Η Ολλανδία “ρίχνει” 20 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη της οικονομίας

Προτεραιότητα της ολλανδικής κυβέρνησης η στήριξη της καινοτομίας και των εργαζομένων

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επενδύσει 20 δισ. ευρώ σε προγράμματα για την εκπαίδευση, τις υποδομές και την έρευνα και ανάπτυξη σε μία πενταετία για να βοηθήσει στην ενίσχυση της οικονομίας και την καλύτερη προστασία της από μελλοντικές υφέσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Βόπκε Χέκστρα δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εκμεταλλευθεί τα πολύ χαμηλά επιτόκια που έχουν τα ομόλογά της για να δανειστεί χρήματα για το ταμείο που θα συσταθεί για τον σκοπό αυτό. “Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να επενδύσουμε για να βγούμε από αυτή την κρίση”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Έρικ Βίμπες, προσθέτοντας: “Πρέπει να επενδύσουμε στην καινοτομία, τις αυριανές θέσεις εργασίας και τη μετάβαση σε μία βιώσιμη οικονομία”.

Ο νέος δανεισμός θα προστεθεί στο ολλανδικό δημόσιο χρέος, το οποίο ήδη αναμένεται ότι θα αυξηθεί στο 60% του ΑΕΠ το επόμενο έτος λόγω των δαπανών για τα επιδόματα ανεργίας και τη στήριξη των επιχειρήσεων κατά την κρίση του κορωνοϊού. Μετά από μία σειρά ετών λιτότητας, η ολλανδική κυβέρνηση μείωσε πέρυσι το χρέος της στο 49% του ΑΕΠ. Η ολλανδική εστίαση στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών επικρίνεται συχνά από θεσμούς, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο ανέφερε ότι η Ολλανδία πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην εκπαίδευση και τις υποδομές για να βοηθήσει ώστε να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη σε όλη την Ευρωζώνη.

Οι επενδυτικές προτάσεις για το ταμείο θα εξετάζονται από μία ανεξάρτητη επιτροπή, στην οποία θα μετέχουν ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της χημικής εταιρείας DSM και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κατασκευής μικροκυκλωμάτων ASML.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ