ΗΠΑ: Απώλειες 140.000 θέσεων εργασίας τον Δεκέμβριο

Σοβαρά προβλήματα στο μέτωπο της οικονομίας θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Τζο Μπάιντεν τους πρώτους μήνες της θητείας του, ενώ οι ΗΠΑ συνεχίζουν να μαστίζονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας

Η αμερικανική οικονομία έχασε θέσεις εργασίας για πρώτη φορά σε οκτώ μήνες τον Δεκέμβριο, καθώς η χώρα γονάτισε υπό το βάρος των κρουσμάτων της COVID-19, γεγονός που υποδηλώνει σημαντική απώλεια της δυναμικής η οποία μπορεί προσωρινά να επιβραδύνει την ανάκαμψη από την πανδημία.

Ο αριθμός των μισθωτών εργαζομένων εκτός του αγροτικού τομέα μειώθηκε κατά 140.000 τον περασμένο μήνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας. Τα στοιχεία για τον Νοέμβριο αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω, αποτυπώνοντας τη δημιουργία 336.000 θέσεων εργασίας συγκριτικά με 245.000 θέσεις που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως. Πρόκειται για την πρώτη μείωση στον αριθμό των μισθωτών εργαζομένων από τον Απρίλιο. Η οικονομία ανέκτησε περίπου τις μισές από τις 22,2 εκατ. θέσεις εργασίας που χάθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 6,7% τον Δεκέμβριο.

Παρά την αδυναμία στην αγορά εργασίας, η οικονομία είναι απίθανο να υποχωρήσει και πάλι σε ύφεση, μετά το δίκτυ ασφαλείας των σχεδόν 900 δισ. δολαρίων σε πρόσθετα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα. Ύστερα από την εξασφάλιση του ελέγχου της Γερουσίας από τους Δημοκρατικούς αναμένονται περαιτέρω μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης, καθώς ενισχύονται οι προοπτικές για τη νομοθετική ατζέντα του νεοεκλεγέντος προέδρου Τζο Μπάιντεν. Υπάρχει επίσης αισιοδοξία για καλύτερο συντονισμό του εμβολιασμού κατά της Covid-19 από την κυβέρνηση Μπάιντεν.