Και αν μείνω από πετρέλαιο;

Μία βασική αρχή με τους πετρελαιοκινητήρες είναι ότι δεν θα πρέπει να οδηγούμε με το ρεζερβουάρ στο όριο

του Νίκου Σάλτα

Kαλά, χρυσά και οικονομικά τα αυτοκίνητα diesel, αλλά τι γίνεται στην περίπτωση, που μείνεις από πετρέλαιο; Τα πράγματα με αυτούς τους κινητήρες δεν είναι απλά και καλά θα είναι να μην σου τύχει να μείνεις από αυτό το καύσιμο. Αν σου τύχει, προετοιμάσου για μία μικρή περιπέτεια.

Μία βασική αρχή με τους πετρελαιοκινητήρες είναι ότι δεν θα πρέπει να οδηγούμε με το ρεζερβουάρ στο όριο, γιατί αν το ξεπεράσουμε πέρα από τη ταλαιπωρία, υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για το όχημα.

Να δούμε λοιπόν ποιες είναι οι ενέργειες  που πρέπει να κάνουμε αν τώρα μας τύχει και το αυτοκίνητο μείνει από πετρέλαιο. Δεν είναι πολλές, αλλά πρέπει να γίνουν.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο ανεφοδιασμός με αρκετά λίτρα καυσίμου, ενώ στις πιο πολλές περιπτώσεις ο κινητήρας πετρελαίου θα χρειαστεί εξαερισμό. Μετά το γέμισμα, αντίθετα μα τους βενζινοκινητήρες, θα διαπιστώσουμε ότι δεν παίρνει αμέσως μπροστά, κάτι που δεν είναι αρνητικό, αφού λειτουργεί σαν προστασία στον καταλύτη και στα μπεκ.

Στην περίπτωση, που ο κινητήρας χρειάζεται εξαέρωση στον χώρο του κινητήρα, υπάρχει μία βαλβίδα επαναπλήρωσης του κυκλώματος καυσίμου, συνήθως βρίσκεται κάτω από το καπάκι του κινητήρα.

Αμέσως μόλις την βρεις θα την πιέσεις αρκετά μέχρι να σκληρύνει και έπειτα θα πρέπει να ανοίξουμε την μίζα και να λειτουργήσει ο κινητήρας. Περίπου ένα λεπτό θα χρειαστεί να περιμένεις για να να ενεργοποιήσεις την μίζα, αν δεν ενεργήσει ακαριαία. Αλλά να και πάλι, παραμείνει ανενεργός, θα πρέπει να επαναλάβουμε την διαδικασία από την αρχή πιέζοντας την αντλία.

Αν ο κινητήρας δεν χρειάζεται εξαέρωση, μετά τον ανεφοδιασμό με καύσιμο, ανοίγουμε τον διακόπτη της μίζας, χωρίς να εκκινούμε, περιμένοντας λίγα δευτερόλεπτα και κλείνουμε τον διακόπτη.

Επαναλάμβανουμε αυτή την διαδικασία μερικές φορές μέχρι να ενεργοποιηθεί η αντλία πετρελαίου, να πάει καύσιμο και κατόπιν γυρίζουμε τη μίζα για να εκκινήσουμε τον κινητήρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ