Ουγγαρία και Πολωνία αίρουν το βέτο για τον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης

Σε προκαταρκτική συμφωνία με την πρόταση της γερμανικής προεδρίας βρίσκονται οι δύο χώρες με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής

Η Πολωνία και Η Ουγγαρία, οι δύο χώρες που εξέφρασαν τους μεγαλύτερους ενδοιασμούς σχετικά με τον νέο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακάλεσαν την απόφαση τους για άσκηση βέτο επί του προτεινόμενου προϋπολογισμού. Οι δύο χώρες έχουν αποδεχθεί, προσωρινά, την πρόταση της γερμανικής προεδρίας και αναμένουν τις απαντήσεις των άλλων κρατών σχετικά με το φλέγον ζήτημα.

Μέχρι πρότινος, οι δύο χώρες μπλόκαραν τον προϋπολογισμό της Ευρωπαικής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027 ύψους 1,8 τρισ. Ευρώ όπως και αυτόν του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι εθνικιστικές κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας εξέφρασαν έντονες ενστάσεις σχετικά με τον όρο που συνδέει την εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων με την τήρηση ενός συγκεκριμένου δημοκρατικού νομικού πλαισίου.

«Ως ένα βαθμό συμφωνούμε, ωστόσο υπάρχουν ακόμα ορισμένα θέματα που δεν έχουν διευθετηθεί. Στόχος είναι τα ζητήματα να έχουν επιλυθεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου, δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της πολωνικής κυβέρνησης.

Ο Πολωνός κυβερνητικός εκπρόσωπος Piotr Muller δήλωσε σε κρατικό κανάλι πως κατά πάσα πιθανότητα όλες οι πλευρές αναμένεται να φτάσουν σε συμφωνία κατά τη διάρκεια της αυριανής Συνόδου Κορυφής.

Από την πλευρά τους, οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Ολλανδίας δεν έχουν προβεί σε κάποιο νέο σχόλιο επί του θέματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ