Εύα Καϊλή: Κοινή επιστολή αιτήματος επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από ευρωβουλευτές

Με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού του ΚΙΝΑΛ και 29 συναδέλφων της στο Ευρωκοινοβούλιο από διάφορες χώρες της ΕΕ, υποβλήθηκε στον Πρωθυπουργό της Μεγ. Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον επίσημη επιστολή με αίτημα την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Αίτημα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στον Μπόρις Τζόνσον απεύθυνε το Ευρωκοινοβούλιο, μετά από κοινή δράσης της Ελληνίδας ευρωβουλευτού του ΚΙΝΑΛ Εύα Καϊλή και 29 ευρωβουλευτών από διαφορετικά κόμματα από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Οι 30 ευρωβουλευτές συμφώνησαν διακομματικά να κινήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες για την υποβολή επίσημης επιστολής προς την Βρετανική κυβέρνηση και να ασκήσουν πίεση στο Βρετανικό μουσείο να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ενόψει και του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση το 2021.

Στην επιστολή οι 30 ευρωβουλευτές αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι μια νομοθετική πρωτοβουλία της Βρετανικής κυβέρνησης θα δώσει ένα μήνυμα καλής θέλησης προς όλη την ΕΕ, και θα επιβεβαιώσει τις θερμές σχέσεις Ευρώπης-Ηνωμένου Βασιλείου, ενόψει και των καταληκτικών συνομιλιών για την συμφωνία για το Brexit.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχη επιστολή 18 μελών του Αμερικανικού Κογκρέσου κατατέθηκε επίσημα στο γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, με αίτημα  να σεβαστεί το δίκαιο αίτημα των Ελλήνων για επαναπατρισμό των μαρμάρων που εκλάπησαν κατά την Οθωμανική κατοχή και συνεπώς η κατοχή τους δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο.

Το θέμα των δυο επιστολών έχει πάρει μεγάλη δημοσιότητα στη Βρετανία, με την εφημερίδα Daily telegraph και την ενημερωτική ιστοσελίδα inews να κάνουν ειδική αναφορά στο θέμα, τονίζοντας πως Αμερικανικό Κογκρέσο και Ευρωκοινοβούλιο υποστηρίζουν πλέον το αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Σοσιαλιστές και Δημοκράτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ