Morgan Stanley: Σε κατάσταση “πολέμου” οι ΗΠΑ – προβλέπεται έλλειμμα ρεκόρ

Έλλειμμα ρεκόρ το οποίο το 2020 αναμένεται να φτάσει το -18% για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προβλέπει η Morgan Stanley για την οικονομία των ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα σε ότι αφορά την παγκόσμια οικονομία, η Morgan Stanley προβλέπει ότι στο πρώτο εξάμηνο έρχεται βαθιά ύφεση, με πτώση 2,3% του ΑΕΠ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι από το δεύτερο εξάμηνο και μετά η κατάσταση θα βελτιωθεί, καθώς όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η κορύφωση της πανδημίας θα είναι τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, κάτι που θα “ναρκοθετήσει” την ανάκαμψη του δεύτερου εξαμήνου. 

Σε ότι αφορά τις ΗΠΑ, η Morgan Stanley είναι ιδιαίτερα δυσοίωνη, καθώς αναμένει πτώση της τάξης του 30,1% (σε τριμηνιαία βάση) το 2ο τρίμηνο με το ποσοστό ανεργίας να φτάνει στο 12,8%.

Οι κεντρικές τράπεζες “άνοιξαν την κάνουλα”

Η πανδημία του κορωνοϊού και οι επιπτώσεις που έχει στις επιχειρήσεις όλου του κόσμου, είχε σαν αποτέλεσμα οι κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν σε γενναία μέτρα στήριξης της αγοράς. 

Από τα μέσα Ιανουαρίου, 23 από τις 30 κεντρικές τράπεζες έχουν χαλαρώσει τη νομισματική τους πολιτική, ανακοινώνοντας επιθετικά προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.

Επίσης, τις τελευταίες ημέρες, ο ρυθμός της δημοσιονομικής δράσης έχει αυξηθεί σημαντικά και για φέτος η Morgan Stanley αναμένει το συνδυασμένο πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα θα αυξηθεί κατά 4,4% ή 2,8 τρισ. δολάρια. Ως ποσοστό του ΑΕΠ το κυκλικά αναπροσαρμοσμένο πρωτογενές έλλειμμα των χωρών του G4 (Βραζιλία, Γερμανία, Ινδία και Ιαπωνία) και της Κίνας αθροιστικά θα αυξηθεί στο 8,5% του φετινού ΑΕΠ, σημαντικά υψηλότερο από το 6,5% το 2009.

Στις ΗΠΑ, η ταχύτητα και το μέγεθος της πολιτικής απόκρισης είναι επίσης χωρίς προηγούμενο. Η Fed έχει μειώσει τα επιτόκια στο μηδέν και έχει ξεκινήσει απεριόριστο (unlimited) QE και άλλες διευκολύνσεις δανεισμού πολύ πιο γρήγορα από ότι την προηγούμενη κρίση.

Το πακέτο δημοσιονομικών κινήτρων έχει προχωρήσει, με την Morgan Stanley να εκτιμά ότι το κυκλικά αναπροσαρμοσμένο πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα θα αυξηθεί στο 14% του ΑΕΠ φέτος αν το πακέτο διατηρηθεί στα 2 τρισ. δολάρια σε σχέση με 7% του ΑΕΠ το 2009, το υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1930. Συνολικά, το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ θα ανέλθει σε περίπου 18% του ΑΕΠ φέτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ