Ρωσία: Η Βουλή απαγορεύει δια νόμου τον γάμο ομοφυλοφίλων

Μετά την έγκριση ειδικών συνταγματικών τροπολογιών, ο γάμος ορίζεται μόνο ως “ένωση μεταξύ άνδρα και γυναίκας” και απαγορεύεται ρητά ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, όπως επίσης και η υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια.
Ρώσοι κοινοβουλευτικοί κατέθεσαν σήμερα νομοσχέδιο με το οποίο θα απαγορεύονται οι γάμοι μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου στη χώρα. Μετά την έγκριση των συνταγματικών τροπολογιών στις οποίες ο γάμος ορίζεται μόνο ως “ένωση μεταξύ άνδρα και γυναίκας”, το επίμαχο νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί από την Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) και απαγορεύεται ρητά ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων, όπως και η υιοθεσία παιδιών από ζευγάρια του ιδίου φύλου, κάτι ωστόσο που δεν προβλεπόταν στη Ρωσία ούτε και τώρα.
Η βουλευτής Γιελένα Μιζούλινα, μία από τους συντάκτες του νομοσχεδίου, δήλωσε ότι ο γάμος και η υιοθεσία πρέπει να απαγορεύονται και για τα διεμφυλικά άτομα, ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο συνιστά τμήμα εκείνου το οποίο χαρακτηρίζεται ως “επισημοποίηση των νέων νόμων” και είναι επακόλουθο της ψηφοφορίας που έγινε για τη συνταγματική μεταρρύθμιση.
 

“Πού το πάει ο Πούτιν”

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, ο Πρόεδρος Πούτιν έχει ευθυγραμμιστεί με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και κρατάει τη χώρα σε απόσταση από τις φιλελεύθερες αξίες της Δύσης, δηλώνοντας ότι δεν θα νομιμοποιήσει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου για όσο διάστημα θα βρίσκεται στο Κρεμλίνο.
Εν τω μεταξύ, οι συνταγματικές αλλαγές που εγκρίθηκαν μετά την πανεθνική ψηφοφορία που έγινε στις αρχές του μήνα δίνουν την δυνατότητα στον κ. Πούτιν να παραμείνει στην εξουσία ώς το 2036. Οι επικριτές του Κρεμλίνου ισχυρίζονται ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν παραποιημένο, κάτι που οι ρωσικές Αρχές διαψεύδουν. Αναλυτές ωστόσο σχολιάζουν ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, κατοχυρώνοντας μια ευθεία απαγόρευση με την έννοια της συνταγματικής ερμηνείας, καθιστά εξαιρετικά δύσκολο και για οποιονδήποτε διάδοχό του το να νομιμοποιήσει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, ακόμη και αν εκείνος το επιθυμεί διακαώς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ