H Black Rock στρέφεται στις πράσινες επενδύσεις και αναλαμβάνει σταυροφορία για την κλιματική αλλαγή

Στόχος της Black Rock  είναι να επενδύσει σε εταιρείες οι οποίες θα έχουν μέλλον και θα αποτελέσουν τα ορόσημα της νέας εποχής που θα ακολουθήσει

Η απόφαση της Black Rock να “εναντιωθεί” στην ExxonMobil, χρησιμοποιώντας όλη της την ισχύ (και το γεγονός ότι αποτελεί τον δεύτερο τη τάξη μέτοχο της εταιρείας με σχεδόν 5% μερίδιο), σηματοδοτεί την ισχυρή στροφή της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο στις “πράσινες επενδύσεις”.

Η Black Rock εδώ και λίγο καιρό έχει ανακοινώσει ότι θα αποδεσμευτεί από εταιρείες που σχετίζονται με παράγωγα του άνθρακα και να επικεντρωθεί στην “πράσινη βιωσιμότητα” των εταιρειών στις οποίες θα επενδύσει. Μια τέτοια δήλωση θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη προερχόμενη από μια άλλη εταιρεία, αλλά όχι από την Black Rock, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 6,9 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων συμμετοχών σε παραγωγούς πετρελαίου όπως η BP, η Shell και η ExxonMobil. 

Πράσινο μέλλον και κλιματική αλλαγή

Στόχος της Black Rock  είναι να επενδύσει σε εταιρείες οι οποίες θα έχουν μέλλον και θα αποτελέσουν τα ορόσημα της νέας εποχής που θα ακολουθήσει, καθώς οι εταιρείες που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή (μέσα σε αυτές και οι εταιρείες πετρελαιοειδών) θα δουν τα έσοδα τους να μειώνονται όλο και περισσότερο με το πέρασμα του χρόνου. 

H Black Rock είναι εδώ και καιρό μέλος της οργάνωσης Climate Action 100+, η οποία αποτελείται από τους  μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους του πλανήτη. Η οργάνωση αυτή ελέγχει τις εταιρείες που είναι υπεύθυνες για τις περισσότερες εκπομπές Διοξειδίου του Άνθρακα, προκειμένου να βεβαιωθούν ότι οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει εκπληρώνονται και κινούνται σε ένα πιο “καθαρό” μέλλον. 

Ο λόγος που εταιρείες σαν την Black Rock έχουν αναλάβει “σταυροφορία” για την κλιματική αλλαγή δεν είναι άλλος από την προάσπιση και του δικού τους μέλλοντος, καθώς σε μια εποχή κατά την οποία οι αλλαγές είναι ραγδαίες και η κλιματική αλλαγή απειλεί τον πλανήτη, ταυτόχρονα απειλεί και τις ίδιες τις βιομηχανίες στις οποίες επενδύει. 

Όπως κατ’ εξακολούθηση έχει δηλώσει η εταιρεία, από την στιγμή που οι ρυθμιστικές αρχές είναι “πολύ αργές” στο να πάρουν αποφάσεις και να “τιμωρήσουν” τις εταιρείες που δεν αλλάζουν το επιχειρησιακό τους μοντέλο και δεν διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο ασκούν την εταιρική τους διακυβέρνηση για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, θα το κάνει η ίδια με τον δικό της τρόπο. 

Έτσι η Black Rock, αλλά και άλλες εταιρείες με παρόμοιο ρόλο και βεληνεκές, έχουν ξεκινήσει εκστρατεία απο-επενδύσεων και πιέσεων στις εταιρείες στις οποίες έχουν μετοχικό ρόλο προκειμένου να πιέσουν καταστάσεις και να οδηγήσουν οι ίδιες τις εξελίξεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ