Γερμανία: Πρωτιά για τους Πράσινους δείχνουν οι δημοσκοπήσεις – Σε ιστορικό χαμηλό το CDU

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του «Πολιτικού Βαρόμετρου» του καναλιού ZDF, οι Πράσινοι ενισχύονται κατά πέντε μονάδες και φθάνουν στο 26%, ενώ CDU και CSU χάνουν έξι μονάδες και καταγράφουν, με 25%, το χαμηλότερο ποσοστό τους έως τώρα

Πρώτη δύναμη σε δημοσκόπηση αναδεικνύονται και πάλι οι Πράσινοι, αφήνοντας στην δεύτερη θέση την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) με ιστορικά χαμηλό ποσοστό, ωστόσο η πλειοψηφία δηλώνει ότι θα προτιμούσε κυβερνητικό συνασπισμό με επικεφαλής τους Χριστιανοδημοκράτες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του «Πολιτικού Βαρόμετρου» του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, οι Πράσινοι ενισχύονται κατά πέντε μονάδες και φθάνουν στο 26%, ενώ CDU και CSU χάνουν έξι μονάδες και καταγράφουν, με 25%, το χαμηλότερο ποσοστό τους έως τώρα. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το οποίο παραμένει στο 14% και ακολουθούν η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) με 11% χωρίς μεταβολή, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 10% (+1) και η Αριστερά με 7% χωρίς μεταβολή.

Με αυτά τα ποσοστά, θα ήταν εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης Πρασίνων - CDU/CSU, αλλά και Πρασίνων, SPD και FDP και οριακά Πρασίνων, SPD, Αριστεράς. Σε αντίστοιχο ερώτημα ωστόσο, το 50% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα προτιμούσε κυβέρνηση με Καγκελάριο από την Χριστιανική Ένωση, ενώ μόνο το 38% θα επέλεγε κυβέρνηση με επικεφαλής τους Πράσινους. Επιπλέον, οι ψηφοφόροι φαίνεται ότι δεν εμπιστεύονται ιδιαίτερα κανέναν από τους υποψήφιους Καγκελάριους, με το μεγαλύτερο ποσοστό δυσπιστίας να συγκεντρώνει ο υποψήφιος της Ένωσης, 'Αρμιν Λάσετ και τους δύο άλλους υποψηφίους, Αναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι) και Όλαφ Σολτς (SPD) να συγκεντρώνουν 50% αρνητικές ψήφους. Στο ερώτημα της απευθείας επιλογής Καγκελάριου, με την αναμέτρηση κατά ζεύγη, ο Λάσετ με 46% προηγείται της Μπέρμποκ η οποία φθάνει το 44%, ο Σολτς όμως με 46% προηγείται τόσο του Λάσετ (43%), αλλά με 45% υπερτερεί και της Μπέρμποκ (43%). Η υποψήφια πάντως των Πρασίνων, στην οποία οι αντίπαλοί της καταλογίζουν έλλειψη κυβερνητικής εμπειρίας, ενώ τον περασμένο μήνα ικανή για την Καγκελαρία την θεωρούσε το 24%, τώρα το αντίστοιχο ποσοστό έχει φθάσει στο 43%.

Ανάλογη εικόνα προκύπτει και από την δημοσκόπηση «Deutschlandtrend» που διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, με τους Πράσινους να προηγούνται με 26% έναντι 23% της Χριστιανικής Ένωσης.