Goldman Sachs: Η τουρκική λίρα θα βυθιστεί σε αχαρτογράφητα νερά

Ο οίκος περιμένει ότι το τουρκικό νόμισμα τους επόμενους 12 μήνες θα βρεθεί 14% χαμηλότερα σε ισοτιμία 8,25 λιρών ανά δολάριο

Η τουρκική λίρα θα υποχωρήσει ακόμα χαμηλότερα από το ιστορικό ρεκόρ που έπεσε αυτή την εβδομάδα και θα φτάσει σε αχαρτογράφητα νερά, υποστηρίζει η Goldman Sachs. Προειδοποιεί δε για την αδυναμία της χώρας να αμυνθεί έναντι εκροών κεφαλαίου και εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες για την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής.

Ο οίκος περιμένει ότι το τουρκικό νόμισμα τους επόμενους 12 μήνες θα βρεθεί 14% χαμηλότερα σε ισοτιμία 8,25 λιρών ανά δολάριο. Το ιστορικό χαμηλό της περασμένης εβδομάδας ήταν 7,269 λίρες ανά δολάριο. Συγκεκριμένα πιστεύει ότι θα περάσει το 7,5 τον Αύγουστο, το 7,75 το Νοέμβριο και θα συνεχίσει να κατηφορίζει το 2021. Προειδοποιεί δε, σε επιστολή προς τους πελάτες της ότι "η αναμενόμενη υποτίμηση μπορεί να έρθει περισσότερο εμπροσθοβαρώς".

Η τράπεζα υποστηρίζει ότι η λίρα είναι το "πλέον ευάλωτο" από τα βασικά νομίσματα των αναδυόμενων αγορών εξαιτίας "σημαντικών εξωτερικών αναγκών χρηματοδότησης, περιορισμένων αποθεμάτων ρευστότητας και πολιτικής αξιοπιστίας".

"Η κρίση της Covid-19 πιθανότατα θα πιέσει περαιτέρω το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών δεδομένης της εξάρτησης από τις τουριστικές ροές για ξένο συνάλλαγμα, έτσι η χρηματοδότηση από το εξωτερικό θα απαιτήσει είτε φθηνότερη ισοτιμία, είτε υψηλότερα επιτόκια ή και τα δυο", προσθέτει.

Οι επενδυτές είχαν αρχίσει να ανησυχούν για την Τουρκία πριν την πανδημία, καθώς τα συναλλαγματικά αποθέματα, εξαιρουμένου βραχυπρόθεσμα δανεισμένου χρήματος, μειώνονται εδώ και καιρό, γράφουν οι Financial Times. Η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει μειώσει δραστικά τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να στηρίξει την οικονομία. Αυτή η κίνηση όμως έχει περιορίσει δραστικά την απόδοση που λαμβάνουν οι επενδυτές από τη διακράτηση τουρκικού ενεργητικού αφότου αφαιρεθεί ο πληθωρισμός, ο οποίος κινείται στο 11%.