Μάικ Ρούτε: Ο Ολλανδός “μπάτσος της Ευρώπης” τινάζει στον αέρα την συμφωνία

Αν μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος την Σύνοδο Κορυφής και όσα έχουν γίνει αυτές τις μέρες με μια λέξη, αυτή θα ήταν “μπάχαλο”

Μετά από ένα επεισοδιακό τριήμερο, η Σύνοδος Κορυφής συνεχίζεται για τέταρτη μέρα, μετρώντας ήδη σημαντικές απώλειες στην εικόνα της ενωμένης Ευρώπης και της βοήθειας που προσδοκάται για τις πληγωμένες από τον κορωνοϊό χώρες και τις οικονομίες της. 

Την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ αποφάσισαν να τυπώσουν χρήμα και να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να επανεκκινήσουν και να επαναπροσλάβουν όσους έμειναν εκτός αγοράς εργασίας λόγω της πανδημίας και η Κίνα έχει αρχίσει να ρίχνει τεράστια κεφάλαια στην οικονομία, η Ευρώπη είναι εγκλωβισμένη σε παιχνίδια εξουσίας και προσωπικά κόμπλεξ. 

Αν μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος την Σύνοδο Κορυφής και όσα έχουν γίνει αυτές τις μέρες με μια λέξη, αυτή θα ήταν “μπάχαλο”. Με το σύνολο των ηγετών να έχει προσέλθει στις Βρυξέλλες με μια συμβιβαστική διάθεση και την Γερμανία να έχει ανάψει εδώ και καιρό την “πίπα της ειρήνης” με τις υπόλοιπες χώρες, η μόνη παραφωνία προέρχεται από από την Ολλανδία και τον πρωθυπουργό της, Μάικ Ρούτε. 

Μπόικο Μπορίσωφ: “Ποιος νομίζεις ότι είσαι; ο μπάτσος της Ευρώπηςς”

Ο Μάικ Ρούτε, τον οποίο μέσα στη σύνοδο κορυφής ο Βούλγαρος Μπόικο Μπορίσωφ απεκάλεσε “μπάτσο της Ευρώπης” καθώς άκουσε τον Ρούτε, να επιμένει όχι μόνο στη δραστική μείωση των μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης από την πανδημία, αλλά και να κραδαίνει το όπλο του βέτο, αξιώνοντας να ελέγχει η …Ολλανδία τις αποφάσεις των εθνικών κοινοβουλίων των χωρών μελών της ΕΕ.

“Ποιος σου έδωσε το δικαίωμα να αποφασίζεις αν τα εθνικά σχέδια μεταρρυθμίσεων των χωρών μελών είναι αρκετά φιλόδοξα για να δικαιολογήσουν την οικονομική υποστήριξη της Ε.Ε.; ρώτησε ρητορικά τον Ρούτε ο Μπορίσωφ, κατηγορώντας τον έμμεσα ως κοινό εκβιαστή, όπως αποκάλυψαν στη “Δημοκρατία” δημοσιογραφικές πηγές στη Σόφια.

Τι ήταν όμως που ζήτησε ο Ρούτε, που έκανε ακόμα και τον Ιταλό πρωθυπουργό να εκραγεί και να του επιτεθεί; 

Από κοντά με τον Μπορίσωφ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε επιτέθηκε με δριμύτητα στον Ολλανδό πρωθυπουργό κατηγορώντας τον για …λογιστή.

“Όταν υπάρχουν κάποιοι που είναι σκαρφαλωμένοι σε λογιστικά στοιχεία, χωρίς αμφιβολία δεν γνωρίζουν τι αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή” τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, που βγήκε επίσης από τα ρούχα του ακούγοντας τον Ολλανδό ομόλογό του να εκφράζει μάλλον ειρωνικά την ελπίδα ότι “η Ιταλία θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, διότι είναι απαραίτητο η Ρώμη να μπορέσει να ανταποκριθεί στην κρίση την επόμενη φορά”.

Και ποιες είναι αυτές οι μεταρρυθμίσεις; Όχι, δεν αφορούν την ενίσχυση του συστήματος υγείας και την θωράκιση της χώρας για την πανδημία. Η Ολλανδία προκειμένου να εγκρίνει την βοήθεια της Ιταλίας από την Ευρώπη, ζήτησε αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και ενίσχυση της ευελιξίας στις εργασιακές σχέσεις. 

Μέτωπο τεσσάρων ενάντια στην ενωμένη Ευρώπη

Η Ολλανδία έχει κηρύξει ανένδοτο στην ενίσχυση των χωρών που έχουν πληγεί από την πανδημία και μαζί της έχουν συστρατευθεί άλλες 3 χώρες οι οποίες τινάζουν την Ευρώπη στον αέρα. 

Με την Ολλανδία έχουν συστρατευθεί η Αυστρία, η Σουηδία και η Δανία και μαζί έχουν μέχρι στιγμής καταφέρει να κόψουν μεγάλο μέρος της ενίσχυσης που τελικά θα δοθεί από την Ευρώπη. Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα και η Γερμανία, η οποία μέχρι πρότινος αποτελούσε τον κύριο εκφραστή των αντιρρήσεων σε επιδοτήσεις, έχει προσέλθει στην σύνοδο με συμβιβαστική διάθεση. 

Αποτέλεσμα της Ολλανδικής παρέμβασης, ήταν να μειωθούν τα ποσά των μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων και να αυξηθούν τα δάνεια. Τελικά ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ  πρότεινε έναν νέο μηχανισμό ελέγχου για τον έλεγχο της πληρωμής των ενισχύσεων, που ονομάζεται “υπερ-φρένο” (super brake)”.

Τι σημαίνει αυτό; Πριν εκταμιεύσει για παράδειγμα η Ελλάδα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ένα ή περισσότερα κράτη μέλη μπορούν να ζητήσουν την παρέμβαση του Προέδρου του Ευρωπαικού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εάν υπάρχει αμφιβολία ή δυσαρέσκεια για τις εφαρμοζόμενες μεταρρυθμίσεις.

Στη συνέχεια,ο Μισέλ θα δίνει εντολή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ή στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών να πραγματοποιήσει έρευνα. Με αυτόν τον τρόπο, η πληρωμή θα μπορούσε να ανασταλεί προσωρινά έως ότου ικανοποιηθεί η …Ολλανδία, κάτι που αποτελεί βέτο, όσο και αν Ευρωπαϊκοί κύκλοι δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη λέξη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ