Άλμα για τις κινεζικές εξαγωγές παρά την πανδημία

Σε τροχιά ανάκαμψης επιστρέφει η δεύτερη μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομία με τις εξαγωγές να καταγράφουν άνοδο 9,9%

Οι κινεζικές εισαγωγές αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο με τον ταχύτερό τους ρυθμό φέτος, ενώ περαιτέρω αύξηση κατέγραψαν και οι εξαγωγές καθώς ακόμα περισσότεροι εμπορικοί εταίροι της χώρας ήραν τους περιορισμούς για τον κορωνοϊό σε μια περαιτέρω ώθηση για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Οι εξαγωγές τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν 9,9% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελωνειακών αρχών που δημοσιεύθηκαν σήμερα, συμβαδίζοντας σε γενικές γραμμές με τις εκτιμήσεις των αναλυτών και ξεπερνώντας την αύξηση του 9,5% τον Αύγουστο.

Οι ισχυρές εμπορικές επιδόσεις υποδηλώνουν ότι οι Κινέζοι εξαγωγείς ανακάμπτουν με ταχείς ρυθμούς από το πλήγμα που επέφερε η πανδημία στις παραγγελίες από το εξωτερικό.

Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 13,2% τον Σεπτέμβριο, επιστρέφοντας σε θετικό έδαφος ύστερα από πτώση κατά 2,1% τον Αύγουστο και ξεπερνώντας τις προβλέψεις για αύξηση κατά 0,3%.

Οι εισαγωγές από την Ταϊβάν αυξήθηκαν κατά 35,8% τον Σεπτέμβριο συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ οι αγορές από τις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο 24,7% σε ετήσια βάση. Οι εισαγωγές, ωστόσο, από την Αυστραλία μειώθηκαν κατά 9,5%.

Η αύξηση στις εισαγωγές είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα τον Σεπτέμβριο να διαμορφωθεί στα 37 δισ. δολάρια, συγκριτικά με 58,93 δισ. δολάρια τον Αύγουστο και χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για 58 δισ. δολάρια.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τις ΗΠΑ συρρικνώθηκε στα 30,75 δισ. δολάρια τον Σεπτέμβριο από 34,24 δισ. δολάρια τον Αύγουστο.