Εύα Καϊλή: Στους 10 κορυφαίους ευρωβουλευτές στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής

Η εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής αναδείχθηκε δεύτερη σημαντικότερη ευρωβουλευτής σε θέματα ψηφιακής πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μια ακόμα μεγάλη διάκριση για την ευρωβουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Εύα Καϊλή εντός του 2020 καθώς συμπεριλήφθηκε στη λίστα των 10 εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων με τη μεγαλύτερη συμβολή και πολιτική επιρροή σε θέματα ψηφιακής πολιτικής, τεχνολογιών και ψηφιακής μετάβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του VoteWatch, η Ελληνίδα εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ καταλαμβάνει την 2η θέση ανάμεσα στους 705 ευρωβουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου.

Στην σχετική λίστα με τους 10 κορυφαίους ευρωβουλευτές στην πρώτη 5άδα της αξιολόγησης είναι:

1. Πιλάρ ντελ Καστίγιο Βέρα (Ισπανία)

Η Πιλάρ ντελ Καστίγιο Βέρα του Λαϊκού Κόμματος (PP) της Ισπανίας και μέλος της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στην Ευρώπη, είναι η ευρωβουλευτής με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ψηφιακή πολιτική και την ψηφιακή μετάβαση της ΕΕ. Η Ισπανίδα ευρωβουλευτής ηγείται των κυριότερων δικτύων που σχετίζονται με τον ψηφιακό πυλώνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι η πρόεδρος του Διαδικτυακού Φόρουμ και συμπροεδρεύει της διακομματικής ομάδας για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τη Ψηφιακή Τεχνολογία. Πρόσφατα, έγινε επίσης μέλος της νέας ειδικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την τεχνητή νοημοσύνη. Στο παρελθόν, υπήρξε εισηγήτρια για διάφορους ψηφιακούς φακέλους για το cloud computing στην Ευρώπη, την ανοιχτή πρόσβαση στο Διαδίκτυο, για την Ψηφιακή Ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και τον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Η Πιλάρ ντελ Καστίγιο εργάστηκε επίσης πάνω στην έκθεση σχετικά με το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» για το 2021–2027.
Το ΕΛΚ καταλήγει, επί του παρόντος, συχνότερα στην απώλεια ψήφων ψηφιακής πολιτικής σε σχέση με τις άλλες κεντρικές δυνάμεις. Ωστόσο, το γεγονός ότι ορισμένοι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ βρίσκονται σε θέσεις επιρροής, θα βοηθήσει την κεντροδεξιά ομάδα να ανακτήσει μέρος του χαμένου εδάφους. Το εθνικό Λαϊκό Κόμμα της Πιλάρ ντελ Καστίγιο (στα ισπανικά, Partido Popular), είναι πλέον στην ισπανική αντιπολίτευση και δεν έχει την επιρροή που είχε ως κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια.
Η ίδια όμως είναι από τα εμπειρότερα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου καθώς εκλέγεται συνεχώς ως ευρωβουλευτής από το 2004 (νωρίτερα είχε διατελέσει Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού στην κυβέρνηση του Χοσέ Μαρία Αθνάρ την περίοδο 2000-2004 στην Ισπανία) και διαθέτει σημαντική επιρροή σε προσωπικό επίπεδο, όπως και ένα εκτετεμένο δίκτυο εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

2. Εύα Καϊλή (Ελλάδα)

Το δεύτερο σε επιρροή μέλος του Ευρωκοινοβουλίου στον ψηφιακό πυλώνα είναι η Εύα Καϊλή, μέλος του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝ.ΑΛ.) που εκπροσωπεί την Ελλάδα στην πολιτική ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), όπου η ίδια θεωρείται σημαντικό μέλος. Η Καϊλή είναι η ιδρύτρια του Φόρουμ για το Μέλλον, στις Βρυξέλλες, είναι επίσης Πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ευρωκοινοβουλίου (STOA), Αντιπρόεδρος της διακομματικής ομάδας της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Ψηφιακής Τεχνολογίας και μέλος της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενώ στο παρελθόν υπήρξε εισηγήτρια για θέματα και αποφάσεις που σχετίζονται με την ψηφιακή οικονομία, την πληροφορική και τεχνολογίες αιχμής, όπως η τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού (distributed ledger technology ή DLT) και η τεχνολογία blockchain.
Το Κίνημα Αλλαγής στην Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται στην αντιπολίτευση, μετά τις εκλογές του 2019 στην Ελλάδα αλλά η ίδια αποτελεί ένα από τα πλέον καταρτισμένα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου στην τεχνολογία και θεωρείται ειδική σε νέες τεχνολογίες από τους συναδέλφους της όχι μόνο εντός της πολιτικής ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών αλλά από ευρωβουλευτές όλων των πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

3. Άξελ Βος (Γερμανία)

Ο Άξελ Βος, μέλος της Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Γερμανίας και της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στην Ευρώπη, είναι ο τρίτος σε επιρροή ευρωβουλευτής στον ψηφιακό πυλώνα. Ο Voss είναι, επί του παρόντος, εισηγητής του φακέλου σχετικά με το καθεστώς αστικής ευθύνης για την τεχνητή νοημοσύνη. Στο παρελθόν, έχει χειριστεί πολλούς σημαντικούς φακέλους και εισηγήσεις σχετικά με πολιτικές, όπως τα πνευματικά δικαιώματα στην ψηφιακή ενιαία αγορά, την Οδηγία για το Ψηφιακό Περιεχόμενο και την προστασία του ηλεκτρονικού απορρήτου και των προσωπικών δεδομένων στην ΕΕ. Ο Γερμανός ευρωβουλευτής συντονίζει επίσης τη θέση του ΕΛΚ στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων. Ο Βος είναι μέλος της νέας ειδικής επιτροπής για την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και των κύριων ανεπίσημων δικτύων που σχετίζονται με αυτόν τον τομέα πολιτικής (Διαδικτυακό Φόρουμ, Διακομματική Ομάδα Τεχνικής Νοημοσύνης και Ψηφιακής τεχνολογίας).
Όπως και η Πιλάρ ντελ Καστίγιο Βέρα , ο Βος θεωρείται επίσης πολύτιμος για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), καθώς είναι σε θέση να αντιστρέψει την τύχη της ομάδας στον ψηφιακό πυλώνα. Εκτός του ότι είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ευρωβουλευτές στη ψηφιακή μετάβαση, το εθνικό του κόμμα (Χριστιανοδημοκρατική Ένωση) ασκεί σημαντική επιρροή τόσο στο εσωτερικό της χώρας του – εφόσον είναι κυβέρνηση στην Γερμανία – όσο και στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο.

4. Τιέμο Βόλκεν (Γερμανία)

Ο Τιέμο Βόλκεν είναι μέλος της πολιτικής ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) και ανήκει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD). Κατέχει την τέταρτη θέση στην φετινή κατάταξη αξιολόγηση επιρροής στην ψηφιακή πολιτική και ψηφιακή μετάβαση παρότι είναι μέλος του ευρωκοινοβουλίου μόλις 4 χρόνια (2016-2020) και ανέλαβε σχετικά καθήκοντα μετά τις ευρωεκλογές του 2019. Μετά την πρόσφατη εκλογή του εντάχθηκε στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων, λόγω της μεγάλης εμπειρίας του ως νομικός σε ευρωπαϊκά θέματα καθώς είναι εν ενεργεία δικηγόρος στην Γερμανία και αργότερα έγινε εισηγητής στην έκθεση για την Αξιολόγηση της Τεχνολογίας Υγείας (HTA). Σήμερα είναι εισηγητής της έκθεσης του νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA), που αποσκοπεί στην προσαρμογή του νομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις νέες πραγματικότητες της ψηφιακής οικονομίας και ένας από τους -αποκαλούμενους «σκιώδεις»-εισηγητές για την έκθεση σχετικά με τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης. Σημαντική επιρροή ο Βόλκεν διαθέτει επίσης ως Αντιπρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας της Τεχνητής Νοημοσύνης και Ψηφιακής Τεχνολογίας και από την ιδιότητά του ως μέλους του Διαδικτυακού Φόρουμ και της Επιτροπής Αξιολόγησης της Επιστήμης και της Τεχνολογίας του Ευρωκοινοβουλίου (STOA). Τέλος, συντονίζει την κεντροαριστερή ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων.

5. Νταν Νίκα (Ρουμανία) 

Ο πέμπτος σε επιρροή ευρωβουλευτής είναι ο Νταν Νίκα, μέλος της πολιτικής ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) και ανήκει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) της Ρουμανίας, γνωστούς και ως «Σοσιαλδημοκράτες». Ο Νίκα είναι ο συντονιστής της κεντροαριστεράς ομάδας στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι επίσης μέλος της νέας ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την τεχνητή νοημοσύνη καθώς και του Διαδικτυακού Φόρουμ. Εκτός από τις διασυνδέσεις του με μέλη άλλων Σοσιαλιστικών κομμάτων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Νταν Νίκα συμπεριλαμβάνεται στους 5 κορυφαίους, λόγω του πλούσιου βιογραφικού του και της μακρόχρονης πολιτικής του εμπειρίας στον τομέα της τεχνολογίας. Είναι κάτοχος διδακτορικού στις τηλεπικοινωνίες και είχε εργαστεί ως αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Γκαλάτσι στην Ρουμανία από το 1993 ως το 1996, διδάσκοντας Τηλεπικοινωνίες και Μετάδοση Δεδομένων, πριν αφοσιωθεί στην πολιτική και ενταχθεί στον τομέα επικοινωνιών και τεχνολογίας του Κοινωνικού Δημοκρατικού Κόμματος (PSD) της χώρας του. Προτού εκλεγεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2014, είχε διατελέσει Υπουργός Επικοινωνιών και Πληροφορικής και μέλος της Ειδικής Ομάδας των Ηνωμένων Εθνών για τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών (UN ICT TF). Προτού το κόμμα του περάσει στην αντιπολίτευση στην Ρουμανία, ο Νίκα αποτελούσε τη δεύτερη επιλογή της κυβέρνησής του για τη θέση του Επιτρόπου Μεταφορών. Σήμερα είναι επικεφαλής του Ρουμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Έτσι, στις 5 πρώτες θέσεις της λίστας με τους 10 κορυφαίους και σημαντικότερους ευρωβουλευτές στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής συμπεριλαμβάνονται 3 από την πολιτική ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), όπου ανήκει και το ΚΙΝ.ΑΛ. ενώ 2 προέρχονται από την πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Στις πρώτες πέντε θέσεις 2 ευρωβουλευτές είναι από την Γερμανία – από δυο διαφορετικά εθνικά κόμματα – και οι υπόλοιποι είναι από τρεις διαφορετικές χώρες: Ισπανία, Ελλάδα και Ρουμανία. 

Σοσιαλιστές και Δημοκράτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ