναι και η αναφορά του Isidro Laso Ballesterosστην πρόθεση της Επιτροπής να συμβάλλει σε αυτό, με σκοπό να ενισχυθούν οι startups της Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν, επίσης, κάποιες από τις startups που συμμετείχαν στο Greek Startup Universe, ενώ στο τελευταίο μέρος αυτής, πραγματοποιήθηκε πάνελ συζήτησης με experts του προγράμματος, που μοιράστηκαν την εμπειρία που είχαν με τις startups. Στο πάνελ συμμετείχαν η ΜαρίαΧριστίνα Τσιτσόπουλος, Community Builder & Empowerment Coach, η Ασπασία Ιωσηφέλλη, Managing Director στο τμήμα συναλλάγματος στην First Republic Bank, ο ΑθανάσιοςΑντώνιος Λεοντάρης, δικηγόρος και νομικός σύμβουλος της Ratiolaw και ο Χρήστος Σιλαΐδης, Global Technology CEO. Τον συντονισμό ανέλαβε η Κωνσταντίνα Κουλούκη, μέλος της οργανωτικής ομάδας.

Η εκδήλωση έκλεισε με δικτύωση στο Clubhouse, όπου οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες του προγράμματος, καθώς και άνθρωποι του ελληνικού και διεθνούς οικοσυστήματος καινοτομίας, γνωρίστηκαν μεταξύ τους, ανταλλάσσοντας ενδιαφέρουσες ιδέες και απόψεις.

Για ενημερώσεις σχετικές με τα επόμενα βήματα του εγχειρήματος μπορείτε να συνδεθείτε στα social media του Greek Startup Universe LinkedInFacebookInstagramTwitter.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ