Η μεγάλη «τρύπα» της Πληροφορικής στην Ελλάδα – 9 στις 10 εταιρείες έχουν κενές θέσεις εργασίας

Τι δείχνει η έρευνα της Deloitte, για λογαριασμό του ΣΕΠΕ

Η πληροφορική έχει χαρακτηριστεί πολλάκις το επάγγελμα του μέλλοντος και όχι αδίκως. Για την ακρίβεια αποτελεί το επάγγελμα του παρόντος και του μέλλοντος καθώς ο κόσμος των υπολογιστών και της τεχνολογίας δεν σταματά ποτέ να εξελίσσεται. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η ζήτηση για ειδικούς ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών) αυξάνεται συνεχώς, η εξεύρεση ανθρώπινου δυναμικού με τις κατάλληλες δεξιότητες συχνά αποτελεί μεγάλη πρόκληση για πολλές επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και ειδικά στην Ελλάδα. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι πρόκειται για ένα μείζονος σημασίας πρόβλημα, το οποίο απειλεί την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, αλλά και τον γενικότερο ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, σύμφωνα με την έρευνα της Deloitte, για λογαριασμό του ΣΕΠΕ, κάθε χρόνο «παράγουμε» περίπου 8.000-8.500 νέους επιστήμονες στην Πληροφορική, ωστόσο οι κενές θέσεις στην αγορά εργασίας είναι περίπου 15.000-16.000. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στη μελέτη, 9 στις 10 εταιρείες Πληροφορικής στην Ελλάδα έχουν σήμερα κενές θέσεις εργασίας.

Ετησίως η αύξηση, που αναμένουν οι ελληνικές επιχειρήσεις όλων των κλάδων της ελληνικής οικονομίας σε εργαζόμενους ΤΠΕ, είναι της τάξης του 7,5-8%. Επομένως, σωρευτικά, η Ελλάδα θα χρειαστεί -με βάση τα σημερινά δεδομένα 120.000-140.000 ειδικούς στην Πληροφορική έως το 2030, ενώ μέχρι τότε η προσφορά θα είναι της τάξης των 60.000-68.000 ειδικών στο ΙΤ.

Όπως γνωρίζουμε η χώρα μας χρειάζεται να ολοκληρώσει έργα ύψους 6 δισ. ευρώ έως το 2026. Ωστόσο, για να στεφθούν με επιτυχία τα έργα αυτά θα πρέπει πρώτα να καλυφθεί με γοργούς ρυθμούς το κενό σε ειδικούς Πληροφορικής.

Από που πηγάζει το πρόβλημα
Σύμφωνα με τη μελέτη η έλλειψη ειδικών Πληροφορικής σχετίζεται σε ποσοστό 78% με την ανεπαρκή εξειδίκευση σε συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα των ΤΠΕ, ενώ σε ποσοστό 70% συνδέετε με τη μετανάστευση των νέων επιστημόνων. Σε αυτό το σημείο πρέπει να πούμε ότι ο κλάδος της Πληροφορικής ήταν αυτός που επλήγη περισσότερο από το brain drain στα χρόνια της κρίσης. Οπότε το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι η χώρα μας να επιστρέψει στην 4η θέση σε διαθεσιμότητα μηχανικών Πληροφορικής, κάτι το οποίο ίσχυε προ κρίσης.

Την ίδια ώρα, το 46% των εταιρειών που ρωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας αποδίδουν το χάσμα στον ελλιπή επαγγελματικό προσανατολισμό στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και το 41% στον περιορισμένο αριθμό αποφοίτων ελληνικών τμημάτων ΤΠΕ στην Ελλάδα. Οι περιορισμένες ευκαιρίες επαγγελματικής κατάρτισης σε συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα των ΤΠΕ συγκέντρωσαν το 25%, ενώ ο περιορισμένος αριθμός εισακτέων σε ελληνικά τμήματα ΤΠΕ στην Ελλάδα το 20%.

Το 50% των φοιτητών πληροφορικής δεν αποφοιτούν
Ένα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από τη μελέτη είναι το γεγονός ότι σχεδόν το 50% των εισακτέων στα τμήματα Πληροφορικής/Υπολογιστών που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα (37 σε Τμήματα ΑΕΙ και 24 των πρώην ΤΕΙ) τελικά δεν αποφοιτούν. Πιο συγκεκριμένα, κάθε χρόνο εισάγονται περίπου 8.000-9.000 φοιτητές και αποφοιτούν μόνο 4.000-5.000.

Οι κλάδοι με την μεγαλύτερη έλλειψη
Από την έρευνα προκύπτει ότι ειδικά σε κάποιους τομείς η έλλειψη ειδικά καταρτισμένου προσωπικού είναι πολύ μεγάλη. Οι 3 κορυφαίες ειδικότητες για τα επόμενα χρόνια είναιο προγραμματισμός, η κυβερνοασφάλεια και η διαχείριση cloud.

Τέλος, στον δημόσιο τομέα οι 3 κορυφαίες ειδικότητες είναι η κυβερνοασφάλεια, η ανάλυση / διαχείριση / αρχιτεκτονική πληροφοριακών συστημάτων και δεδομένων και η διαχείριση / σχεδιασμός δικτύων και τηλεπικοινωνιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ