ΕΕ: Στα 170 δις τα χαμένα έσοδα από τη φοροδιαφυγή

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης χάνουν 170 δισ. ευρώ τον χρόνο λόγω της φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής, σύμφωνα με το πολωνικό κρατικό ινστιτούτο σε μελέτη του που αναμένεται να συζητηθεί αργότερα στην ετήσια σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός.

Εξουσιοδότηση κυρώσεων

Οι συντάκτες της μελέτης, από το Πολωνικό Οικονομικό Ινστιτούτο, πρότειναν επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει την εξουσιοδότηση να επιβάλει κυρώσεις ως «φορολογικούς παραδείσους της ΕΕ» σε χώρες που επωφελούνται από την τεχνητή μετατόπιση κερδών από τις εταιρίες.

Τα 170 δις ευρώ που χάνει η ΕΕ κάθε χρόνο

Από τα 170 δις ευρώ που χάνει κάθε χρόνο η ΕΕ, τα 60 δις προέρχονται από τεχνητή μετατόπιση κερδών από πολυεθνικές εταιρίες – η μεταφορά εσόδων από μια χώρα υψηλότερου φορολογικού συντελεστή σε μια άλλη με χαμηλότερη φορολογία– 46 δις ευρώ λόγω της μεταφοράς πλούτου από οικονομικά ισχυρούς ιδιώτες και 64 δις. ευρώ λόγω διασυνοριακής απάτης με τον ΦΠΑ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο.

Οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από αυτή την κατάσταση 

Οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από τις απώλειες αυτές λόγω της τεχνητής μετατόπισης κερδών είναι η Γερμανία (18 δις ευρώ), η Βρετανία (14 δις ευρώ) και η Γαλλία (11 δις ευρώ), ανέφερε το Ινστιτούτο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «κάποια κράτη-μέλη της ΕΕ επωφελούνται από τη διαδικασία τεχνητής μετατόπισης κερδών και θα πρέπει να χαρακτηρίζονται ευρωπαϊκοί φορολογικοί παράδεισοι», σύμφωνα με τη μελέτη. «Αυτά είναι η Ολλανδία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Κύπρος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ