Ο Τραμπ “πανηγυρίζει” για την νίκη Τζόνσον

Με ένα αποθεωτικό tweet, ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαιρέτησε την νίκη του Μπόρις Τζόνσον στις χθεσινές εκλογές, ενώ παράλληλα άφησε να εννοηθεί πως οι δύο χώρες ετοιμάζονται για μια μεγάλη εμπορική συμφωνία. 

Στην ανάρτηση του, ο πρόεδρος Τραμπ έκανε λόγο για μια μεγάλη νίκη, περιγράφοντας το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης σαν “καλύτερο του αναμενόμενου”

“ΗΠΑ και Βρετανία, είναι τώρα ελεύθερες να προχωρήσουν σε μια μεγάλη εμπορική συμφωνία, καλύτερη από κάθε συμφωνία που θα μπορούσαμε να κλείσουμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Η ανάρτηση του Τραμπ έγινε λίγα μόλις λεπτά μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που έδιναν την νίκη στον Βρετανό πρωθυπουργό. 

Τι περιλαμβάνει η εμπορική συμφωνία

Η πιθανότητα εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βρετανία έχει απασχολήσει πολύ τις δύο χώρες, ενώ η πλευρά των ΗΠΑ περιμένει πως και πως το Brexit προκειμένου να την προχωρήσει.

Στην ουσία πρόκειται για μια εμπορική συμφωνία με δύο σκέλη, το ένα αφορά το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας και το άλλο την εισαγωγή στην Βρετανία αγροτικών και κτηνοτροφικών γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων. 

Και για τα δύο σκέλη η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε εγείρει σημαντικές διαφωνίες, απαγορεύοντας στις ΗΠΑ να προχωρήσει οποιαδήποτε συζήτηση πάνω στα θέματα, ειδικά σε ότι να κάνει με τα μεταλλαγμένα. Η νίκη του Τραμπ που οριστικοποιεί το σκληρό Brexit, δίνει στις ΗΠΑ την ευκαιρία να εξάγουν μαζικά μεταλλαγμένα προϊόντα στην Βρετανία, κάτι που οδηγεί με την σειρά της την Ευρωπαϊκή Ένωση να ζητήσει ισχυρούς ελέγχους στα σύνορα με την χώρα, προκειμένου αυτά τα προϊόντα να μην μπουν σε Ευρωπαϊκό Έδαφος. 

Σε ότι έχει να κάνει με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας, οι ΗΠΑ θέλουν να το μετατρέψουν, δίνοντας πρόσβαση στις αμερικανικές φαρμακευτικές να πουλάνε τα φάρμακα τους μέσα από αυτό, στην ουσία πολλαπλασιάζοντας τα κέρδη των αμερικανικών εταιρειών εις βάρος των Βρετανών πολιτών. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ