Όλα όσα είδαμε στο φετινό MWC

Η μεγαλύτερη έκθεση ψηφιακής τεχνολογίας έλαβε χώρα ξανά στη Βαρκελώνη και, ενώ μας θύμισε πως η εποχή της πανδημίας έχει περάσει ανεπιστρεπτί, δεν πρωτοπόρησε σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.

Ενώ οι λάτρεις της τεχνολογίας και οι τεχνολογικοί κολοσσοί ετοίμαζαν βαλίτσες για Βαρκελώνη, το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη συντάραξε την υφήλιο και βύθισε σε πένθος μία ολόκληρη χώρα. Η διάθεση, ωστόσο, δεν ήταν διόλου ανεβασμένη ακόμα και κατά τη διάρκεια του περίφημου Mobile World Congress (MWC), της «Μέκκας της τεχνολογίας» όπως ονομάζεται, καθώς φέτος αποτέλεσε περισσότερο ένα παγκόσμιο κέντρο συζητήσεων για τη συνδεσιμότητα, παρά ένα μεγάλο βήμα για την προώθηση έξυπνων συσκευών.

Το «ξεπάγωμα» της έκθεσης
Αναμφίβολα πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση ψηφιακής τεχνολογίας που λαμβάνει χώρα στην Ευρώπη, η οποία, δυστυχώς, έχει στιγματιστεί από την πανδημία του κορωνοϊού και δεν συγκεντρώνει πλέον ρεκόρ συμμετοχών. Για παράδειγμα, το 2019, όποτε και η πανδημία ήταν ακόμα σενάριο επιστημονικής φαντασίας, η εν λόγω έκθεση είχε συγκεντρώσει 109.000 άτομα. Μετά από το «πάγωμα» τριών ετών, το 2022, κατάφερε να καταγράψει 61.000 παρουσίες, ενώ εφέτος συγκέντρωσε περισσότερες από 80.000.

Αυτό που παρατηρείται κάθε χρόνο στο MWC, είναι ατελείωτες ουρές ανυπόμονων θεατών, οι οποίοι στέκονται σε τυχαία σημεία κατά μήκος των διαδρόμων μπροστά από τα φωτισμένα περίπτερα που παρουσιάζουν εξοπλισμό δικτύωσης ή startups. Παραδίπλα είδαμε ένα ζευγάρι γυαλιστερών σκύλων-ρομπότ, τα οποία κυνηγούσαν το ένα το άλλο, θυμίζοντάς μας πώς η τεχνολογία μπορεί εύκολα να μετατρέψει έναν ζωντανό οργανισμό σε κινητό αξιοθέατο.

Η φετινή έκθεση είχε ως θέμα το «Velocity – Unleashing Tomorrow Today», στοχεύοντας στην εισαγωγή των επιχειρήσεων και των καταναλωτών στην πορεία προς ένα ψηφιακό μέλλον, με ταχύτατες συνδέσεις 5G. Χαρακτηριστικό του φετινού MWC της Βαρκελώνης ήταν πως υπήρξαν λιγότερες διεθνείς πρεμιέρες προϊόντων, συγκριτικά με τις προηγούμενες εκθέσεις. Μεταξύ των smartphones που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά εκτός Κίνας, ήταν η ναυαρχίδα της Xiaomi, το Xiaomi 13 και το Xiaomi 13 Pro. Με το λανσάρισμα αυτών των προϊόντων, η Xiaomi επιδιώκει να γίνει απόλυτα ανταγωνιστική απέναντι σε παγκόσμιους κολοσσούς, όπως η Samsung και η Apple.

Η παρουσία της Huawei και το μήνυμα προς τις ΗΠΑ
Ο κινεζικός κολοσσός άφησε για μία ακόμη χρονιά έντονο αποτύπωμα στην έκθεση, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Ευρώπη εξαρτάται από κινεζικές εταιρείας και χρειάζεται τα αντίστοιχα προϊόντα τεχνολογίας. Η ισχυρή παρουσία κινεζικών εταιρειών στην καρδιά της Ευρώπης, «φωνάζει», εξάλλου προς τις ΗΠΑ πως δεν τις πτοεί ο ανταγωνισμός και οι αυστηροί περιορισμοί από την Ουάσιγκτον και πως θα συνεχίσουν την αναζήτηση αγορών σε όλον τον κόσμο. Το μήνυμα της Huawei από τη Βαρκελώνη ήταν πως ο αντίκτυπός της παραμένει ηχηρός σε παγκόσμιο επίπεδο και πως οι δεσμοί με τους διεθνείς πελάτες της γίνονται ολοένα και πιο ισχυροί. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει πως «τα δίκτυα 5G που παραδίδονται από τη Huawei σε πελάτες από 13 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας, της Γερμανίας, της Φινλανδίας, της Ολλανδίας, της Νότιας Κορέας και της Σαουδικής Αραβίας, παρέχουν βέλτιστες υπηρεσίες».

Επικές εμπειρίες με καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες
Οι πιο πρόσφατες καινοτομίες της Samsung θέτουν νέα πρότυπα στην κατηγορία των premium smartphones και ενισχύονται ακόμη περισσότερο από το οικοσύστημα προϊόντων και υπηρεσιών της εταιρείας. Στην MWC 2023, η Samsung παρουσίασε τη σειρά Galaxy S23, που ξεχωρίζει για την κορυφαία καινοτομία, την επική αποτύπωση περιεχομένου, τη δημιουργία εμπειριών και τον πιο οικολογικό σχεδιασμό.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στην Business Voice #8