Στο -30% το πετρέλαιο – “Βυθίζεται” η Saudi Aramco

Πτώση που ξεπερνά και το 30% καταγράφουν οι τιμές του «μαύρου χρυσού», με το αμερικανικό αργό να οδεύει προς την καταγραφή της μεγαλύτερης πτώσης στην ιστορία του, μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει τις τιμές και να προχωρήσει σε δραματική αύξηση της παραγωγής αργού τον Απρίλιο.

Η κίνηση αυτή της Σαουδικής Αραβίας, που ουσιαστικά σημαίνει πόλεμο τιμών, έρχεται μετά την άρνηση της Ρωσίας να προβεί σε περαιτέρω μείωση παραγωγής, όπως προτάθηκε από τον OPEC, προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι πετρελαϊκές αγορές, που έχουν πληγεί από τις ανησυχίες για την εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού.

Τα futures του Brent υποχωρούν κατά περίπου 29% στα 32,16 δολάρια το βαρέλι, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει στα 31,02 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 12 Φεβρουαρίου 2016, ενώ οδεύουν προς την καταγραφή της μεγαλύτερης ημερήσιας πτώσης από τις 17 Ιανουαρίου του 1991, στην αρχή του πρώτου Πολέμου του Κόλπου.

Τα futures του αμερικανικού αργού καταγράφουν πτώση 31,25% στα 28,38 δολάρια το βαρέλι, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει έως και τα 27,34 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 22 Φεβρουαρίου του 2016, και οδεύουν προς την καταγραφή της μεγαλύτερης πτώσης στην ιστορία, ξεπερνώντας και την πτώση του 33% που είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο του 1991.

Η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να μειώσει τις τιμές του πετρελαίου κατά περίπου 10%. Όπως σημείωναν οι New York Times, μια σημαντική μείωση των τιμών του πετρελαίου θα έβλαπτε τους παραγωγούς σε όλον τον κόσμο, ιδιαίτερα τη Βενεζουέλα και το Ιράν, των οποίων οι βασιζόμενες στο πετρέλαιο οικονομίες ήδη δέχονται πιέσεις λόγω των αμερικανικών κυρώσεων.

“Βυθίζεται” η Aramco

Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Saudi Aramco καταγράφει σημαντικές απώλειες στο χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας Tadawul τη Δευτέρα, μετά την κατάρρευση της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+. 

Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να ρίξει τις τιμές και να περικόψει την παραγωγή, οδήγησε σε έναδιεθνή πόλεμο τιμών, στον οποίο η Saudi Aramco έχει απώλειες που οδήγησαν την μετοχή της σε απώλειες 10%, στα 27 ριάλ. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ