Σε ανοδική πορεία επιστρέφει το κινεζικό ΑΕΠ

Αύξηση 4,9% σημείωσε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Κίνας για το τρίτο τρίμηνο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του κράτους

Την ώρα που οι ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου βρίσκονται καθηλωμένες από την επέλαση της πανδημίας Covid-19, η κινεζική οικονομία επιταχύνει έχοντας, προς το παρόν, γυρίσει την σελίδα του κορωνοϊού.

Το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,9% κατά το τρίτο τρίμηνο, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας. Αν και αντιμετωπίζονται με επιφυλακτικότητα, τα επίσημα στοιχεία που ορίζουν το κινεζικό ΑΕΠ αναλύονται διεξοδικά δεδομένου του ειδικού βάρους της χώρας για την παγκόσμια οικονομία.

Η Κίνα, σημείο γέννησης και εκκίνησης του κορωνοϊού που κρατάει δέσμιο τον πλανήτη, παρουσιάζεται ως βαρόμετρο για τις προοπτικές ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο ασιατικός γίγαντας είναι η πρώτη χώρα που κατόρθωσε να ανατάξει την οικονομική της δραστηριότητα χάρη στην επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων και την εφαρμογή σε τεράστια κλίμακα προγράμματος τεστ/ιχνηλάτησης.

Μεσούσης της επιδημίας και την ώρα που ο ιός είχε καθηλώσει την χώρα, η ανάπτυξη γνώρισε κατά το πρώτο τρίμηνο ιστορικό χαμηλό (-6,8% σε επίπεδο έτους). Στην συνέχεια όμως το ΑΕΠ ανέκαμψε κατά το δεύτερο τρίμηνο (+3,2%), χάρη στην βελτίωση των υγειονομικών δεικτών.

Τους προσεχείς μήνες, η κινεζική οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει, με την ώθηση της εσωτερικής κατανάλωσης και των εορτών του τέλους του έτους, περιόδου που ευνοεί τις εξαγωγές, εκτιμά ο αναλυτής Ρατζίβ Μπίσβας, της IHS Markit.

Τον Σεπτέμβριο, οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψαν τα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή του έτους.

Ομως, ο τομέας των εξαγωγών, βασικός πυλώνας της κινεζικής οικονομίας, παραμένει εξαιρετικά ευάλωτος, την στιγμή που οι βασικοί εμπορικοί εταίροι του Πεκίνου, και ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιμετωπίζουν νέο κύμα της επιδημίας.

Άλλωστε, ούτε η ίδια η Κίνα είναι προστατευμένη από ένα νέο κύμα», προειδοποιούν οι αναλυτές.

Μετά την ανακάλυψη εστίας του κορωνοϊού, η μεγαλούπολη του Τσινγκντάο πραγματοποίησε κατεπειγόντως εκστρατεία διαγνωστικών τεστ/ιχνηλάτησης σε πληθυσμό 10 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Στο μέτωπο της απασχόλησης, το ποσοστό ανεργίας, το οποίο στην Κίνα υπολογίζεται μόνο στις αστικές ζώνες, ανήλθε τον Σεπτέμβριο στο 5,4%, έναντι 5,6% τον προηγούμενο μήνα.

Ωστόσο, οι αριθμοί αυτοί δεν περιλαμβάνουν τα εκατομμύρια των εσωτερικών μεταναστών εργαζομένων, που έχουν πληγεί από την επιδημία.

Τον Φεβρουάριο, το ποσοστό της ανεργίας έφθασε το ιστορικό ρεκόρ του 6,2% του ενεργού αστικού πληθυσμού και παραμένει υψηλότερο από τα προ-Covid-19 επίπεδα.

Η Κίνα θα είναι η μόνη μεγάλη οικονομία του πλανήτη που θα έχει θετικό ποσοστό οικονομικής ανάπτυξης αυτόν τον χρόνο.

Την περασμένη εβδομάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διπλασίασε, στο 1,9%, την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας το 2020, επικαλούμενο «ταχύτερη από το προβλεπόμενο επιστροφή στην κανονικότητα».

Ωστόσο, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας προειδοποιεί ότι « οι κίνδυνοι και η αβεβαιότητα» παραμένουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ