Χρίστος Δήμας: Δεν θέλουμε να γίνουμε Startup Nation

Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο πλαίσιο της εκδήλωσης The Davos Lab: Building Our Future, στόχος δεν είναι η Ελλάδα ναι καταστεί η επόμενη Silicon Valley ούτε το Startup Nation του Ισραήλ, αλλά να πρωταγωνιστήσει στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Παρουσία εκπροσώπων της ελληνικής Startup σκηνής πραγματοποιήθηκε χθες, 25 Μαΐου, στην πρώτη εκδήλωση του The Davos Lab: Building Our Future, του διημέρου που διοργανώνουν οι παγκόσμιες κοινότητες των Global Shapers, με αφορμή την πεντηκοστή επέτειο ίδρυσης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Κεντρικό πρόσωπο της εκδήλωσης, την οποία συντόνιζε ο εκδότης του Startupper.gr και Startupper Mag, Γιάννης Διονάτος, ήταν ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία, Χρίστος Δήμας, ο οποίος είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τους Έλληνες Startuppers και να απαντήσει στα ομολογουμένως ενδιαφέροντα ερωτήματά τους.

Κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεών του, ο κ. Δήμας, μίλησε για το οικοσύστημα της Ελλάδας αλλά και τις δράσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυσή του. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Πολιτεία Καινοτομίας, λέγοντας ότι το έργο τρέχει με ταχύτατους ρυθμούς, το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων Elevate Greece αλλά και την υιοθέτηση φορολογικών κινήτρων για το R&D για τους επενδυτικούς αγγέλους.

Ο κ. Δήμας παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα είναι πίσω σε σχέση με άλλα οικοσυστήματα στην Ευρώπη και τόνισε ότι παρόλο που στοχεύει ψηλά, στόχος της δεν είναι να γίνει η επόμενη Silicon Valley ούτε το Startup Nation του Ισραήλ. Αντιθέτως, σκοπός της χώρας και της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Για να γίνει αυτό βέβαια, εξήγησε, χρειάζονται τα κατάλληλα εργαλεία και αυτά προσπαθεί να δώσει η κυβέρνηση με στοχευμένα μέτρα και κινήσεις.

Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους, του οποίου η επίτευξη είναι απαραίτητη πριν μιλήσουμε για επιτυχημένο οικοσύστημα είναι, σύμφωνα με τον υφυπουργό, η δημιουργία ενός σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Ο ίδιος τόνισε, απαντώντας σε ερώτηση Startupper ότι η κυβέρνηση τρέχει ταυτόχρονα πολλές πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση, μία από τις οποίες είναι η επιτάχυνση του συστήματος απόδοσης δικαιοσύνης.

Το ίδιο συμβαίνει και με το “mindset” του Έλληνα που είναι ακόμα εν μέρει εχθρικό προς την επιχειρηματικότητα και κοιτά με φόβο την αποτυχία. Ο κ. Δήμας εξήγησε ότι η αλλαγή αυτού του τρόπου σκέψης είναι μια συλλογική δουλειά που ξεκινά από την εκπαίδευση.  Τόνισε ότι η επιχειρηματικότητα πρέπει να μπει στα σχολεία, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι για να γίνει αυτό απαιτείται το κατάλληλο προσωπικό. Η τεχνολογία πάντως, διευκολύνει τις συνθήκες παραδέχτηκε και υπογράμμισε ότι με την καθιέρωση των συστημάτων τηλεκπαίδευσης σε όλα τα σχολεία της χώρας, μπορούν πλέον οι μαθητές να “συναντούν” ψηφιακά σημαντικές προσωπικότητες του επιχειρείν, του αθλητισμού ή του πολιτισμού και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους.

Σχετικά με την ψηφιοποίηση του ελληνικού κράτους και τη “λειτουργία του ως Startup” που έθεσε στο τραπέζι ένας από τους επιχειρηματίες, ο κ. Δήμας στάθηκε στο εμπόδιο της αντιπολίτευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “θα μπορέσουμε να κάνουμε πολύ πιο πειστική πολιτική ως χώρα όταν έχουμε υπεύθυνη κυβέρνηση και υπεύθυνη αντιπολίτευση”, ωστόσο εξήρε τις δράσεις του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι οποίες έχουν φέρει την Ελλάδα αρκετά βήματα μπροστά.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τοποθετήθηκε επίσης για το νέο ΕΣΠΑ και τις καινοτομίες που αυτό εισάγει, ενώ μίλησε και για την ανάπτυξη Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας στην Ελλάδα, που ξεκίνησε πρόσφατα με την προκήρυξη της πρώτης από τις δύο προσκλήσεις. Πριν το τέλος της εκδήλωσης, ο κ. Δήμας τόνισε ότι είναι πάντα στη διάθεση τους και ότι ο ίδιος επιθυμεί να λαμβάνει feedback από αυτούς που έχουν τις κατάλληλες γνώσεις και εμπειρία, ενώ ζήτησε από τους ίδιους να καταθέσουν επιτόπου τις αποφάσεις που θα έπαιρναν αν έμπαιναν στα “παπούτσια” του.

Στο σημείο αυτό ακούστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις όπως η δημιουργία επιτροπής για τη γεφύρωση κυβέρνησης και νεοφυών επιχειρήσεων, η δημιουργία data accelerator που θα ενώσει ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις, η ανάπτυξη πλαισίου για πιλοτικές δοκιμές και PoC με το ελληνικό κράτος αλλά και ο διορισμός Business Development Manager στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Σημειώνεται ότι το ελληνικό οικοσύστημα εκπροσώπησαν στην εκδήλωση οι: Μαριάνθη Φραγκοπούλου (HERADO), Άλεξ Ξυδάς (Lateralus Studio), Αντώνης Μαλαξιανάκης (Harbor Lab & T-Radar), Βασίλης Τσώλης (Cognitiv+), Πάρις Ζιώγκας (Advantis Medical Imaging), Αθηνά – Πολίνα Ντόβα (Owiwi). 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ