Η Ελλάδα «χτυπά» απεγνωσμένα την πόρτα του ψηφιακού μετασχηματισμού

Όσα ειπώθηκαν στην χθεσινή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης του Κέντρο για το Μέλλον της Εργασίας του Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών με θέμα «Ψηφιακές Δεξιότητες για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας».

Χθες (1/7/2022) ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία μια πολύ ενδιαφέρουσα και μείζονος σημασίας, για την ελληνική οικονομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, στο ξενοδοχείο King George. 

Η εκδήλωση αποτέλεσε μια πρωτοβουλία του Κέντρου για το Μέλλον της Εργασίας του Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών και την υποστήριξη της Microsoft, με στόχο την διερεύνηση της σημασίας ανάπτυξης δεξιοτήτων των εργαζομένων με απώτερο στόχο την προώθηση του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της χώρας και πως η ελληνική οικονομία πρόκειται να ευνοηθεί από αυτή την μεταβολή.

Κίνητρο για την πραγματοποίηση της συζήτησης αποτέλεσε η έρευνα για τις ψηφιακές δεξιότητες με την μεγαλύτερη ζήτηση στην Ελλάδα – που πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για λογαριασμό του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών με την υποστήριξη της Microsoft-  και αποτελεί την πρώτη έκδοση του «Delphi Insights», αφιερωμένη στις δεξιότητες που απαιτούνται στο τρέχον εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα.

Με βάση τα ευρήματα της έρευνας παρατηρείται πως υπάρχει ένα εκκρεμές στο θέμα προσφοράς και ζήτησης δεξιοτήτων, με έμφαση να δίνεται στην προσφορά, στο «Πώς θα απορροφηθούν τα νέα ταλέντα» και «Κατά πόσο οι επιχειρήσεις είναι ικανές να απορροφήσουν τις νέες δεξιότητες και τεχνολογίες». 

Αναλύοντας τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από το Linkedin, φαίνεται πως το επάγγελμα σε #1 θέση ζήτησης είναι οι IT μηχανικοί με γνώσεις Java – λόγω κατακόρυφης αύξησης των επιχειρήσεων που επιθυμούν να «ανέβουν» στο κύμα του ψηφιακού μετασχηματισμού και προβαίνουν σε οικοδόμηση Sites και online καταστημάτων.

Η τάση αυτή ρίχνει φως σε ένα χάσμα που υπάρχει στην ελληνική αγορά μεταξύ των τεχνολογικά προηγμένων επιχειρήσεων και των μη εξοικειωμένων με την τεχνολογία. Σε λίγα χρόνια η έννοια του ψηφιακού μετασχηματισμού δεν θα υπάρχει καν γιατί όλες οι επιχειρήσεις θα έχουν αφομοιωθεί πλήρως – συμβαδίζοντας με τα νέα δεδομένα- ενώ όσες δεν τα καταφέρουν και μείνουν πίσω, θα εκλείψουν.

Παρ’ ότι οι ΜμΕ στρέφονται στην υιοθέτηση ψηφιακών λύσεων και στην αξιοποίηση των αναδυόμενων τεχνολογιών, παρατηρείται μια αναντιστοιχία όσον αφορά στο κομμάτι αναγνώρισης και εκτίμησης των εργαζομένων για τις δεξιότητές τους σε σχέση με την άποψη των εργοδοτών για τα skills και που κατέχει το δυναμικό της εταιρείας τους. Βέβαια, παρά τις απαιτήσεις των εργοδοτών, παρατηρείται πως οι εταιρείες που παρέχουν οι ίδιες ICT Training στους εργαζομένους είναι… μετρημένες στα δάκτυλα.

Η Μαρίλη Μέξη πρόσθεσε πως η τεχνητή νοημοσύνη καθίσταται  τεχνολογία γενικού σκοπού και επιφέρει αλλαγές στο τεχνολογικό περιεχόμενο των επαγγελμάτων. Αναφερόμενη στην έρευνα τόνισε πως ο βαθμός ωριμότητας πλήθους επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι χαμηλός, καθώς και πως οι περισσότερες επιχειρήσεις περιορίζονται στην χρήση βασικών τεχνολογικών δεξιοτήτων. Παράλληλα η έρευνα καταδεικνύει ότι πλήθος Ελληνικών επιχειρήσεων δεν είναι αρκετά ψηφιοποιημένες καθώς και το περιορισμένο τεχνολογικό περιεχόμενο πολλών επαγγελμάτων. 

Ο Χατζιδάκης επισήμανε «Όλα αυτά που συζητάμε σήμερα, δεν συζητούνται επαρκώς στο πλαίσιο του πολιτικού συστήματος, ακόμα και στα Μέσα Ενημέρωσης. Αν παρακολουθήσει κανείς ειδήσεις θα νομίζει ότι είμαστε μια χώρα συνταξιούχων, χωρίς να υπάρχουν άλλες ομάδες, δεν συζητάμε για θέματα δεξιοτήτων, κατάρτισης και νέων ευκαιριών. Η Ελλάδα βρίσκεται 2η ή 4η από το τέλος μεταξύ των χωρών που κατέχουν ένα εκσυγχρονισμένο σύστημα κατάρτισης και εργασίας. Για αυτό τον λόγο θα διαθέσουμε πάνω από 1 δισ. ευρώ για κατάρτιση».

Με πρωτοβουλία της Ελληνικής Πολιτείας, πρόκειται να οργανωθεί το πρώτο Μαζικό Πρόγραμμα για ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες από το Υπουργείο Εργασίας για 80 χιλ. ανέργους.

Διαβάστε περισσότερα στο StartupperGR.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ