Πρόγραμμα εκσυγχρονισμού & digital transformation του Δήμου Αθηναίων

Παίρνοντας έμπνευση από Ευρωπαϊκές Smart Cities, όπως το Λονδίνο και το Άμστερνταμ (Global Leaders) και πόλεις- σημεία αναφοράς σε θέματα βιωσιμότητας, βλ. Λισαβόνα και Στοκχόλμη (Green Leaders), η ομάδα του προγράμματος έχει θέσει 5 οριζόντιους στόχους και 6 θεματικούς στόχους, με επίκεντρο τις έξυπνες και βιώσιμες μεταφορές, την καινοτομία και την προώθησης της ψηφιοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών.

Πριν λίγες ώρες ολοκληρώθηκε η παρουσίαση του σχεδίου «Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Δήμου Αθηναίων» στο κτίριο Innovathens, στην Τεχνόπολη.

Το παρόν έδωσαν ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης καθώς και ο πρόεδρος της Τεχνόπολης, Κωνσταντίνος Δέδες.

Η ψηφιακή στρατηγική που καταθέτουμε σήμερα προς διαβούλευση με τους πολίτες εναρμονίζεται με τις Ευρωπαϊκές καλές πρακτικές και πολύ πρόσφατες Ευρωπαϊκές οδηγίες και επιχειρεί να διαμορφώσει το πλαίσιο για την αξιοποίηση ώριμων ψηφιακών εργαλείων και λύσεων για Την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών Την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της στον αστικό χώρο». 

Μετά την εκτεταμένη περίοδο κρίσης, από την οποία διήλθε η χώρα, ο δήμος Αθηναίων πραγματοποιεί «μαραθώνιο με ρυθμούς σπριντ» για την ενίσχυση των υπηρεσιών της και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της. Το πρόγραμμα έχει αναπτυχθεί με γνώμονα των άνθρωπο καθώς αποσκοπεί στην βελτίωση και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Στο πλαίσιο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Δήμου, αξιοποιούνται προηγμένες τεχνολογίες όπως η χρήση Big Data και Τεχνητής Νοημοσύνης. Μάλιστα, έμφαση δίνεται στις περιβαλλοντικές παραμέτρους καθώς στόχος του προγράμματος δεν είναι μόνο η ανάδειξη της Αθήνας σε «έξυπνο» αλλά και σε βιώσιμο Δήμο.

Παίρνοντας έμπνευση από Ευρωπαϊκές Smart Cities, όπως το Λονδίνο και το Άμστερνταμ (Global Leaders)  και πόλεις- σημεία αναφοράς σε θέματα βιωσιμότητας, βλ. Λισαβόνα και Στοκχόλμη (Green Leaders), η ομάδα του προγράμματος έχει θέσει 5 οριζόντιους  στόχους και 6 θεματικούς στόχους, με επίκεντρο τις έξυπνες και βιώσιμες μεταφορές, την καινοτομία και την προώθησης της ψηφιοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών.

Αξίζει να σημειωθεί πως την τρέχουσα στιγμή το 70% των διαδικασιών που στο παρελθόν απαιτούσαν την φυσική παρουσία των πολιτών – π.χ. να προσέλθουν στον δήμο για την έκδοση μιας βεβαίωσης, πλέον πραγματοποιούνται online. Στο γενικότερο πρόγραμμα ψηφιοποίησης εντάσσεται και η πλατφόρμα προγραμματισμού ραντεβού για εμβολιασμό καθώς κα το My Athens Pass που «λύνει » τα χέρια των οδηγών και είναι τα «μάτια» της δημοτικής αστυνομίας.

Διαβάστε περισσότερα στο StartupperGR.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ