Μυρτώ Παπαθάνου, Metavallon VC: “Η Think Silicon δεν είναι η εξαίρεση αλλά η αρχή ενός νέου κανόνα”

Η συνιδρύτρια και Partner της Metavallon VC βρέθηκε στο σημερινό emea live

Η εξαγορά της ελληνικής Think Silicon από την εισηγμένη στο NASDAQ εταιρεία Applied Materials, βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο του emea.live, με την Μυρτώ Παπαθάνου, συνιδρύτρια και Partner της Metavallon VC, να αναλύει το deal αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής σκηνής νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Η Think Silicon, με έδρα την Πάτρα, δραστηριοποιείται στο χώρο των ημιαγωγών και εξειδικεύεται στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη επεξεργαστών γραφικών (GPUs) υψηλών επιδόσεων και πολύ χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, για wearables, Internet of Things, οικιακές συσκευές και οθόνες βιομηχανικού αυτοματισμού, ενώ εξυπηρετεί πελάτες σε όλο τον κόσμο.

Η Metavallon, επένδυσε σε αυτή τον Ιούλιο του 2019, μαζί με ιδιώτες επενδυτές που εξειδικεύονται στο χώρο. Η συγκεκριμένη, ήταν μάλιστα η πρώτη εξωτερική χρηματοδότηση της εταιρείας, η οποία μέχρι τότε “ζούσε” με δικά της μέσα. Από την επένδυση μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τη Μυρτώ Παπαθάνου, η Think Silicon κατάφερε να επεκτείνει σημαντικά το πελατολόγιό της, να λανσάρει νέα προϊόντα και να ενισχύσει σημαντικά στην ομάδα της.

Έφτασε με αυτόν τον τρόπο στην εξαγορά της, η οποία – όπως ανακοίνωσε εξαρχής η Metavallon – είναι η ιστορικά μεγαλύτερη εξαγορά στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα. Αναλύοντας τις προοπτικές αυτής της συμφωνίας, η κ. Παπαθάνου εξήγησε ότι αυτή πρόκειται να βοηθήσει όλο το τοπικό οικοσύστημα και, όπως κάθε τέτοια εξαγορά, θα ανοίξει έναν κύκλο ανάπτυξης, προσλήψεων και δημιουργίας νέων εταιρειών.

Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι η Applied Materials, “ερχόμενη” στην Ελλάδα, έψαχνε μια ομάδα που να μπορεί να αναπτύξει τεχνολογία στους τομείς που την ενδιέφεραν και να είχε τη δυναμική να αναπτυχθεί. Υπήρχαν σίγουρα δισταγμοί για τη χώρα, εξήγησε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, όμως σε αυτό βοήθησε και το ήδη υπάρχον οικοσύστημα της Πάτρας, εξαγορές που είχαν γίνει στο παρελθόν και οι προοπτικές δημιουργίας ενός “κόμβου” καινοτομίας.

Όσον αφορά το “τοπίο” των επενδύσεων στην Ελλάδα γενικότερα, η συνιδρύτρια της Metavallon εκτίμησε ότι αυτό σταδιακά αλλάζει προς το καλύτερο. “Πολύ σύντομα” θα δημιουργηθεί μια νέα πραγματικότητα” είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την άποψη ότι “η Think Silicon δεν είναι η εξαίρεση του κανόνα αλλά η αρχή ενός νέου κανόνα”.

Άλλωστε, σημείωσε, οι εταιρείες στην Ελλάδα έχουν πολύ μεγάλη τεχνογνωσία και έχουν “πίσω” τους χρόνια έρευνας. Αυτό που τους έλειπε μέχρι τώρα ήταν η δυνατότητα “σύνδεσης” με την αγορά και αυτό είναι που αλλάζει. “Πλέον αν έχεις ένα καλό και καινοτόμο προϊόν μπορείς να το πουλήσεις σε όλον τον κόσμο” τόνισε, και τα VCs έρχονται να βοηθήσουν σε αυτό.

Επενδύοντας σε μια εταιρεία το VC θα προσφέρει κεφάλαια που θα συνδράμουν στην ανάπτυξη της και θα δράσει “συμπληρωματικά”, εκεί που χρειάζεται, σύμφωνα με την κ. Παπαθάνου. “Πρωταγωνιστές πάντα οι ιδρυτές και η εταιρεία”, διευκρίνισε, όμως το VC θα βοηθήσει την εταιρεία να κάνει φιλόδοξα σχέδια, ένα πλάνο ανάπτυξης και θα μιλήσει γι’ αυτήν όπου μπορεί προκειμένου να ενισχύσει την προώθηση, τις πωλήσεις, το networking ή ό,τι άλλο χρειάζεται.

Αυτό είναι που θα κάνει και την Ελλάδα ένα οικοσύστημα σαν αυτά της Εσθονίας, της Σιγκαπούρης ή του Ισραήλ, συνέχισε. Γιατί, αυτά τα οικοσυστήματα δημιουργήθηκαν με τη δημιουργία πολλών VCs, που είχαν διαθέσιμα κεφάλαια προς επένδυση. Μετά τις πρώτες επενδύσεις ξεκίνησε ο κύκλος ανάπτυξης, γεννήθηκαν νέες εταιρείες και αυτό είναι που ξεκινά να υλοποιείται τώρα και στην Ελλάδα, εκτίμησε.

Όσο για τους τομείς στους οποίους πρέπει να επενδύσει η Ελλάδα σαν χώρα, η partner της Metavallon επικεντρώθηκε σε Internet of Things, Τεχνητή Νοημοσύνη και Machine Learning, χωρίς καμία αμφιβολία, ενώ μιλώντας για κίνητρα που μπορούν να δοθούν από την πλευρά του κράτους, εστίασε στο μισθολογικό ζήτημα, που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα για μια Startup, από άποψη εξόδων.

Κλείνοντας, η συζήτηση “επέστρεψε” στην Think Silicon, με την Μυρτώ Παπαθάνου να στέκεται για λίγο στο γεγονός ότι η συμφωνία έκλεισε εν μέσω πανδημίας. Το γεγονός αυτό, εξήγησε, έχει μεγάλη σημασία και λειτουργεί ως μια ακόμα επιβεβαίωση, μια “ψήφος εμπιστοσύνης” προς την εταιρεία και τη χώρα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το emea.live και ολόκληρη τη συζήτηση στην οποία συμμετείχε ως καλεσμένος και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μαλλάς, παρακάτω:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ