«Μαύρη Παρασκευή» στα διεθνή χρηματιστήρια

Η αναζωπύρωση της έντασης στη Μέση Ανατολή «κοκκίνησε» τα ταμπλό

Η αναζωπύρωση της έντασης στη Μέση Ανατολή «κοκκίνησε» τα ταμπλό στα διεθνή χρηματιστήρια, τα οποία εχθές, Παρασκευή, έζησαν την πρώτη «Μαύρη Παρασκευή» για το 2020.

Ειδικότερα, στις ΗΠΑ, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους, στο σύνολο τους, στην αρνητική ζώνη τιμών, οι οποίες μέσα στην ημέρα έφθασαν ακόμη και το 1%.

Συγκεκριμένα ο δείκτης Dow Jones ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 28.634,88 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 0,81%, ενώ στο 0,71% διαμορφώθηκαν οι απώλειες για τον δείκτη S&P 500 που στο τέλος της ημέρας βρέθηκε στις 3.324,85 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 9.020,77 μονάδες σημειώνοντας απώλειες 0,79%.

Η επιδρομή των ΗΠΑ στο Ιράκ

Η αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στο Ιράκ και ο θάνατος του Κασέμ Σουλεϊμανί, υποστράτηγου των ιρανικών δυνάμεων, φούντωσε την ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης, με το Ιράν να απειλεί με αντίποινα και τη διεθνή κοινότητα να φοβάται για μια νέα κρίση στη Μέση Ανατολή.

Την ίδια στιγμή, η ανακοίνωση κατώτερων των προσδοκιών στοιχείων για τη μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες για επιβράδυνση, απομακρύνοντας τους βασικούς δείκτες από τα επίπεδα-ρεκόρ.

Πιέσεις και στην Ευρώπη

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες 1,25%, στις 13.219,14 μονάδες. Αντίθετα οριακά κέρδη της τάξης του 0,24% και 0,04%, αντίστοιχα, κατέγραψαν οι δείκτες στο Λονδίνο και στο Παρίσι ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 7.622,40 μονάδες ο δείκτης FTSE 100 και στις 13.219,14 μονάδες ο δείκτης CAC 40.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε απώλειες 0,33%, με τις μετοχές του ταξιδιωτικού κλάδου και τις αυτοκινητοβιομηχανίες να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Αντίθετα, οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών κατέγραψαν κέρδη πάνω από 1%, ακολουθώντας το ράλι των τιμών του πετρελαίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ