ΗΠΑ: Ανακοινώθηκε επίσημα η αποχώρηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους η έξοδος των ΗΠΑ στον διεθνή οργανισμό θα ολοκληρωθεί στις 6 Ιουλίου του 2021, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία.

Σε επίσημη ενημέρωση προς τα Ηνωμένα Έθνη για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) προχώρησε πριν λίγες ώρες η αμερικανική κυβέρνηση. Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον  υλοποίησε την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ και θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία. 

Πιο συγκεκριμένα, η επίσημη ειδοποίηση των ΗΠΑ θα είναι εκτελεστέα μετά την συμπλήρωση ενός έτους (δηλ. στις 6 Ιουλίου 2021), όπως διευκρίνισαν αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης. 

Ο Τραμπ έχει κατηγορήσει πολλές φορές τους τελευταίους έξι μήνες την διοίκηση του διεθνή οργανισμού ότι καθυστέρησε να αντιδράσει στην κήρυξη της πανδημίας καθώς και ότι καθυστέρησε να προχωρήσει σε ενημέρωση για την μεταδοτικότητα του ιού λόγω στενών σχέσεων με την κυβέρνηση της Κίνας.   

"Το Κογκρέσο έλαβε ειδοποίηση ότι ο πρόεδρος απέσυρε επίσημα τις Ηνωμένες Πολιτείες από τον ΠΟΥ εν μέσω πανδημίας"  ανέφερε στο Twiter ο Δημοκρατικός γερουσιαστής και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενεντέζ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) καταβάλλοντας την υψηλότερη ετήσια επιχορήγηση στον διεθνή οργανισμό από κάθε άλλη χώρα.