Ποια είναι η Sanna Marin, η 34χρονη Φινλανδή που έγινε η νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο

Η Sanna Marin με την ορκωμοσία της θα αποτελέσει την τρίτη μόλις γυναίκα πρωθυπουργό στην ιστορία της Φινλανδίας

Η πρώην υπουργός Μεταφορών της Φινλανδίας ανέλαβε την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της χώρας και σε λίγες μέρες θα ορκιστεί πρωθυπουργός της χώρας. 

Η 34χρονη Sanna Marin με την ορκωμοσία της θα είναι η νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο και η τρίτη μόλις γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας. 

Η Marin θα ηγηθεί την πενταμερή κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας, μετά την παραίτηση του προηγούμενου πρωθυπουργού Antti Rinne ο οποίες δέχτηκε τα πυρά ενός εκ των κομμάτων της συγκυβέρνησης για τους χειρισμούς του στην απεργία των ταχυδρομικών υπαλλήλων. 

“Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης” ήταν οι πρώτες δηλώσεις της Marin, μετά την εκλογή της με οριακή πλειοψηφία στην προεδρία του κόμματος. “Δεν έχω σκεφτεί ποτέ την ηλικία ή το φύλο μου. Σκέφτομαι μόνο τους λόγους για τους οποίους ξεκίνησα να ασχολούμαι με την πολιτική και όλα όσα έχουμε κάνει για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος” τόνισε η νέα Φινλανδή πρωθυπουργός.

Ποια είναι η Sanna Marin

H νέα Φινλανδή πρωθυπουργός γεννήθηκε στις 16 Νοεμβρίου του 1985 και βρίσκεται στη Βουλή της χώρας από το 2015, ενώ μόλις τον Ιούνιο του 2019 ανέλαβε το υπουργείο Μεταφορών της χώρας. 

Σπούδασε το πανεπιστήμιο του Τάμπερε, από όπου αποφοίτησε το 2017 με master στην Διοίκηση Επιχειρήσεων. Το 2012 εκλέχτηκε στο Δημοτικό συμβούλιο του Τάμπερε, ενώ ήταν πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου από το 2013 έως το 2017. 

Η Marin εκλέχθηκε δεύτερη αναπληρωτής πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος το 2014, είναι παιδί ομόφυλων γονιών και έχει ένα παιδί με τον συνεργάτη της Markus Räikkönen.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ